Premier Janez Janša s torkom napovedal regulacijo maloprodajnih cen naftnih derivatov.

Premier Janez Janša danes odgovarja na poslanska vprašanja, v enem izmed odgovorov pa je s torkom napovedal regulacijo maloprodajnih cen naftnih derivatov.

»Trošarine smo postavili na najnižjo možno stopnjo. Za kurilno olje smo zamrznili maržo. Iz blagovnih rezerv bomo intervenirali, ko bo derivatov primanjkovalo. Maloprodajne cene bodo od jutri naprej regulirane,« je dejal Janša. 

Predsednik vlade je pojasnil še, da ima Slovenija dovolj zalog naftnih derivatov. 

»Če bodo te dobave bistveno motene, pa imamo tudi zakon o reguliranju cen za primere, ko cene lahko naraščajo ne glede na ekonomske pogoje. Danes bo vlada sprejela uredbo, s katero bo določila najvišjo ceno naftnih derivatov,« je še odgovoril. 

Po poročanju STA bodo cene sledile povprečju cen v zadnjih sedmih dneh, ki se izračunava na podlagi evropske metodologije.

Te cene sicer ne bodo smele biti bistveno nižje kot v sosednjih državah.

Glede naftnih derivatov je še dejal, da če se bo povzročala taka panika, kot smo jo lahko opazovali prejšnji teden, ko so si nekateri v pričakovanju zvišanja cen delali zaloge, potem zalog ne bo nikoli dovolj.

»A panika ni potrebna, naftnih derivatov je na svetu dovolj,« je zatrdil. Na trgu sicer res prihaja do motenj zaradi ruske agresije na Ukrajino, vendar ruska nafta predstavlja 12 odstotkov ponudbe na svetovnem trgu, kar je mogoče zelo hitro nadomestiti, je še dejal.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice