Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je 14. decembra 2020 podpisal sklep o izvedbi aktivnosti za pridobitev 100-odstotnega lastniškega deleža v družbi Pogrebno podjetje Maribor, v kateri je imela mestna občina do sedaj 65,88-odstotni delež.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je 14. decembra 2020 podpisal sklep o izvedbi aktivnosti za pridobitev 100-odstotnega lastniškega deleža v družbi Pogrebno podjetje Maribor, v kateri je imela Mestna občina Maribor do sedaj 65,88-odstotni delež. 

To nalogo je, kot so sporočili z občine, zaupal Javnemu holdingu Maribor, pri čemer je bila naročena in izvedena cenitev delnic, po kateri je holding omenjene delnice s podpisom pogodbe odkupil za 44,30 evrov po delnici.

Predmet nakupa je v prvi fazi predstavljal 27,41-odstotni delež imetnika delnic zadruge Vita Brevis, kar skupno znaša 28.051 delnic. 

Javni holding Maribor je tako postal lastnik 87-odstotnega deleža Pogrebnega podjetja Maribor, slednje pa sedem odstotkov lastnih delnic. 

Preostali del oziroma šestodstotni delež delnic Pogrebnega podjetja Maribor predstavljajo deleži manjšinskih delničarjev, ki pa so še v postopku odkupa, so sporočili z občine. 

Na ta način bo imel Javni holding Maribor 100 odstotkov delnic z glasovalno pravico.

Javni holding Maribor in Pogrebno podjetje Maribor sta izvedla vse potrebne aktivnosti v skladu s strategijo upravljanja s premoženjem Mestne občine Maribor, ki je tako kratkoročno kot dolgoročno usmerjena v konsolidacijo lastništev v podjetjih, ki v mestu opravljajo gospodarske javne službe.

Pogrebno podjetje Maribor, ki je bilo doslej organizirano kot delniška družba, bo s konsolidacijo lastništva smiselno preoblikovano v javno podjetje, kar bo po ocenah občine prispevalo k ekonomski učinkovitosti in strateški naravnanosti v skladu z v trajnostni razvoj usmerjeno vizijo mesta.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice