Preiskovalna komisija državnega zbora je včeraj v zadevi Franc Kangler kljub odločitvi ustavnega sodišča, da začasno zaustavi njihovo preiskavo v delu, ki se nanaša na sodnike, opravila zaslišanja prvih prič.

Kot poroča STA, so se pred člani komisije zvrstili avtor knjige Županov boj Zoran Šarič, nekdanja poslanca Jožef Jerovšek in Srečko Hvauc ter mariborski svetnik Željko Vogrin.

Del seje zaprt za javnost

Pričanje nekdanjega kriminalista in avtorja knjige Županov boj Zorana Šariča, ni znano, saj je predsednik komisije Žan Mahnič v tem delu na zahtevo priče sejo zaprl za javnost. 

Zaslišanja se nista udeležila nekdanji poslanec Franc Pukšič in nekdanji odvetnik mariborske občine Rok Gerlovič. Svojo udeležbo sta opravičila in že potrdila, da se bosta vabilu naslednjič odzvala.

Nekdanji načelnik mariborske uprave enote Željko Vogrin, ki je pozneje s Kanglerjem ustanovil Novo ljudsko stranko Slovenije, je hkrati tudi predsednik Odbora 2015, ki se po njegovih besedah bori proti množičnim kršitvam človekovih pravic.

Hude kršitve postopka

Po Vogrinovih navedbah je prav pri postopkih zoper Kanglerja je na vseh ravneh sodstva prihajalo do hudih kršitev človekovih pravic in zakona o kazenskem postopku. Hkrati je bil Vogrin ena od prič v zvezi z izločitvijo sodnika Janeza Žirovnika iz Kanglerjevih postopkov. Še vedno vztraja pri svoji izpovedi, ki jo je podal na sodišču v Murski Soboti in se nanaša na njemu znane konflikte med obema.

Da gre po njegovem mnenju za neupravičeno gonjo, dokazuje dejstvo, da so bili skoraj vsi postopki doslej rešeni v Kanglerjevo korist, kar kaže na nestrokovno in nezakonito delo policistov, za katere misli, da so glavni krivci za vso kalvarijo, ki jo doživlja Kangler, poroča STA.

Organiziran politični in medijski linč

Na Mahničevo vprašanje o veliki hišni preiskavi maja 2011 dejal, da mu je bilo to smešno. Česa takega po njegovem vedenju v Sloveniji še ni bilo in težko bi kaj takega izvedli brez vednosti ali blagoslova politike.

»Šlo je za organiziran politični in medijski linč zoper Kanglerja, da bi ga diskreditirali in ga izločili iz političnega življenja,« je za STA dejal Vogrin.

Prepričan je, da je bil cilj zrušiti tako župana Maribora, kot tudi Kanglerja osebno, pozneje pa doseči, da bi se protesti konec leta 2012 preselili iz Maribora po vsej Sloveniji, kar bi odneslo še vlado Janeza Janše.

Za pregon ni bilo dokazov

»Sedanji razvoj dogodkov kaže, da za pregon ni bilo dokazov, pač pa so neki centri moči z levice to spretno organizirali. Očitno je bila želja prestrašiti župana neke večje občine za zgled drugim, ki bi si drznili kandidirati s pomladne strani, življenja,«  je dejal Jerovšek.

V ozadju državna politika?

Komisija je zaslišala še enega nekdanjega poslanca Slovenske demokratske stranke, Srečka Hvauca, ki se je pozneje tudi sam znašel v policijskih preiskavah kot direktor komunalnega podjetja Nigrad v zvezi s prenovo Trga Leona Štuklja v času Kanglerjevega županovanja.

»Nimam trdnih dokazov, a na podlagi vsega, kar se je dogajalo, lahko utemeljeno predvidevam, da v ozadju stoji državna politika ob pomoči lokalne. Kangler je očitno s svojim delom večkrat nekomu stopil na žulj in take je treba onemogočiti. To so delali s pomočjo pravosodnega sistema, zlasti policije in tožilstva,« je dejal Hvauc.

Na koncu zaslišanje je Mahnič napovedal, da bodo v kratkem znova povabili še obe ostali priči, ki sta se opravičili. Naslednja seja komisije je razpisana za 13. in 14. november, ko bodo predvidoma zaslišali štiri tožilce. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zedinjena slovenija (nepreverjen)

Je pri sojenju v zadevi Kangler res prihajalo do kršitev človekovih pravic in zlorabe zakona?
Nedvoumno, saj drugače ne bi toliko zadev padlo.

sladoledar (nepreverjen)

nemrete vi bez bal od gospoda Kanglerja
Ši PIVOTEHNIKI so jih postavili tamo kot bolnica, da bolnica ne bi odletela v luft
Vidite bedaki ,koliko vredijo Kanglerjeve bale
Zakaj pa niste uporabili kučanove bale
ne
zato ker so Kanglerjeve boljše

Starejše novice