Nova avstrijska zakonodaja prinaša tudi večje plače delavcem.

Delo na avstirjskem tržišču, ki je občutno večje od slovenskega, obenem pa sta tudi cena storitev in plačilna disciplina tam višja, je za slovenske podjetnike in obrtnike izjemnega pomena. Ni čudnega, da je med njimi završalo, ko je v Avstriji pričela veljati nova zakonodaja, ki slovenske izvajalce postavlja v enakovreden položaj domačim izvajalcem.

Zakon za pravice delavcev ali zaščito domačih podjetij?

Avstrija je z razširitvijo in zaostritvijo obstoječe zakonodaje o socialnem in plačnem dampingu želela izenačevati pogoje poslovanja domačih in tujih podjetij na avstrijskem trgu. A zakonodaja je po mnenju slovenskih podjetnikov in nekaterih pravnikov v nasprotju z veljavno evropsko zakonodajo. Avstrija tako poskuša zakon uporabiti za zaščito domačih podjetij.

Na to neskladnost z načeli Evropske unije opozarja tudi poslanec Jožef Horvat:

... si mora slovenski podjetnik zagotoviti v Sloveniji pravno službo, ki mu bo urejala dokumente z namenom, da mu v Avstriji ne bo potrebno plačevati visokih kazni, ki lahko znašajo tudi do 50.000 evrov. To ni razumljivo in sprejemljivo, da se dogaja takšna diskriminatorna situacija v evropskem prostoru, kjer se zagotavlja prost pretok ljudi, dobrin, storitev in kapitala.

Slovenska podjetja so ugodnejša

Nova zakonodaja ne prinaša zgolj birokratskih preprek, temveč tudi višje pravice in plače delavcem, ki delajo za tuje izvajalce na območju Avstrije. Dejstvo je, da je delo na avstrijskem trgu za številne podjetnike postalo izjemno zanimivo, saj lahko z istimi stroški dela opravljajo storitve po cenah, ki so višje od cen v Sloveniji. Ali z drugimi besedami, z nižjimi stroški od avstrijskih podjetij, lahko opravljajo storitve po skoraj isti ali za odtenek nižji ceni. 

Nekateri delavci pozdravljajo zakon

Številni delavci, ki delajo za slovenske podjetnike v Avstriji, tako potihem pozdravljajo novo zakonodajo, ki jim prinaša nove ugodnosti, kot so občutno višja minimalna plača, ta znaša približno 8,5 evrov bruto, medtem ko v Sloveniji znaša približno 4,5 evrov, obenem pa še regres, božičnico, minimalno stanovanjsko površino, če med delom bivajo v Avstriji in podobno. 

Zakon prinaša tudi bizarnosti

Zaposleni, ki delo opravlja na območju Avstrije mora imeti pri sebi kup dokumentacije, med drugim tudi zadnje tri plačilne liste, prevedene v nemški jezik. To velja denimo tudi za voznika tovornjaka, ki pelje v Avstrijo ali voznika avtobusa, ki pelje skupino turistov na ogled predbožičnega Dunaja ali na smučanje. V nasprotnem primeru jim grozijo globe v višinah od nekaj tisoč, pa vse do nekaj deset tisoč evrov. Poleg denarnih pa grozijo tudi druge sankcije, kot je denimo prepoved opravljanja storitev v Avstriji od enega do petih let.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice