Vlada je pripravila nov protokol izdajanja karantenskih odločb osebam, ki so bile v tveganem stiku z okuženim z novim koronavirusom. Nadomestilo se bo lahko uveljavljalo tudi za nazaj.

Po novem protokolu bo tako oseba, ki ji potrdijo okužbo z novim koronavirusom, po navodilu epidemiologa obvestila vse, s katerimi je bila v tesnem stiku. Če ima nameščeno aplikacijo #OstaniZdrav, bo vanjo vnesla kodo, da bodo obveščeni vsi, ki prav tako uporabljajo aplikacijo. 

»Vsi tisti, ki jim je bilo sporočeno, da so bili v tesnem stiku z okuženo osebo neposredno ali preko aplikacije, naj ostanejo doma in ravnajo, kot da so v karanteni,« je dejala v. d. generalne direktorice direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič in dodala, da morajo o tesnem stiku obvestiti delodajalca, ki bo poskrbel za potrdilo.

Z navedenim potrdilom nato zaposleni pri svojem delodajalcu uveljavlja nadomestilo. Delodajalec bo prej v sodelovanju z izvajalcem medicine dela presojal, ali lahko zaposleni dela od doma oziroma, če lahko dela brez stikov z drugimi.

Tudi starši bodo dobili potrdilo

Petričeva je ob tem poudarila, da bo potrdilo mogoče pridobiti tudi za nazaj za čas, ko epidemiološka služba ni več zmogla izdajati karantenskih odločb. Tisti, ki so še po starem dobili obvestilo o karanteni, pa bodo še vedno potrebovali odločbo ministrstva za zdravje za uveljavljanje nadomestila, je dodala.

Nov protokol vključuje tudi starše, ki so morali ostati doma z otrokom, ki je imel v vrtcu ali šoli tvegan stik. Tudi ti starši bodo lahko dobili potrdilo od Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je zagotovila Petričeva. Tisti pa, ki jim bo karanteno na meji izrekla policija, bodo nadomestilo uveljavljali s potrdilom policije.

Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je dejal, da bodo starši lahko nadomestilo uveljavljali tudi za nazaj od 1. septembra. Ob tem je pozval, da vložijo vlogo za nadomestilo plače zaradi karantene zaradi višje šile, tudi če še ne bodo imeli potrdila. 

Za samozaposlene, kmete ali družbenike, ki so brez pooblaščenega izvajalca medicine dela, pa velja, da bodo do potrdila Nacionalnega inštituta za javno zdravje prišli tako, da bodo o tesnem stiku obvestili osebnega zdravnika in ta bo po presoji, ali je res šlo za tvegan tesen stik z okuženim, informacijo o tem posredoval Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, da bo posameznik dobil potrdilo o karanteni, s katerim bo pri finančni upravi uveljavljal pravico do nadomestila.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice