Predsednik vlade Janez Janša je s strani prvaka Slovenske nacionalne stranke dobil poslansko vprašanje v zvezi z odprtjem gostinskih lokalov.

Premier Janez Janša je danes v državnem zboru odgovarjal na poslanska vprašanja in eno od teh mu je postavil tudi Zmago Jelinčič Plemeniti.

»Skrajni čas je, da se odprejo gostinski lokali. Že več kot štiri mesece je vse zaprto. Gostinci so obupani, ljudje so živčni in nervozni, zato potrebujemo druženje,« je dejal poslanec predsedniku vlade.

Ob tem je pojasnil, da se v gostinskih lokalih nihče ni okužil, saj so se upoštevali ukrepi glede vzdrževanja razdalje, razkuževanja in zračenja prostorov. 

V času zaprtja se po Jelinčičevih besedah ljudje družijo po garažah in v drugih zasebnih prostorih, kjer se pa zagotovo ne spoštujejo higienski ukrepi in ne uporablja zaščitnih mask.

Jelinčič je tako vladi predlagal, da se najprej odprejo gostinske terase in omejitev gibanja v nočnem času ukine ali pa vsaj podaljša do 22. ure. Pri tem je navedel Hrvaško, Srbijo, Bosno in Hercegovino in tudi Italijo kot primer vsaj delno odprtih gostinskih obratov. 

Janša: Ne prej kot v rumeni fazi

Janša mu je odvrnil, da imamo v Sloveniji bistveno slabše stanje kot navedene države in da ne pozna države, kjer imajo ob podobni epidemiološki sliki odprte gostinske lokale.

Ob tem je poudaril, da je gostinstvo ena izmed najbolj prizadetih panog, kateri se namenja tudi velik delež državne pomoči in da razume negotovost gostincev.

»Epidemiologi narekujejo vladne ukrepe. Ko je treba tehtati med šolami in gostilnami, običajno pretehtajo šole,« je pojasnil premier.

Opozoril je na izredno stanje na Češkem, kjer so na pomoč poklicali celo vojsko, zato moramo po njegovih besedah biti pripravljeni na preizkušnje tretjega vala. 

»Naredimo vse, da bomo prišli v rumeno fazo in takrat lahko računamo, da bomo lahko sproščali terase gostinskih lokalov. Do takrat pa bi bilo to nerazumno tveganje in ne poznam epidemiologa v Sloveniji, ki bi to podprl,« je še pojasnil premier.

Slovenija ima trenutno tedensko povprečje okužb pri številu 768, v bolnišnicah pa je 543 covidnih bolnikov. Za prehod v rumeno fazo mora tedensko povprečje pasti pod 600, hospitaliziranih pa mora biti manj od 500.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Slavica Borštner (nepreverjen)

Janša najbolj krši ustavno pravico do dela in do preživljanja družine. Kršil jo je vedno s svojimi spletkami kot je to počel nekoč. V spomin na novinarja, ki mu je uničil to ustavno pravico in vsi so ga poslušali kot sedaj, ker so sami kimavčki brez razuma in hrbtenice.

Starejše novice