Z oktobrom se bodo cigarete po načrtih finančnega ministrstva podražile.

Za zavojček 20 cigaret bo v povprečju treba odšteti približno 4,8 odstotka več kot zdaj, vzrok pa je predlagano zvišanje trošarin, ki so na zdajšnji ravni od junija lani, poroča STA.

Trošarine za cigarete se bodo po predlogu ministrstva za finance, ki ga bo na eni prihodnjih sej obravnavala vlada, zvišale s 114 na 120 evrov za 1000 cigaret.

Prav tako naj bi vlada s 1. oktobrom zvišala trošarine za cigare in cigarilose, drobno rezani tobak in drug tobak za kajenje. Nespremenjene pa bodo ostale trošarine za tobak za segrevanje in elektronske cigarete.

Pred tem so se trošarine na tobačne izdelke v Sloveniji nazadnje zvišale 1. junija 2019.

Vlada si od višjih trošarin obeta dodatnih 18 milijonov evrov prihodkov letno oziroma poldrugi milijon evrov na mesec. Zaradi enomesečnega zamika pri plačilu trošarine v državni proračun bo sicer prvi finančni učinek viden šele novembra in bo v zadnjih dveh mesecih tega leta znašal tri milijone evrov.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Haja (nepreverjen)

Naslov pa takšen kot, da se bo cena dvignila za 40 procentov. Tisti, ki kadi, zaradi petih procentov ne bo nehal. Mogoče zaradi 50. Eni še takrat ne. Ponavadi te bolezen odvadi te odvisnosti, ne cena. Zato bi si država lahko še bolj napolnila proračun.

Čergoli (nepreverjen)

Odslej ne pušim več pikavce ampak samo še tompus.

Starejše novice