Mariborski svetniki so včeraj podprli pobudo Univerze v Mariboru, in sicer za dogovor z mestno občino o pripravi strategije regeneracije nekdanjih tamkajšnjih industrijskih con.

Mariborski svetniki so včeraj v okviru sprejete Trajnostne urbane strategije podprli pobudo Univerze v Mariboru. Z mestno občino so se dogovorili o pripravi strategije regeneracije nekdanjih tamkajšnjih industrijskih con, poroča STA.

Po besedah predstojnika oddelka za arhitekturo na gradbeni fakulteti Uroša Lobnika bodo izhodišča pripravljena v treh mesecih.

Izhodišča bi naj bila, kot sta med drugim pojasnila Lobnik in prorektorica za razvoj kakovosti na mariborski univerzi Lučka Lorber, pripravljena do junijske seje mestnega sveta, strategija regeneracije nekdanjih industrijskih območij pa bi kasneje lahko služila kot vzorčni primer za potrebe načrtovanja in usmerjanja razvoja vzhodne kohezijske regije.

Gre za ključno in smotrno možnost za preureditev Maribora

Mestni svet je včeraj v ta namen sprejel sklep o imenovanju mešane strokovno-delovne skupino, ki bo pripravila konkreten načrt. Ta bi naj vključeval posamezne izvedbene faze revitalizacije, imena nosilcev določenih aktivnosti in predlog financiranja posameznih aktivnosti vse do leta 2028, še poroča STA.

Poleg tega bo univerza oblikovala še ekspertno skupino za spremljanje aktivnosti, ki jo bodo sestavljali domači in tuji strokovnjaki, pa tudi strokovno in interdisciplinarno delovno skupino, ki bo pod vodstvom Lobnika usmerjala aktivnosti.

Regeneracija še pred 25 leti aktivnih industrijskih con Maribora je, glede na tradicijo, identiteto mesta in obstoječa znanja, po besedah Lorberjeve ključna in pravzaprav edina logična poteza za vzpostavljanje trajnostne strategije preurejanja mesta.

Interdisciplinarni načrt trajnostne regeneracije bo obsegal industrijske cone v Melju, na Studencih in Teznem, enega največjih izzivov v prihodnosti pa bo predstavljalo usmerjanje urbanega razvoja proti letališču, kar je za gospodarski razvoj Maribora in njegovem uveljavljanju kot regionalnega središča izjemnega pomena, zaključuje STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice