Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel in vladni govorec Jelko Kacin sta spregovorila o aktualnem stanju glede bolezni covid-19.

Vladni govorec je uvodoma dejal, da se razmere v naši soseščini slabšajo in omenil možnost novih ukrepov Slovenije zaradi tega. Ponovno je izpostavil tudi delo epidemiologov, ki delajo na robu svojih zmožnosti in pri tem poudaril, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje pod vodstvom direktorja Milana Kreka sprejel številne reorganizacijske in kadrovske ukrepe po sklepu vlade glede priprav na jesenski val, ki se nam dogaja že pred jesenjo.

Smo najboljši od sosedov, epidemije ne bomo razglasili

»Da bi uvedli neke radikalne ukrepe, ki si jih ne želimo, bi morali pred tem razglasiti epidemijo. Če to storimo, bomo prva država v Evropi, ki bi to storila. Glede na 14-dnevno incidenco, ki kaže 34 primerov na 100.000 prebivalcev, smo najboljši od vseh sosedov in pozitivno odstopamo. Če bodo druge države razglasile epidemijo, bomo tudi mi. Pri takem rezultatu, ki ga imamo, pa tega ne nameravamo storiti,« je zatrdil Kacin.

V nadaljevanju je pozval, naj so ob prihajajočem lepem vikendu pikniki le enodružinski: »Da se ne bi zgodilo, kot v Mariboru, ko je kot posledica praznovanja 80-letnice, okuženih 16, morda celo 18 ljudi do tega trenutka. To je nekaj čemur se moramo izogniti.«

Omejitev na občine ne pride več v poštev

Glede dodatnega omejevanja števila oseb, ki se lahko družijo na javnih mestih, v Franciji so namreč omejili na šest, je pojasnil, da imajo tam trimestne številke, ampak »če ne bo šlo drugače, tudi to«.

Kacin je pomiril, da se vlada želi izogniti restriktivnim ukrepom, omejevanje gibanja na občine je izključena tudi v primeru, če bi morali dodatno zaostrovati zadeve.

»Ne moremo sanjati o golobu na strehi. Maske in samodisciplina so tisto, kar moramo v tem trenutku upoštevati. Na drugi strani se moramo organizirati, da bomo vse tiste s simptomi, čim prej testirali in jih dali v karanteno ali osamitev. To je tisto, kar lahko storimo. Mi smo kot družba, ko je treba, izjemno solidarni in samodisciplinirani. Vlada ne želi, da bi prebivalstvo prisiljevala z odloki in zamejevo nekaterih aktivnosti. Moramo biti odgovorni drug do drugega, drug za drugega in predvsem do tistih najbolj ogroženih,« je vnovič pozval govorec vlade.

O plesanju z virusom brez vladnih odlokov

Mario Fafangel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je predstavil aktualne številke in pojasnil, da se vse države spopadajo s tem, da se številke višajo, tudi število smrti se približuje milijonu. 

Spomladi so bile ob takih številkah države zaprte, a zdaj poskušamo novo pot, »kjer bomo z drugimi ukrepi imeli družbo odprto in bomo z virusom plesali še naprej«.

Okužbe se še vedno najbolj pojavljajo pri mlajših, v starostni kategoriji od 25 do 34 let, toda širjenje je razpršeno, starostna piramida se premika navzgor, saj okužbe prihajajo tudi v domove za ostarele. Odstotek pozitivnih od vseh testiranih je okoli štiri odstotke, kar je po oceni Fafangla dobro, saj ujamemo tisto, kar se dogaja v državi, saj imamo širjenje virusa predvsem znotraj države. Epidemiolog je poudaril, da je zelo pomembno, da je testiranje hitro in je dostop do testa hiter, zato želijo zmanjšati to časovnico - od simptomov do testa, na en dan. 

Fafangel je predstavil tudi reorganizacijo Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pri tem izpostavil klicni center, ki so ga vzpostavili v samo enem tednu in v njem delajo študenti medicine. Ob tem je dejal, da lahko sedaj dnevno epidemiološko obravnavajo čez 100 primerov, svoje zmožnosti pa nameravajo še okrepiti, a »ne gre pa v nedogled«. 

Pojasnil je še skrajšanje karantene na deset dni, kar sicer pomeni določeno višje tveganje, ampak bo na dolgi rok bolj sprejemljiv in javno-zdravstveno učinkovit ukrep.

»V roku desetih dni zboli velika večina tistih, ki so bili v stiku in bodo zboleli, preostane nam približno sedem odstotkov primerov, ki zbolijo po desetih dneh, to je manj kot deset primerov na mesec in manj kot en primer na dan,« je obrazložil. 

»Problem je, da smo prešli situacijo, ko lahko s prstom pokažemo, da so krivi mladi ali kdorkoli drug. Virus se širi v družbi, vsi moramo malce drugače ravnati in se obnašati, obvarovati najbolj ogrožene in to z čimbolj življenjskimi ukrepi,« je še poudaril Fafangel in v odgovoru na novinarsko vprašanje dejal, da si želi, da bi to lahko upoštevali brez novih ukrepov in vladnih odlokov.  

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

ne bomo ker ni potrebe po tem, pač prehlad pičke, NEHAJTE OBRAVNAVAT OKUŽENE KOT MRTVE KER 99% OKUŽENIH SPLOH NE VE DA IMA TA PREHLADEK

Starejše novice