Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Na sestanku šolnikov pri ministrstvu za zdravje predvsem informacije o trenutnem stanju epidemije.

Predstavniki vzgoje in izobraževanja so na četrtkovem sestanku na ministrstvu za zdravje prejeli predvsem informacije o trenutnem epidemiološkem stanju v državi.

Seznanili so jih tudi s PCT pogoji, dobili so določene informacije glede testiranj, niso pa izvedeli, kako bo potekal pouk jeseni.

Tudi v novem polskem letu prostovoljno samotestiranje

Po besedah Karmen Cunder iz Združenja ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva so jih na sestanku seznanili, da se bo tudi v prihajajočem šolskem letu izvajalo prostovoljno samotestiranje dijakov in osnovnošolcev zadnje triade na okužbo z novim koronavirusom.

Potekalo bo podobno kot konec prejšnjega šolskega leta, le da je tokratni predlog, da bi teste za samotestiranje lahko prevzeli v lekarnah, je po sestanku za STA dejala Cundrova.

Ni jasno, kdo bo izvajal testiranje, niti kdo bo teste plačal

Govorili so tudi o testiranju tistih učiteljev in profesorjev, ki niso cepljeni proti covidu-19, pri čemer pa po njenih navedbah niso dobili podatka o tem, kdo bo izvajal testiranje, niti kdo bo teste plačal.

Opozorila je, da šole in vrtci nimajo sredstev, da bi lahko krili stroške testiranj svojih zaposlenih, zlasti če je v kolektivu 30 ali 40 odstotkov necepljenih.

Podatka, koliko zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je cepljenih proti covidu-19, sicer nima.

Še vedno ni jasno, kako bo potekal pouk

So pa predstavnike ministrstva pozvali, naj v prihodnjem šolskem letu zagotovijo, da bodo navodila natančna in naj pridejo pravočasno, »in ne v petek ob 15. uri za ponedeljek ob 6. uri«.

Hkrati so jih pozvali, naj bodo ukrepi zakoniti in premišljeni. Starši namreč zaradi ukrepov potem vršijo pritisk na vodstva šol.

Po njenih besedah pa niso dobili informacije, kako bo potekal pouk v prihodnjem šolskem letu in kaj se glede tega zahteva od šol. Tako pričakujejo, da bodo dobili jasne informacije, kako bo 1. septembra stekel pouk, ne pa »modele A, B, C«.

Do začetka šolskega leta še nekaj sestankov

Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj pa je po sestanku pozdravila odločitev ministrstva za zdravje, da so jih povabili na sestanek in jih seznanili s trenutno epidemiološko situacijo, ki ni rožnata.

»Gotovo bo do začetka šolskega leta še kar nekaj sestankov. V tem trenutku je najbolj pomembno to, da se vsi maksimalno pripravimo na začetek šolskega leta, da vsak pri sebi prevzame odgovornost za to, da zaščiti najprej sebe, pa tudi vse ostale,« je dejala in dodala, da verjame, da se je poleti precepljenost osebja v vrtcih povečala.

Potrebna namestitev ustreznih prezračevalnih naprav

Na sestanek so bili vabljeni tudi predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, kjer pričakujejo od oblasti, da jih bo aktivno vključila v pogovore in dogovore o oblikovanju strategije za obvladovanje epidemije v vzgoji in izobraževanju.

»Sviz že več kot eno leto vztrajno ponavlja predloge za namestitev ustreznih prezračevalnih naprav in UV čistilcev zraka v razredih, igralnicah, predavalnicah in drugih šolskih prostorih. Glede na oceno, da precepljenost splošne populacije do začetka šolskega leta ne bo zadostna, je namestitev ustreznih prezračevalnih naprav edini smiselni ukrep, ki bo omogočil, da bodo vzgojno-izobraževalni zavodi ostali odprti tudi ob morebitnem četrtem valu,«so pred sestankom sporočili iz sindikata.

Ob tem pozivajo ministrstvo za izobraževanje, naj z okrožnico vzgojno-izobraževalnim zavodom čim prej odpravi dvome in pojasni, da bo strošek testiranja plačal delodajalec, saj sta zmeda in nezadovoljstvo med zaposlenimi glede tega velika.

Sicer pa so v sindikatu prepričani, da je argumentirano spodbujanje ljudi, naj se testirajo, ker to koristi vsem, bolj učinkovito od prisile in kaznovanja.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Koncajte novin… (nepreverjen)

Vsi otroci morajo normalno hoditi v šolo in vrtec. Zaradi obolelih starejših ljudi ne moremo imeti že tretje leto za talce otroke. Pa nehajmo testirati, k zdravniku naj gre kdor je bolan, kdor nima znakov bolezni je zdrav, kot je bilo vedno do zdaj. Dovolj je norčevanje iz ljudi, ki se spopadajo z zares hudimi boleznimi, a najlažje se je ukvarjati s prehladom. Enostavno a za nekatere zelo donosno. Kdaj se bomo zbudili in rekli: dovolj!!!

dd (nepreverjen)

v primeru zaprtja šol spet kot EDINI v evropi sledijo nasilni protesti in gverilski napadi na odgovorne, dve generaciji šolarjev ste že uničli, tretje ne boste.

Starejše novice