Izjave glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 so podali državni sekretar Aleš Cantarutti, poveljnik republiškega štaba civilne zaščite Srečko Šestan in govornik vlade Jelko Kacin. Zdravnici sta spregovorili o uporabi zaščitnih mask.

Govorec Vlade Republike Slovenije Jelko Kacin je nagovoril državljane s spodbudnimi besedami, da v Sloveniji širjenje okužb z novim koronavirusom ni bilo tako hitro, kot v najbolj prizadetih državah.

»Mi nismo Italija in nočemo biti Italija, mi to zmoremo,« je dejal.

Sklenjene pogodbe za večmilijonske dobave

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je predstavil stanje glede zaščitnih sredstev v Sloveniji in predvidene dobave. Razkril je, da so v zadnjih dveh tednih prejeli več kot 100 pobud za dobavo, transport in vzpostavljanje proizvodnjo. Ob tem je dodal, da so imeli veliko dela pri pregledu teh pobud, saj je tudi precej takšnih, ki se želijo v tej krizi finančno okoristiti.

»Zelo sem zadovoljen, da je vlada za to področje ustanovila medresorsko skupino, ki jo vodi Damijan Jaklin in preverja ustreznost ter primernost teh pobud,« je povedal Cantarutti.

Državni sekretar je izpostavil podjetji Filc in Prevent&Deloza, ki nudi skupno kapaciteto 150 tisoč pralnih mask ter bo že naslednji teden zagotovilo 5700 mask. V sodelovanju s tem podjetjem deluje tudi proizvodnja zaščitnih mask podjetja Mi&Lan iz Gornjih Petrovcev. 

Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve je sklenil pogodbe za več artiklov, ki bodo dobavljeni v naslednjih 60 dneh, in sicer: 

-  dodatnih 472 respiratorjev;

- 25 milijonov trislojnih kirurških mask, štiri milijone FFP2 mask z respiratorjem, en milijon mask FFP3 z respiratorjem; 

- 75 tisoč pralnih mask domače proizvodnje;

- 2,5 milijona rokavic;

- 45 tisoč zaščitnih odbojnih plaščev;

- 11 tisoč zaščitnih oblek;

- tisoč zaščitnih očal;

- 20 tisoč kap;

- 20 tisoč obraznih ščitov;

- 70 prenosnih kisikovih sistemov in 28 ton dezinfekcijskih sredstev. 

Opreme dovolj za vsaj teden dni

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je dejal, da so v zadnjih dneh lahko zadihali, zaščitno opremo pa razdeljujejo po razdelilniku ministrstva za zdravje. Prioriteta so zdravstveni zavodi in domovi za starejše, 30 odstotkov zalog pa hranijo za pokrivanje ostalih potreb. Tu gre predvsem za ključno infrastrukturo v lokalnih skupnostih.

Obenem je Šestan predstavil še trenutno stanje, ki naj bi omogočalo normalno delovanje za vsaj teden dni. Danes bodo okoli 10 odstotkov tega razdelili po regijah.

Trenutno stanje zaščitne opreme

kombinezoni: 7500 kosov

FFP3 maske: 26.000 kosov

kirurške maske: 790.000 kosov

kirurška maska IIR: 100.000 kosov

rokavice: 7,7 milijona kosov

Kakšna je pravilna uporaba zaščitne maske?

Zdravnici Tina Bergant in Polona Gams sta ob koncu konference predstavili pravilno uporabo domačih mask in ob tem podarili, da ne gre za maske, ki bile ustrezne za zdravstvene delavce.

Upoštevati pa je potrebno večkrat izpostavljena priporočila glede ostajanja doma, razdalje, higiene rok in uporabe razkužil.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
stary1 (nepreverjen)

moja prababica Ambrozija Maskič , poročena Virus ki bo jutri dopolnila 97 let
je včeraj začela s poskusnim izdelovanjem mask.
Kot za šalo je zašila 62 mask na uro , kar je bistveno več mask na časovno enoto
kot pa jih izdelajo ti tekstilni velikani.
Sedaj ne vem ali šefi lažejo, ko pričajo da za eno masko potrebujejo toliko časa
kajti moja prababica ni potrebovala niti 1 minute za eno masko, pa še vmes ji je dvakrat remen dol vrglo iz šivalne mašine, pa še malico je pripravila za nas vnuke in pravnuke

šivilja (nepreverjen)

kaj si ti čisto nor
s takim tempom delaš lahko le 1uro

In reply to by stary1 (nepreverjen)

Legionar (nepreverjen)

Maske najboljši biznis za tajkune . Akterji iz kroga Pocivalska in SDS . Kdo bo zaslužil milijone na račun virusa ? Necenzurirano.si

rdeča zvezda (nepreverjen)

vcat idi

In reply to by Legionar (nepreverjen)

Starejše novice