Vir: kabinet predsednika vlade
Premier Janez Janša se je udeležil slovesne obeležitve 30. obletnice bojnih spopadov med osamosvojitveno vojno na območju Ormoža, kjer je imel tudi slavnostni nagovor.

Premier Janez Janše je v nagovoru spomnil na dogajanje pred skoraj natančno 2500 leti, 480 pred Kristusom, ko se je na nekem drugem koncu Evrope odvila bitka, ki je takrat odločila usodo antične Grčije.

»Šlo je za bitko pri Termopilah, kjer je 300 Špartancev pod vodstvom kralja Leonidasa na ozkem prehodu med morjem in gorami zaustavilo sto tisoč glavo perzijsko vojsko pod vodstvom kralja Kserksa. 300 špartanskih bojevnikov z nekaj sto pomožnimi enotam in bojevniki je nekaj dni zadrževalo zagotovo več kot 100.000 mož bojevnikov perzijske vojske, ki je prodirala v Grčijo tudi prek drugih poti. Na koncu so bili premagani, ker je izdaja perzijske vojake pripeljala naokrog preko steza in prehodov in so jih napadli iz hrbta, tako da so skoraj vsi Špartanci tam umrli. Vendar so perzijsko vojsko zadrževali dovolj časa, da se je Grčija takrat organizirala in druga perzijska invazija na Grčijo kljub silni prenoči na drugi strani ni uspela,« je bitko pri Termopilah opisal premier in dodal, da so v Ormožu pred tridesetimi leti dosegli več kot Špartanci pri Termopilah pred 2500 leti. 

Spremenjena slika Ormoža danes

»Tudi tukaj most ni padel in je bil ubranjen, most, ki je simboliziral takrat novo mejo nove države. Sovražni tanki so prišli naokrog preko Središča ob Dravi, ampak tudi v tem primeru ste Ormož ubranili. Oklepne in tankovske enote JLA so prodrle po drugih poteh, veliko mejnih prehodov so zavzeli. Nekatere zato, ker so bili barikade slabo postavljene, nekatere pa, ker so poveljniki oziroma komandirji policijskih, miličniških enot ali teritorialnih enot, presodili, da je bolje, da se enote sovražne vojske čim bolj oddaljijo od svoje točke oskrbe, kajti dlje kot bodo šli, bolj bodo ranljivi. Na koncu se je vse skupaj dobro izšlo. Se pa ne bi dobro izšlo, če bi prodrli povsod, če jih nikjer ne bi zaustavili in če se nikjer ne bi zgodilo to, kar se je zgodilo tu v Ormožu, kjer most ni padel, ali pa v Trzinu, kjer enote JLA nismo pustili naprej proti letališču, ne glede na močne okrepitve s helikopterskim desantom. Ni šlo niti v Rožni dolini, ni šlo niti v Medvedjeku. In ko smo to sešteli, je pod črto nastala zmaga,« je poudaril premier. 

Kot so še zapisali v uradu vlade za komuniciranje, je predsednik vlade ob koncu čestital ormoškemu županu in njegovim predhodnikom, saj se po 30 letih vidi velikanska razlika v napredku kraja.  

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Inflacija slov… (nepreverjen)

dalmacijadanas/inflacija-odlikasa-nesto-ne-stima-imamo-60-ili-70-posto-odlikasa-tu-naprosto-nesto-ne-stima

Zikollino (nepreverjen)

ali se je opravičil
ko je spoznal zmoto

No, ni spoznal (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=zE-8mA959jk

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

pohorskisvizec (nepreverjen)

Tablete so popustile flaškonci in zikotu!

Uha (nepreverjen)

Janjša je omenil bitko pri Termopilah ? Prleki so mislili, da gre za Terme Moravci in so mu ploskali .

Viznik (nepreverjen)

A on je zdaj komaj prlezo iz bunkara v Cankarjevem domu .posle rata je vsak junak ,malo morgen Janša

Starejše novice