Slika je simbolična.
Predsednik vlade Janez Janša se je danes v okviru regijskega obiska Vlade Republike Slovenije v Podravju oglasil tudi v Mariboru.

Premier Janez Janša je ob robu obiska v pogovoru z voditeljem Dejanom Vedlinom na Radiu City spregovoril o epidemiji, nujnosti cepljenja, širjenju delta različice virusa, predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije in vladnih načrtih v Podravski regiji.

O novem valu epidemije in novi delta različici koronavirusa, ki se širi hitreje in je bolj nevarna

»Delta različica koronavirusa bo prišla, ni vprašanje, če bo, je samo vprašanje, kdaj in kako intenzivno,« je dejal Janša.

Ob tem je dejal, da imamo odgovor nanjo in to je cepljenje. Poudaril je, da je cepiva dovolj ter, da vsak, ki se cepi, zaščiti sebe in tudi druge, odgovornost je na vsakem posamezniku.

»Po tem, kar se dogaja v Veliki Britaniji, ki ima enega najvišjih odstotkov precepljenosti, hkrati pa največ delta variante, ne govorimo več o odstotkih, govorimo o tem, da se moramo cepiti vsi,« je jasen premier.

Opozoril je, če se bomo cepili, bodo jeseni šole in vrtci odprti, če pa se ne bomo, ne bodo odprti in bomo spet plačevali ceno.

O predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije

Premier je opozoril, da predsedovanje terja velike napore od vlade, ministrstev, diplomacije in stroke, ki je vključena: »Francija ima samo v svoji administraciji zaposlenih več ljudi, kot je nas Slovencev skupaj, moramo pa opraviti enako delo.« 

Dejal je, da se bo vlada, kljub predsedovanju organizirala tako, da bo tudi v prihodnjih šestih mesecih obiskovala slovenske regije in skrbela za to, da bodo sredstva, ki so zdaj na voljo tudi z evropskih skladov, pravično in učinkovito investirana ter porazdeljena, da bo šel razvoj naprej.

»Obisk vlade v regiji v času prevzema predsedovanja je simbolični pokazatelj, da ta vlada tudi v času predsedovanja ne bo pozabila na Slovenijo,« je dejal.

O zelenem in digitalnem prehodu

Poudaril je, da gre za obvezo, da pa bo vlada poskrbela, da prehod ne bo terjal delovnih mest, nižjih plač in pokojnin: »Prehod bomo naredili tako, da se bo kvaliteta življenja dvignila.« 

Ob tem je dejal, da ima vzhodna regija, katere del je tudi Podravje, v naslednjih sedmih letih na voljo 400 milijonov evrov več sredstev za investicije kot v prejšnjih sedmih letih, kar je velika razlika.

»Za mariborsko univerzo so na mizi izdatne investicije tako na področju digitalizacije kot na področju zdravstva. Dve največji investiciji s področja zdravstva bosta oba univerzitetna klinična centra. Maribor lahko računa v prihodnjih letih na znatne finančne injekcije, tudi v tiste dejavnosti, ki ne ustvarijo čez noč delovna mesta, ampak so podlaga za to, da lahko gospodarstvo napreduje, se razvija in dobiva kvalitetne kadre, ki poganjajo razvoj naprej,« je poudaril Janša.

Med vladnimi načrti v Podravski regiji je spomnil tudi na Letališče Edvarda Rusjana Maribor: »Vlada je na prejšnji seji sprejela koncept razvoja letališča in okolice kot logističnega centra. Načrt razvoja letališča je ambiciozen.« 

Predsednik vlade je dejal, da je mariborsko letališče strateška točka, križišče petega in desetega evropskega koridorja z železnico, avtocesto in letališčem ter izrazil prepričanje, da bo v naslednjem letu letališče bolj zaživelo.

