Evropska investicijska banka je Elektru Maribor odobrila posojilo v višini 31 milijonov evrov za večjo zanesljivost omrežja distribucije električne energije.

Elektro Maribor bo sredstva namenil za dodatno povečanje zanesljivosti distribucije električne energije in za razvoj elektrodistribucijske infrastrukture za več kot 219 uporabnikov v severovzhodni Sloveniji, so sporočili iz Elektra Maribor.

Posojilo podpira prizadevanja družbe Elektro Maribor za zmanjšanje prekinitev napajanja in škode na premoženju in okolju, povezane z izpadi.

Posojilo omogoča uvajanje naprednega merilnega sistema za optimizacijo bodočih naložb in vpeljavo naprednih storitev za uporabnike in za sistem ter zmanjšanje tehničnih in komercialnih izgub.

Evropska investicijska banka je z družbo Elektro Maribor, distributerjem električne energije iz drugega največjega slovenskega mesta Maribor, podpisala posojilno pogodbo za 31 milijonov evrov. Posojilo bo namenjeno vzdrževanju oziroma izboljšanju zanesljivosti in standardom kakovosti oskrbe z električno energijo. 

Posojilo Evropske investicijske banke v višini 81,2 milijona evrov podpira naložbo Elektra Maribor za obnovo in razvoj distribucijskega elektroenergetskega omrežja, da bi čim bolj zmanjšali izpade električne energije in škodo na premoženju in okolju, ki je povezana z izpadi.

Do danes je Evropska investicijska banka v projekte v Sloveniji, ki so povezani z distribucijo električne energije, vložila 170,5 milijona evrov, s čimer je skupni znesek naložb v Sloveniji znaša 6,87 milijarde evrov.

Družba Elektro Maribor sporoča, da bo s tem denarjem lahko okrepila in prenovila omrežja visoke, srednje in nizke napetosti, pa tudi razširila nacionalno elektroenergetsko omrežje s priključevanjem novih uporabnikov in vključevanjem proizvodnje obnovljivih virov energije. Naložbe bodo omogočile uvajanje naprednih merilnih sistemov, izboljšale zbiranje podatkov in optimizacijo naložb, skupaj z zmanjšanjem tehničnih in komercialnih izgub.

Liliana Pavlova, podpredsednica EIB, je ob tem povedala: »Ta naložba EIB zagotavlja zanesljivejše distribucijsko elektroenergetsko omrežje v Sloveniji in tako tudi kakovost življenja za stotisoče Slovencev in njihova podjetja. Zanesljiva oskrba z električno energijo pa je ključnega pomena tudi za odpornost države v velikih krizah, kot je pandemija covid-19. Evropska investicijska banka z veseljem podpira to naložbo Elektra Maribor in še naprej podpira Slovenijo pri nadaljnjem razvoju.«

Boris Sovič, predsednik Uprave Elektra Maribor, pa je dodal: »Družba Elektro Maribor in Evropska investicijska banka zelo uspešno sodelujeta že od leta 2005 Elektro Maribor je z lastnimi sredstvi in s pomočjo sredstev EIB povečal raven robustnosti, naprednosti in jakosti omrežja ter število mrežno integriranih obnovljivih virov energije. Sredstva, pridobljena z novim posojilom, so v skladu s potrebami in pričakovanji naših uporabnikov, gospodinjstev, poslovnega in javnega sektorja, namenjena sofinanciranju naložb v močnejša, robustnejša in naprednejša nizko- in srednjenapetostna omrežja. Ker distribucijsko omrežje predstavlja osnovno infrastrukturo trajnostnega razvoja, je njegova krepitev izjemnega pomena za uspešen prehod v nizkoogljično družbo in pospeši postpandemijsko okrevanje.«

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Verjetno bodo del posojila uporabili za odpravnino Soviča ,da se ga rešijo za vedno .

Ch85 (nepreverjen)

Elektro Maribor bo sredstva namenil za dodatno povečanje zanesljivosti distribucije električne energije in za razvoj elektrodistribucijske infrastrukture za več kot 219 uporabnikov v severovzhodni Sloveniji, so sporočili iz Elektra Maribor.

Torej za 219 uporabnikov se porabi 31 milijona eurov. Tolk v življenski dobi ne bojo pokasirali od njih.

Starejše novice