Slika je simbolična.
Javno podjetje za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči, družba z omejeno odgovornostjo v 100-odstotni lasti občine, bo šlo po 24-ih letih delovanja v likvidacijo po skrajšanem postopku. Predvidevajo, da bo končana v dveh mesecih.

S 1. marcem 2021 Mestna občina Maribor prevzela šestnajst zaposlenih iz Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči, saj gre omenjena družba v likvidacijo po skrajšanem postopku, so sporočili iz Mestne občine Maribor.

Razlog, zakaj je občina kot ustanoviteljica sprožila postopke za prenehanje tega javnega podjetja, je v dejstvu, da od ukinitve zakona o stavbnih zemljiščih v letu 2003 ni več pravnega okvirja za upravljanje s stvarnim premoženjem občin v okviru javnih podjetij; upravljalci stvarnega premoženja občin so samo še občinske uprave in osebe javnega prava.

Da mora Mestna občina Maribor to urediti, je v okviru revizije pravilnosti poslovanja v letih 2008 in 2009 opozorilo tudi Računsko sodišče Republike Slovenije. 

»Nenazadnje pa način gospodarjenja s stavbnimi zemljišči, kot smo ga imeli v Mariboru doslej, tudi ni bil v skladu z zakonom o gospodarskih javnih službah,«  še sporočajo iz mestne občine.

Gospodarjenje s stavbnimi zemljišči ni več gospodarska javna služba in se zato ne more izvajati v okviru javnega podjetja.

Sklep o prenehanju Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči so sicer mariborski mestni svetniki sprejeli že v letu 2015. Oktobra lani, v novem mandatu, je mestni svet znova glasoval o prenehanju, s tem, da je prvotnemu sklepu dodal odstavek, v katerem so urejene tudi podlage za prenos zaposlenih.

Ta teden je tako mariborska občina prevzela naloge Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči, med katerimi so predvsem obračunavanje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in komunalnega prispevka, upravljanje z nezazidanimi stavbnimi zemljišči, predkupne pravice pa tudi oddajanje vrtičkov v najem. 

Občina je prevzela tudi premoženje Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči v višini dobrih 500 tisoč evrov, obveznosti pa ne, saj se bo likvidacija sprožila šele po tem, ko bo Javno podjetje za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči poravnalo vse svoje obveznosti.

Šestnajst sodelavcev javnega podjetja razporedili na delovna mesta v mestni upravi

Glede na to, katere naloge opravljajo, so se zaposlili v uradih za gospodarske dejavnosti, za komunalo, promet in prostor in za finance in proračun ter v sekretariatu za splošne zadeve. Še naprej pa bodo delali v poslovnih prostorih v Grajski ulici 7. 

Za občane, ki urejajo zadeve, ki so bile doslej v pristojnosti javnega podjetja, je predvsem pomembno, da morajo zdaj pisne vloge oddajati v vložišču Mestne občine Maribor oziroma poslati na njen naslov na Ulici heroja Staneta 1. 

Spremenili so se tudi elektronski naslovi zaposlenih, in sicer tako, da je za imenom in priimkom zaposlenega @maribor.si in ne več @jp-gsz-mb.si. Telefonske številke so ostale enake.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice