Foto: Jure Banfi
Mestna občina Maribor je napovedala spremembo načina financiranja zavoda Športni objekti Maribor, ki se utaplja v rdečih številkah.

»V prvi polovici leta 2020 imamo namen spremeniti ustanovitveni akt in modele financiranja zavoda. Končne rešitve še nimamo. Še zbiramo predloge,« je za STA povedal podžupan Samo Peter Medved.

Športni objekti Maribor so sklenili leto 2019 z izgubo v višini okoli 200.000 evrov, dolg do dobaviteljev znaša okoli 700.000 evrov. Revizija poslovanja za leto 2018, ki jo je naročila Mestna občina Maribor kot ustanoviteljica zavoda, je ugotovila številne nepravilnosti, poleg tega pa je prišlo tudi do razdora med delom zaposlenih v zavodu in direktorjem Tadejem Mežnarjem, ki je položaj prevzel lani.

Svet zavoda je o vsem tem razpravljal prejšnji teden na seji, ki je bila zaprta za javnost. Vodstvu zavoda je naložil, da do 15. februarja pripravi odzivno poročilo na predstavljeno revizijo in novelacijo sanacijskega programa.

Za ureditev položaja pa bodo potrebne tudi dolgoročne rešitve. »Na svetu zavoda smo se pogovarjali, da bi v letu 2020 bilo zadnjič, da je financiranje Športnih objektov Maribor takšno kot doslej. Razmišljamo o več scenarijih,« je povedal podžupan Medved.

Po besedah Mežnarja razmišljajo o spremembah, po katerih financiranje zavoda ne bo več odvisno od uspešnosti športnih društev pri prijavi na letne razpise za sofinanciranje športnih programov v občini, poroča STA.

»Predvideno je tudi, da bi se iz upravljanja Športnih objektov Maribor izvzeli nekateri objekti, ki povzročajo največjo izgubo, ter da bomo z občino sprejeli strategijo športa in športnih objektov,« je direktor povedal za STA.

Po besedah podžupana Medveda bi med drugim radi ločili financiranje rednega dela zavoda od izvajanja investicij. »Najprej pa je naloga direktorja zavoda, da glede na poslovanje v letu 2019 in ugotovitve revizijskega poročila pripravi sanacijski načrt,« je povedal podžupan.

Revizijsko poročilo, ki se nanaša na obdobje, ko je zavod vodil dolgoletni direktor Anton Knez, je med drugim pokazalo, da na področju izvajanja investicij, ki jih večinoma skupaj izvajata zavod in občina, obstaja visoko tveganje, da investicije niso ustrezno vodene in koordinirane kot celota.

Mežnar napoveduje, da bodo ugotovljene nepravilnosti iz revizije poskušali odpraviti. »Sprejeli bomo interni akt, ki bo določal postopke izterjave, posodobili bomo cenike, dolžnikom bomo onemogočili nadaljnjo uporabo prostorov, uredili bomo plačilno disciplino v zakonitem roku 30 dni, sproti bomo posodabljali urnike, investicije se bodo prenesle na Mestno občino Maribor,« je povedal.

Zaposleni so mu pred dnevi »zaradi kršenja pravic delavcev in zakonodaje« izrekli nezaupnico. Mežnar je na seji sveta zavoda zavrnil očitke. »Večina teh očitkov je bila neutemeljena. Največji problem je bila neustrezna interna komunikacija. V prejšnjem tednu smo se o tem pogovarjali tudi na zboru delavcev ter kolegiju in kot direktor se zavezujem, da si bom prizadeval za boljše sodelovanje, izmenjavo informacij in za boljšo komunikacijo v kolektivu,« je Mežnar povedal za STA.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kdo uporablja (nepreverjen)

naj placa. Vstopnice ali mesecne karte. Tiste objekte ki se ne uporablja ali niso potrebni se pa zapre.

Starejše novice