Predsednik vlade Janez Janša je danes podal izjavo za medije o stanju v državi v času epidemije bolezni covid-19 in o postopnem aktiviranju gospodarskih panog.

V nagovoru državljanom republike Slovenije, je Janez Janša, predsednik vlade, sprva izrekel sožalje vsem najbližjim, ki so umrli za posledicami koronavirusa. Pravi, da se krivulja širjenja virusa ne vzpenja več strmo, je bolj vodoravna, vendar še ne pada. »To pomeni, da brez nadzora gibanja pozitivnih in brez testiranja njihovih stikov, sedanjih omejitev gibanja ni mogoče skrčiti le na nekaj območij,« pravi Janša. Omejitev gibanja in upoštevanja tega ukrepa bi naj bistveno zmanjšala število novih okužb. 

»Sprostitev nekaterih omejitvenih ukrepov bi se lahko ob predhodni izpolnitvi nekaterih nujnih pogojev, mogoče začela uveljavljati že od prihodnjega torka naprej,« dodaja Janša.

Gre za možnost ponovnega postopnega zagona vseh tistih dejavnosti proizvodnje, dela storitev trgovin in prometa, ki jih je mogoče uveljavljati z zadostnimi preventivnimi ukrepi. Ob dodatnem padcu krivulje okužb oziroma ob nenarašanju te, bi se lahko kmalu sprostili tudi nekateri izredni ukrepi gibanja državljanov. 

»Nekaterih ukrepov ne moremo sproščati tako hitro kot države, ki so na epidemijo ukrepale dneve ali celo tedne pred nami in so bile nanjo za razliko od nas tudi institucionalno pripravljene,« pravi Janša in hkrati poudarja, da so danes v državnem zboru sprejeli pomembno spremembo referendumske zakonodaje, zaradi katere bi lahko drugi protikoronski paket uveljavili še pred koncem meseca.

Ohranjanje potenciala slovenskega gospodarstva

»Zavedati se moramo, da bomo morali ves denar, ki smo si ga in smo si ga že izposodili za blažitev epidemije, nekoč tudi povrniti. Zato bomo naredili vse, kar je v naši moči, da v času epidemije ohranimo potenciale našega gospodarstva, s tem delovna mesta in preko tega vse vitalne elemente slovenske socialne države,« pravi predsednik vlade.

Dodaja, da se bodo po premagani epidemiji ponudile nove možnosti. »Kriza sama po sebi prinaša preveritve v naš zdravstveni sistem. Sedaj je postalo bolj jasno, da imamo težave, kakšne smo imeli že dolga leta, da potrebujemo dodatne investicije v naš zdravstveni sistem, da potrebujemo reformo plačnega dela, čiščenja korupcije iz dobaviteljskih verig in bistveno boljšo organizacijo,« zaključuje Janša.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prerok (nepreverjen)

Spodbuden govor predsednika vlade državljanom, medtem, ko se gre predsednik države podokničarja.

1989 (nepreverjen)

Za denar gre !

Starejše novice