Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je spregovorila o prvi odločitvah skupine pod njenim vodstvom, veliko govora pa je bilo tudi o varnosti cepiv po zadnjih zapletih v Avstriji.

Pogoja za prehod v rumeno fazo še zmeraj nista izpolnjena, saj današnja sedemdnevna incidenca znaša 762, v bolnišnicah pa je trenutno 527 covidnih bolnikov.

Današnji ponedeljek prinaša tudi precej sprememb, saj se polovica dijakov od 1. in 3. letnika vrača v šole po modelu C. Ob tem morajo vsi učencu nositi zaščitne maske tudi v matičnih razredih.

Novost je tudi poskusno enotedensko odpiranje teras gostinskih lokalov v Posavski in Jugovzhodni Sloveniji. Ob tem so v veljavi tudi strožji pogoji za vstop v državo in ponovno vzpostavljene kontrolne točke.

Karanteno je po novem mogoče prekiniti z negativnim testom po petih dneh. 

Zakaj maske od 6. razreda naprej?

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je izrazila obžalovanje, da se stanje v državi ne izboljšuje tako hitro, kot bi si želeli. Poudarila je, da je veliko ukrepov namenjenih za omogočanje normalnega delovanja družbe in delovanja zdravstvenega sistema tudi za tiste, ki niso oboleli s covidom-19.

Glede odločitve, da morajo zaščitne maske nositi vsi otroci od vključno 6. razreda tudi v matičnih učilnicah, pa je poudarila, da gre za najbolj učinkovit ukrep za izničenje tveganja za prenos okužbe. Pri tem je zanikala bojazen, da bi bilo slednje škodljivo zdravju, kar potrjujejo številne raziskave. 

»Da bi zaradi mask bili otroci deležni pomanjkanja kisika, je skrb, ki ni upravičena. Tudi starejši z nošnjo maske ne bodo ogroženi tudi, če bodo masko imeli nameščeno dlje časa,« je poudarila Logarjeva.

V Sloveniji pet smrti po cepljenju, za dve povezava s cepivom že izključena

Spomnila je tudi na pomen cepljenja, saj gre dejansko za najbolj učinkovit ukrep za omejitev širjenja okužbe in obolelosti. Ob tem je komentirala zaplete v Avstriji, kjer so zaustavili cepljenje z eno serijo cepiv AstraZenece, zaradi dveh večjih neželenih učinkov, za katera pa se še ne ve, ali sta povezana s samim cepljenjem. Ena oseba je umrla, druga pa zbolela za pljučno embolijo.

»Tudi, če nekdo gre obrezovati drevo in pade z lestve pa umre, bo primer šel v poročilo in analizo, vse dokler se ne izključi povezave s cepljenjem,« je navedla.

V Sloveniji je bilo po cepljenju sicer zabeleženih pet smrti, pri vseh gre za starejše državljane s številnimi pridruženimi boleznimi, ob tem je pa za dve smrti že izključena povezava s cepivom, za tri smrti pa še poteka analiza. 

Logarjeva je potrdila še, da je bil v Mariboru potrjen tudi brazilski sev koronavirusa, in sicer pri teh osebah znotraj družine, pri tem pa upajo, da večjega širjenja ne bomo deležni. 

V pregledu več cepiv, najbližje odobritvi Johnson & Johnson

Borut Štrukelj je predstavil novosti na področju cepiv, in napovedal, da se že ta teden pričakuje zelena luč za cepivo Johnson & Johnson.

V Sloveniji lahko tako pričakujemo cepivo v dobrem mesecu dni, gre pa za vektorsko cepivo, ki je zelo podobno ruskemu Sputniku V in cepivu Astrazenec. Učinkovitost cepiva je ravno tako primerljiva s cepivom Astrazenece. 

V Združenih državah Amerike je bila 72-odstotna, v Južni Afriki in Braziliji pa okoli 60-odstotna, a tam so bili že prisotni mutirani podtopi novega koronavirusa. 

V pregledu je še cepivo CureVac, na tekočem pregledu evropske agencije za zdravila pa sta tudi ruski Sputnik V in ameriški Novax. Ema je pozvala tudi dve kitajski družbi, ki izdelujeta cepivi, da naj posredujeta dokumentacijo. 

Štrukelj se je dotaknil tudi zapletov s cepivom AstraZenece v Avstriji, kjer so zaustavili serijo zaradi dveh neželenih posledic. Kot je poudaril, je bilo približno 80 milijonov oseb cepljenih s cepivom Astrazenece in je resnih stranskih učinkov do sedaj zelo malo. Gre za nekaj deset primerov neželenih učinkov.

Cepljenih pa je bilo po vsem svetu že več kot 300 milijonov oseb, po Pfizerju pa so bili podani vsega štirje resni primeri zapletov.

»Tako kot zdravila imajo tudi cepiva neželene učinke in ti so tudi napisani. V avstrijskem primeru teh učinkov ni zapisanih kot možnih, zato bodo strokovnjaki preučili ali obstaja vzorčna povezava,« je obrazložil strokovnjak s fakultete za farmacijo.

V postopkih preverjanja tudi zdravila proti covidu-19

V razvoju so ravno tako zdravila, ki temeljijo na tako imenovani pasivni imunizaciji, kar pomeni, da se v organizem ne vnese antigena, ampak protitelesa.

Na evropski agenciji za zdravila je v skrbnem pregledu potencialno zdravilo družbe Regeneron, čigar odmerek je dobil denimo tudi bivši ameriški predsednik Donald Trump.

Na evropski agenciji se preverjata še potencialno zdravilo južnokorejske družbe Celtrion in Ivermectin, ki je registrirano kot zdravilo proti določenim parazitom in v uporabi že dolgo let.

Slednje zdravilo je podvrženo dvanajstim kliničnim študijam in se še izvajajo testiranja, izsledke pričakujejo kmalu. Uporabo Ivermectina za zdravljenje covida sicer Štrukelj odsvetuje, dokler ni zdravilna učinkovina v ta namen tudi registrirana.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
izmet z melja (nepreverjen)

vinjak Skender berg
je najboljše zdarvilo zoper KOVID
Sem zadnjič namočil nekaj virusov v kozarac
s Skenderkergom
so vsi pocrkali

Zikollino (nepreverjen)

Zakaj ne povedo oz. zakaj ne napišete, da Švica ni odobrila cepljenja s cepivom AstraZeneco ... Švica seveda ni v EU in lahko odločajo s svojo glavo, nas v hlapce rojene, v hlapce vzgojene pa bodo cepili s starimi prdci starih sifilističnih švabov ...

Starejše novice