Romsko društvo Romani kafenava dobrota, socialno podjetje, in Stranka mladih – Zeleni Evrope so danes v dopoldanskih urah podpisali sporazum.

Podpis sporazuma zajema sodelovanje za obdobje 2018 - 2022 med romskim društvom Romani Kafenava dobrota, socialno podjetje, ki ga predstavljata predsednik Mario Mehmedović in tajnik Ahmed Mehmedi, katera sta uvrščena tudi na listo za mestni svet in na listo za mestno četrt, in Igorjem Jurišičem predsednikom Stranke mladih – Zeleni Evrope.

V stranki ugotavljajo, da je sodelovanje med romsko skupnostjo in ostalimi Mariborčani prešibko, zato je njihova vizija, da mariborske Rome vključijo v soodločanje o prihodnosti mesta, kar je ključnega pomena za sodelovanje vnaprej. 

»Zato smo s prvim korakom, da smo vključili predstavnike mariborskih Romov v našo liste za mestno četrt in listo za mestni svet že dokazali, da si tega sodelovanja želimo. Da pa to sodelovanje še dodatno podkrepimo, smo pripravili sporazum med romskim društvom Romani Kafenava socialnim podjetjem in Stranko mladih - Zeleni Evrope,« je dejal Jurišič. 

Sporazum definiran v treh ključnih točkah

V tem sporazumu so v treh točkah definirali prihodnje sodelovanje. V Mariboru živi več Romov kot v katerih koli drugi občini v Sloveniji, kjer romskega svetnika že imajo. Prva točka se dotika vprašanja romskega svetnika in s tem dajejo jasno zavezo h ugotovitvi, da v Mariboru obstaja avtohtona romska skupnost. Večina vseh Romov, ki živijo v Mariboru je Mariborčanov, torej rojenih v Mariboru, meni Jurišič, zato se mu zdi primerno, da imajo Romi v Mariboru pravico do romskega svetnika. 

V drugi točki govorijo o ustanovitvi delovnega telesa. Kot pojasnjuje županski kandidat, lahko v občinah, kjer nimajo romskega svetnika, ustanovijo delovno telo za spremljanje položaja romske skupnosti. V tretji točki pa se dotikajo nadzora nad porabo sredstev, ki so namenjene romski skupnosti.

»V Stranko mladih – Zeleni Evrope smo šli zato, ker smatramo, da pri tej stranki ni nacionalnosti in ne gledajo ali je to Rom ali Albanec ali kdor koli drug, ampak želijo pokazati Evropi, da smo tudi mi samo ljudje in da tudi mi izpolnjujemo vse svoje pravice, na ta način, da plačujemo davke in živimo v tej občini,« je povedal Mehmedi. 

Svetniška skupina bo sodelovala v koaliciji le, če bodo upoštevane te tri točke

Kot novost v slovenski politiki pa so v samem sporazumu določili jamstvo, da ne glede na to, kako močna bo njihova svetniška skupina, brez spoštovanja teh treh napisanih točk, ne bodo del nobene koalicije, ki tega ne bi želela spoštovati. Ne glede na izid in ne glede na to, kdo bo župan in koliko mestnih svetnikov bo, bo svetniška skupina sodelovala v koalicij zgolj, če se bodo upoštevane zgoraj navede tri točke, še pravijo. 

»Nobena od teh treh točk ne obremenjuje mestnega proračuna, gre zgolj za dobro voljo, s katero želimo zbližati romsko populacijo z ostalo populacijo v Mariboru in nekako premostiti vse ovire, ki se v zgodovini nalagajo,« je še dodal Jurišič. 

Članek je nastal v okviru projekta Mladi mestni poročevalci Zavoda BIT, pri katerem kot partner sodeluje spletni medij Mariborinfo.com.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice