Andreja Šiška, samooklicanega vodjo Štajerske varde, je policija v soboto prijela na Osankarici na spominski slovesnosti ob 77. obletnici poslednjega boja Pohorskega bataljona.

Še v soboto je Andrej Šiško, aretiran na Osankarici, začel služiti preostanek zaporne kazni, je potrdila Uprava Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij. Za zapahi bo moral odslužiti še mesec in devet dni, kolikor je ostalo od izrečene zaporne kazni - skupno osem mesecev zaporne kazni. 

A danes Šiška v času obiskov v mariborskih zapornih ni bilo. »Družina je želela ob 12. uri iti k njemu na obisk, pa so jim povedali, da ga ni, da je v spremstvu izven zavoda, niso pa točno povedali, kje je. Možno je, da so ga peljali na zdravniški pregled, ampak tega ne vemo, niso pa družini želeli povedati. To se mi zdi sporno,« pravi sopredsednica gibanja Zedinjena Slovenija Anica Bidar.

Prijetje na javnem dogodku je bilo načrtovano, priznavajo v gibanju Zedinjena Slovenija, medijska pozornost pa je voda na mlin Andreju Šišku. Od aretacije pa do danes naj bi prejeli okoli 200 klicev za včlanitev v Štajersko vardo, ki naj bi zdaj že štela okoli tisoč posameznikov.

»Glede na to, da so vsi mediji objavljali, da ima razpisano prisilno privedbo, da ga policija išče, se jim je pač javil,« pravi Bidarjeva, a sama za podrobnosti naj ne bi vedela.

Sklep, da mora vodja Štajerske varde v zapor, je postal pravnomočen sredi decembra, policija je nato za njim razpisala še tiralico. Sam je trdil, da ne bo bežal. 17. decembra 2019 je samooklicani vodja Štajerske varde dejal: »Ne bom se nič skrival, nikamor ne bom bežal, nisem ničesar naredil in ničesar dobil in ne vem, da moram iti kamor koli.«

Še vedno trdi, da naj ne bi dobil pravilno vročenega poziva na prestajanje zaporne kazni, da ga iščejo, pa naj bi izvedel iz medijev. Kako to, da ga policija ni prijela prej?

»Aktivnosti policije, ki smo jih izvajali v cilju prijetja te osebe, zaradi taktike in metodike delovanja policije ne moremo razkriti, potrdimo pa lahko, da smo poleg vseh ostalih nalog ves čas izvajali aktivnosti tudi v zvezi s to odredbo. Prav tako posameznih prijetij ne ocenjujemo po lestvici uspešnosti,« odgovarjajo na Policijski upravi Maribor.

»Izpostavljamo, da policija realizira veliko odredb sodišč za privedbo v različne prostore in da je opisana privedba zgolj ena izmed mnogih, ki smo jih opravili,« so še zapisali.

Neuradno smo izvedeli, da naj bi ga na njegovem domu iskali vsaj trikrat, oglasili so se tudi na domu Bidarjeve: »Njega pač ni bilo doma, on je bil na dopustu, bil je na terenu, malo se je javljal tudi na družbenih omrežjih.«

Sicer pa je aretacijo na Osankarici zaznamovalo še rokovanje generala Štajerske varde Ivana Bolfeka z vidno presenečenim predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom, ministrico za pravosodje Andrejo Katič pa naj bi tako imenovani general razburil z repliko orožja, ki mu ga je kasneje policija zasegla.

Šiško se sicer aretaciji ni upiral, kar je potrdila tudi mariborska policija: »Prijeta oseba se ni upirala in je upoštevala ukaze policistov.«

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bodoči Vardist (nepreverjen)

Partizani so pa imeli pravo orožje! Pa jim niso odvzeli, zakaj ne?

zedinjena slovenija (nepreverjen)

, zakaj ne? Ker je bilo pravo, orožje od "varde" je za vrtec in tja tudi sodi, zato ga je policija morala pospraviti na pravo mesto !

In reply to by Bodoči Vardist (nepreverjen)

Ilirskoromska … (nepreverjen)

... pa bo g. Sisko predsednik

In reply to by zedinjena slovenija (nepreverjen)

poštenjačina (nepreverjen)

zato ker so preneumni da bi ga znali uporabljati

In reply to by Bodoči Vardist (nepreverjen)

but ci (nepreverjen)

Nehajte delati reklamo tem retardom.

Legionar (nepreverjen)

Sramota za pravosodje ,da ta škrat hodi na prostosti .

O. Viktor (nepreverjen)

Skrbi me, da je padel v pohorskih gozdovih pod partizanskimi streli. Pri nas je vse možno....

josko46 (nepreverjen)

Magnifico ma jajca, pa Šiško tudi,
kaj pa vi drugi?

Starejše novice