Premier Janez Janša je razkril načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju epidemije covid-19.

V teku je seja vlade, na kateri je govora tudi o morebitnem sproščanju ukrepov. Glede na številke zadnjih dni sicer ni za pričakovati, da bi prišlo do večjega sproščanja, kljub pozivom gospodarskih organizacij in šol.

Je pa vlada že sprejela načrt sproščanja ukrepov, ki določa kriterije za odpiranje posameznih dejavnosti. 

Kot je premier Janša razkril na družbenem omrežju Twitter, gre za pet faz, ki so odvisne od povprečnega števila okužb v zadnjih sedmih dneh in števila hospitaliziranih.

Kakšne morajo biti številke in kje smo zdaj?

Do prvega sproščanja ukrepov pride v drugi, tako imenovani rdeči fazi, ko je 7-dnevno povprečje števila okužb pod 1350 in hospitaliziranih pod 1200. V tej fazi se sprosti javni potniški promet v omejenem obsegu, odprejo muzeji, knjižnice, galerije, frizerji in manikura ali pedikura.

Glede na to, da imamo trenutno 7-dnevno povprečje okužb pri številu 1461, v bolnišnicah pa je 1289 bolnikov, smo še v črni fazi, kjer veljajo obstoječi ukrepi.

Nič ne bo torej niti z odpiranjem šol in določenih trgovin ali z odpravo prepovedi prehajanja občinskih mej znotraj statističnih regij. Do tega bo prišlo šele, ko bomo 7-dnevno povprečje okužb spravili pod 1000 in tudi v bolnišnicah imeli pod 1000 bolnikov. Gibanje med občinami bo se torej sproščalo najprej regijsko, ko bo regija dosegla ta kriterija. 

Odprtje osnovnih šol in srednjih šol za zaključne letnike, prosto gibanje med občinami po vsej državi in odprava policijske ure pridejo na vrsto šele v četrti oziroma v rumeni fazi. Zanimivo, v zeleni fazi, ko naj bi prišlo do odprave vseh omejitev, pa bodo še vedno zaprti bari in diskoteke.

Vir: Janez Janša (Twitter)

Več bo znanega po seji vlade.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JBT (nepreverjen)

Od začetka je bilo jasno ,da bodo odprli vse trgovine in dejavnosti ,ki prinašajo v državno malho tudi ,če bo vsak drugi okuže. 1oo%.

Ljud (nepreverjen)

Bravo vlada!

Navijac (nepreverjen)

Presmesno in zalostno

mariborčan 1975 (nepreverjen)

Ljudje itak delajo na črno. Po domovih se bodo prej okužili kot na kakšnem javnem prostoru, kjer je nadzor. Pravilno bi bilo te dejavnosti odpreti, postaviti regulativo in jih strožje nadzirati.

Vojkovojko (nepreverjen)

Svinja smrdljiva...upam da boš kmal dobu svoje.

Ivan Brglez (nepreverjen)

Ta vlada ni vredna da bi jo pes poscal.

Starejše novice