Virus ne izbira, niso ogroženi samo starejši, je na današnji tiskovni konferenci poudaril vladni govorec Jelko Kacin.

Vzdrževanje psihofizične kondicije je vsekakor primeren ukrep v boju proti koronavirusu.

“A virusa ne bomo zajezili s stiskanjem na klopcah v parkih, na Rožniku. Virus ne izbira. Niso ogroženi samo starejši. Tudi mladi ležijo v bolnišnicah,” poudarja Kacin.

Samoizolacija ključni zaščitni ukrep

Zato svetuje pamet v roke in hormone za nekaj časa na stran, saj bo časa za stiskanje na klopcah še dovolj. Ključni zaščitni ukrep ostaja samoizolacija. Izogibanje stikov v največji možni meri in dosledno upoštevanje varne razdalje med ljudmi.

Kacin prav tako priporoča izogibanje zadrževanja v zaprtih prostorih in svetuje vzdrževanje čistoče rok.

“Od nas, od vas, od tebe in od mene je odvisno, ali bomo uspešni v zajezitvi širjenja koronavirusa. Virus je že med nami in samo skupaj ga lahko zajezimo. To je ključno, da naš zdravstveni sistem zdrži.”

Ukrepi v domovih za starejše strogi

Vlada Republike Slovenije je včeraj začela z usklajevanjem prvega krovnega protikorona zakonodajnega svežnja. Z delom bo nadaljevala danes in če bo potrebno tudi jutri. Vlada je včeraj veliko razpravljala tudi o stanju in ukrepih za zajezitev koronavirusa zlasti v domovih za starejše. Ukrepi so strogi. A gre za najbolj občutljiv del populacije

“V bolnišnicah imamo 90 ljudi. 25 bolnikov na intenzivni negi. Večina potrebuje umetno predihavanje.”

Potrebno je sodelovanje

Vzpostavljena bo koordinacija direktorjev bolnišnic, zdravstvenih domov in domov za starejše občane, da pregledajo, ali je storjeno vse, v vsakem domu posebej, da bi preprečili vnos virusa v domove za ostarele. Želijo zavarovati varovance pred vdorom virusa v te domove.

Državna sekretarka Mateja Ribič se je zahvalila zaposlenim v domovih za starejše in tudi ostalih socialnovarstvenih zavodih, ki izvajajo institucionalno varstvo, za požrtvovalno in srčno delo. 

"Če bomo delovali skupaj, nam bo uspelo preprečiti širjenje okužbe."

Po besedah Ribičeve so vse domovom, ki imajo potrjen primer koronavirusa, zagotovili varovalno opremo v skladu z razpoložljivimi možnostmi na ravni celotne države. Kot pravi, se zavedajo, kaj za sorodnike pomeni zelo strog ukrep prepoved obiskov v domovih za ostarele. Vendar podarja, da se spoštuje in razume nujnost ukrepa, katerega namen je zmanjšati možnosti vnosa okužbe. 

Stanovalci imajo družabno življenje

Prepričano so, da bo težav s pomanjkanjem varovalne opreme vsak dan manj. Stanovalci v domovih imajo družabno življenje. Zaposleni jim s pomočjo tehnologije pomagajo vzdrževati tudi stike s svojci. Hvala vsem zaposlenim za skrb in požrtvovalnost.

NIhče v vladi ni okužen

Trije okuženi so v Blagovnih rezervah. Delo poteka nemoteno naprej, saj okuženi delajo od doma. V vladi ni okužen nihče, tako, da vlada dela nemoteno naprej.

Kazen za kršitev karantene je do 420 evrov na posamično kršitev.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Je I se Kacin, ti mi ne boš prepovedal kje bom hodil.

Haja (nepreverjen)

A, ja malo še počakaj! Ko te bo vsekalo po žepu, boš doma čez glavo pokrit! Sami kreteni!

Starejše novice