Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali vodja regijskega teama območne enote CZ Koper za področje DSO Gabrijela Valenčič, poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan ter vladni govorec, Jelko Kacin.

Včeraj je bilo ob opravljenih 5596 testih potrjenih 1302 pozitivnih primerov. Delež pozitivnih testov je včeraj znašal 23,27 odstotka, kar je nekoliko manj, kot pretekle dni, a še vedno kaže na to, da se epidemija še ne umirja in da se število okužb še vedno znižuje prepočasi.

Epidemija se še ne umirja

Na vzhodu države ostaja Pomurska regija z incidenco 1597 najbolj okužena regija. Samo v Murski Soboti je bilo včeraj kar 40 novih okužb. V Velenju je bilo včeraj 35 novih okužb, v Celju 42, v Žalcu pa 25. 28 okužb so zaznali v Krškem, 20 pa v Brežicah. 

»Tudi, če nič ne kaže na to, da ste zboleli za covid-19, še vedno obstaja verjetnost, da ste okuženi, a bolezen morda prebolevate asimptomatsko. To pa še ne pomeni, da niste vseeno prenašalec bolezni. Zato je še toliko bolj pomembno, da se prav vsak obnaša, kot da je okužen,« poudarja Kacin.

Največji porast okužb pri stanovalcih je v naslednjih domovih: Dom starejših občanov Kamnik – 32, v Dom starejših občanov Vič-Rudnik – enota Bokalce so imeli 19 okužb, 15 okužb pa so imeli v Dom starejših občanov Rakičan.

Včeraj je bilo ponovno veliko smrti, tako je v covid bolnišnicah umrlo 41 oseb, v negovalnih bolnišnicah še trije. Skupaj v domovih starejših občanov pa še 15 več. Skupaj torej 59, daleč največ doslej. Število žrtev je tako doseglo 1156.

Sedmine velika žarišča

Kacin je na tiskovni konferenci izpostavil, da sami pogrebi niso težava, ampak druženja po pogrebu, ki so se že velikokrat izkazala za veliko žarišče. Kacin pravi, da je tako dogajanje obžalovanja vredno.

»Ob tem, ko so vsi gostinski lokali zaprti, restavracije ne delajo, se to očitno še vedno dogaja. Taki viri okužb lahko zelo hitro prizadenejo predvsem starejše generacije. In to je lahko zelo hitro tudi kanal, s katerim lahko virus vdre v domove starejših občanov,« pravi Kacin.

Kacin še dodaja, da že deset dni vsak dan posebej opozarjajo, da je ogroženost nekaterih struktur prebivalstva izjemno velika. »Zadnja stvar, ki si jo lahko nekdo privošči, kot izvor novih okužb je sedmina,« je jasen Kacin.

Regijski štabi Civilne zaščite pomagajo pri koordinaciji dela

Zaradi velikega števila okuženih zaposlenih in oskrbovancev v domovih starejših občanov, občinski regijski štabi Civilne zaščite ves čas spremljajo stanje in pomagajo pri koordinaciji dela, v katerega so vključeni pripadniki Civilne zaščite in ostali prostovoljci, je na tiskovni konferenci pojasnil poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan.

»Oktobra sem izdal dve odredbi, eno o aktiviranju prostovoljcev za pomoč pri izvajanju nalog ter odredbo o aktiviranju pripadnikov ekip prve pomoči Rdečega križa Slovenije,« pravi Šestan.

Sicer pa se domovi starejših občanov srečujejo z veliko težavami, in sicer s kadrovsko problematiko, s pomanjkanjem zaščitne opreme ter z vzpostavitvijo rdečih con, predvsem tam, kjer so prostorsko neizvedljive v samih domovih ali pa je število oskrbovancev tako veliko, da zmanjka prostora.

Na ministrstvu za delo so se pred dvema mesecema odločili, da bodo domovom pomagali iz naslova občinskih struktur, kar sedaj tudi poteka. Na državni ravni pa z ekipami Rdečega križa pomagajo predvsem zdravstvu.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
JBT (nepreverjen)

Kaj si misli ta Kocin ? Vsaj malo pietete do pokojnika in žalujočih mora biti . Rad bi videl tistega ,ki bi upal pridet v hišo in kaznovati žalujoče ? Res bi rad videl ?

Mimi123 (nepreverjen)

Ljudje dragi, sploh če je vaš svojec morebiti umrl za korono, je zelo verjetno, da jo ima tudi kdo drug iz ožjega sorodstva. Marsikdo niti ne ve, da je okužen, zato prirejanje sedmin v tem času ni primerno, na pokojnika se lahko primerno spomnimo tudi drugače, zakaj pa se ne bi sedmina prestavila za čas po koroni, npr. na prvo obletnico smrti? Prav tako, kot ni primerna retorika, ki si jo privošči Kacin. DO ljudi se ne obnaša kot do malih otrok, pokroviteljsko in z grožnjami. Ker je potem njihov odgovor isti.

In reply to by JBT (nepreverjen)

boris 59 (nepreverjen)

Sedmine doma?Vsega ljudem NE moreš preprečiti!

boris 59 (nepreverjen)

In kakšno(konkretno) bi naj bilo torej obnašanje(vsakega),,okuženega'' človeka?

mislimmmm (nepreverjen)

naj nekdo razkira in povabi kacina na sedmino ... da ne bo tak fauš

Dtt (nepreverjen)

Jelko, včasih pa si kaj iz misliš "kar tako", a ne?!

Lenart 66 (nepreverjen)

Ja, sedmini se je v tem času smiselno odreči, se strinjam. Ne pa retorika, ki vsebuje "privoščiti si", kot da je to posladek, luksus in "zadnja - najmanj pomembna stvar v življenju".

Starejše novice