Kuba naj bi bila z zdravilom, ki so ga razvili že leta 1986 in naj bi kazalo resne učinke v boju proti covidu-19, pripravljena priskočiti na pomoč Sloveniji, a pričakuje uradno prošnjo slovenskega vrha.

Igor Jurišič, predsednik Združenja slovensko kubanskega prijateljstva, sicer mestni svetnik Mestne občine Maribor iz vrst Stranke mladih - Zeleni Evrope, v javnem pozivu predsedniku vlade Janezu Janši in ministru za zdravje Tomažu Gantarju sporoča, da je Kuba pripravljena priskočiti na pomoč pri zdravljenju bolnikov s koronavirusom v Sloveniji.

»Pred nekaj trenutki sem bil v (telefonskem) stiku z veleposlanico Kube, njeno ekscelenco gospo Loipo Sánchez Lorenzo. Pogovarjala sva se o učinkovitosti zdravila Interferon Alfa 2B, ki je bilo razvito že leta 1986 in učinkuje na način, da posega v razmnoževanje virusov znotraj celic,« je med drugim v pozivu, ki ga je poslal torek popoldne, zapisal Jurišič in dodal:

»Zdravilo je v uporabi na Kitajskem in se je izkazalo kot učinkovito v boju s covid-19. Zdravilo že uporabljajo tudi v Italiji, kamor je Kuba napotila tudi ekipo svojih zdravnikov.«

Po besedah Jurišiča Kuba za svojo pomoč pričakuje uradno prošnjo slovenskega vrha: »Vljudno vas prosim, da v imenu Vlade Republike Slovenije naslovite uradno prošnjo veleposlaništvu Republike Kube za pomoč in dostavo zdravila v Slovenijo, pri čemer lahko računate tudi na mojo pomoč.« 

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ludikapler (nepreverjen)

Seveda vlada vatikanskih in domobranskih gumbcem ne bo sprejemala zdravil iz komunističnih držav .

Fuzl (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kaj če bi pokicali na pomoč še kake vrače iz afrike. Kubasnke bolnice so ogabne, ni tekoče vode, wc-ji ne splaknejo tako da oni naj se rajši ne ukvarjajo z farmacijo. In te tablete iz časov hladne vojne naj čimprej uničijo, da koga ne bodo zastrupijo. Mimogrede zadnji teden sta na Kubi umrla vsaj 2 turista (kanadčanka in italjan) za covidu-19, kubanci pa zbolijo za enimi aspiratornimi boleznimi, pač ni gnarja da bi jim delali teste.

medved jaka (nepreverjen)

pa že bolj zaupam slovenskemu medu in propolisu
kot pa kubanskim dohtarjem
Ti so še pod kastrom
kastro pa je že zgodovina

Fuzl (nepreverjen)

Brez dvoma "medved jaka", kubanski družbeni proizvod je nula - cero. Nekoč najbogatejša država južne amerike proizvaja samo dva simpl proizvoda rum in tobak, vse ostalo so komunisti v 60 letih uničli in pokradli, kaka farmacija saj se jim vse podira. Ostala je samo komunistična propaganda o nekem zdravstvu in šolstvu, ki ji očitno nekateri nasedajo.

In reply to by medved jaka (nepreverjen)

Che (nepreverjen)

Opet smo mi najbole pametni. Če so Kitajci in Italijani res sprejeli njihovo pomoč, ka potle mi čakamo?

gasilec lojz (nepreverjen)

Rum in tobak
na konci gre na oni svet vsak
Jaz pravim čez našo žganico ga ni

In reply to by Che (nepreverjen)

fortissimo (nepreverjen)

Ne norcujte se. Naravni Interferon od nekdaj Najbolje in brez skodljivih ucinkov, pozdravi virusne okuzbe. Boljsega zdravila ni. Morali bi z veliko
Hvaleznostjo sprejeti ponudbo. Ne mesajte tega s politikami in nizkimi strastmi.

Poznam (nepreverjen)

Stranka mladih, on pa star 50 let. Se is studentskih casov prisesan na drzavni denar. Ne verjamem mu nicesar.

Kuzni Janez (nepreverjen)

tramp vam je hotel ukrasti zdravilo iz EU, KUBA pa vam hoce pomagati, AMERISKI RITOLIZCI.

medved jaka (nepreverjen)

Trump je zdravilo hotel pošteno kupiti
denar je sveta vladar
pare odpirajo vsaka vrata
Kaj veš mogoče pa so mu
že prodali postopke in recepture
nikad se nezna
je rekel moj prijatelj Mićo

In reply to by Kuzni Janez (nepreverjen)

akcija (nepreverjen)

halo tako novico se da na vse medije !
Kaj čakate , če zdravilo res obstaja ...

Starejše novice