Konec meseca bo po napovedih intenzivno zdravljenje potrebovalo do 140 covidnih bolnikov.

Konec septembra naj bi po ocenah bolnišnično zdravljenje potrebovalo od 350 do 400 covidnih bolnikov na navadnih oddelkih in do 140 bolnikov na oddelkih intenzivne nege, je na današnji novinarski konferenci pojasnil infektolog Matjaž Jereb. V bolnišnicah sicer po njegovih besedah še vedno prevladujejo necepljeni covidni bolniki.

Jereb je pojasnil, da so napovedi razvoja epidemije v zadnjem tednu sicer nekoliko boljše, a »daleč od tega, da bi lahko bili brezskrbni«.

Na intenzivni negi bolniki v povprečju stari 60 let

Po besedah Jereba se v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana na navadnih oddelkih danes zdravi 89 covidnih bolnikov s povprečno starostjo 67 let. Na intenzivnih oddelkih pa bolnišnično zdravljenje nudijo 37 bolnikom, ki so v povprečju stari 60 let. Nižjo povprečno starost bolnikov na intenzivnih oddelkih Jereb pripisuje manjši precepljenosti med mlajšo populacijo.

Najmlajši covidni bolnik na navadnih oddelkih UKC Ljubljana je star 41 let, na intenzivnih oddelkih pa 27 let. Nobeden od njiju ni bič cepljene proti covidu-19, je potrdil Jereb.

»Moramo se zavedati, da so naše bolnišnične kapacitete omejene,« opozarja Jereb. Kot je pojasnil, so v UKC Ljubljana število bolnišničnih postelj povečali, a potrebujejo tudi kader, ki ga premeščajo iz drugih oddelkov UKC. »Bolj ko bo raslo število covidnih bolnikov, bolj bomo omejevali dejavnost na necovidnih oddelkih in večja bo škoda za necovidne bolnike, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo,« je opomnil Jereb.

Nobeno cepivo ni 100-odstotno varno in učinkovito

Maksimalne zmogljivosti pri zdravljenju covidnih bolnikov v UKC Ljubljana Jereb ocenjuje na približno 350 postelj, od tega 69 intenzivnih. Do toliko je po besedah Jereba v UKC Ljubljana v drugem valu znašalo dnevno število hospitaliziranih.

Jereb je poudaril, da nobeno od cepiv proti koronavirusu ni 100-odstotno varno in učinkovito, a da lahko s cepivom »pomembno vplivamo na verjetnost, ali bo posameznik potreboval bolnišnično zdravljenje«.

Jereb: Pozivi k zavračanju cepljenja, testiranja in mask niso dobronamerni

Po njegovih podatkih se Sloveniji na današnji dan v bolnišnicah zdravi 72 odstotkov necepljenih bolnikov na navadnih oddelkih in 84 odstotkov necepljenih bolnikov na intenzivnih oddelkih. Med cepljenimi pa prevladujejo bolniki s hudo imunsko pomanjkljivostjo, pri katerih pri cepljenju na splošno pričakujejo slab odziv in zaščito, je pojasnil Jereb.

Tudi ukrepi za omejevanje širjenja koronavirusa niso 100-odstotno učinkoviti, je pojasnil Jereb. A po njegovi oceni pozivi k zavračanju cepljenja, testiranja in nošenja mask niso dobronamerni ter ne temeljijo na strokovnih argumentih.

K cepljenju pozval tudi nosečnice

Jereb je vse, ki se še niso cepili, pozval, naj se odločijo za ta korak ter s cepljenjem vplivajo na epidemijo in zmanjšajo pritisk na bolnišnice. »Pri tem naj odmislijo neracionalne in nestrokovne razloge, da s tem dejanjem odlašajo,« je pozval Jereb.

K cepljenju je pozval tudi nosečnice, saj imajo te lahko proti koncu nosečnosti težji potek bolezni covida-19. Opomnil je, da je v UKC Ljubljana ena, s koronavirusom okužena nosečnica, po porodu umrla.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

Da bi se nosečnica cepla z poskusnim cepivom? 'in da jih celo vabijo in pišejo kako varno je,če prav ni nikakaršne raziskave na vpliv ploda in kasneje otroka 'naša stroka še kar pravi in vabi da je varna.Pa kako lahko to pravite saj cepivo sploh še ni dovolj dolgo na trgu.Niti ni raziskav kako bo vplivalo cepivo na ljudi prihodnja leta'to je zdaj nemogoče vedet.Razumi če lahko.

Starejše novice