Dotaknil se je tudi vprašanja Nove Kreditne banke Maribor in morebitnega prenosa sedeža v Ljubljano: »Vlada bo naredila vse, da sedež Nove Kreditne banke Maribor ostane v Mariboru, kamor sodi. Stopili bomo v stik z lastniki in jih prepričali, da Slovenija ni samo Ljubljana, da je načrt te vlade, da Slovenijo decentralizira.«

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

Naša golazen leva, izrodek marksistične misli
največji gnoj na svetu
pa bi dajala denar migrantom samo da bi pridobila dodatne glasove na volitvah
Na slovenski narod pa pozablja,
Ja ovi sedanji levnuharji so poden od podna in moj sotrpin Engels se v grobu obrača, ko vidi kam je zaplula sedanja levica, ki samo krade ropa in pobija, To so levi fašisti. ki jih v Sloveniji podpira mali murgeljski prdec

Neverni Janez (nepreverjen)

novice.svet24/novice/slovenija/60ddedff02104/von-der-leynova-jansi-omenila-skrbi-glede-imenovanja-tozilcev-in-financiranja-sta

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Cincin (nepreverjen)

Vlada bo naredila vse, da sedež ostane v Mariboru, kamor sodi«....to pomeni v jeziku Janeza,da se bodo selili .

Privat gospodarstvo (nepreverjen)

Vlada in politika nista zasebni sektor in ne moreta diktirat privat gospodarstvenikom in privat bankam

In reply to by Cincin (nepreverjen)

BRANKO TRGLEC (nepreverjen)

O sveta preproščina, Janez, ti si banko prodal Ogrom,sedaj pa želiš,da ostane v Mariboru; po nalogu vlade je OTP Banka financer Covid kreditov; skupaj z banko bo vlada prodala še teh nekaj na škrge dihajočih podjetij Hunom.Nekoč smo Hune pregnali iz slovenske dežele-bomo zadevo ponovili,jaz sem za,ker Ogri in Huni tej sveti zemlji niso prinesli nič dobrega.

Janezek ne ve da (nepreverjen)

vlada nima pristojnosti posegati v zasebno-privatni segment

In reply to by BRANKO TRGLEC (nepreverjen)

Mađarski zet (nepreverjen)

Kaj so pa dobrega tej sveti zemlji doprinesli "komsocialisti" ?

In reply to by BRANKO TRGLEC (nepreverjen)

Vzpon Ogerske (nepreverjen)

Zaradi propada Ogerske so se razgojili bosanski muslimani in dali udarec civiliziranem svetu

In reply to by Mađarski zet (nepreverjen)

janban

Leva golazen sploh ni hotela prit v Maribor,sploh niso vedli,da obstaja,razen ko so bile volitve.Fuj levuharji,smrdite do neba.

apotekar (nepreverjen)

Stari zmanjkali ti je tablet ,takoj se oglasi ! Boš dobil konjsko dozo .

In reply to by janban

Žalost (nepreverjen)

Na žalost so takšni primerki neozdravljivi.

In reply to by apotekar (nepreverjen)

En pač (nepreverjen)

Si moram ustvarit nov bančni račun. Nekoč bi bil moj avtomatizem, da ga ustvarim pri NKBM. No, zdaj ga seveda ne bom. Grem k Delavski hranilnici, je zaenkrat še slovenska.

Barabsko Lenuh… (nepreverjen)

svet24/clanek/novice/slovenija/60dd8d96df8db/matoz-bo-nadzornik-luke-odvetnik-sds-bo-bdel-nad-luko-koper
Politika in gospodarstvo nista ena panoga. Vladni politiki niso gospodarstveniki. Neodvisnost gospodarstva od politike nujno potrebna!

In reply to by En pač (nepreverjen)

Za neodvisnost… (nepreverjen)

Proti vladni korupciji v gospodarstvu

24ur/novice/slovenija/levica-za-ucinkovito-preprecevanje-verizenja-slamnatih-podjetij-vladi-predlaga-spremembo-zakonodaje

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice