Slika je simbolična (foto: Bobo).
Kako se je na lokalnih volitvah odrezala letos ustanovljena stranka Gibanje Svoboda? Preverili smo, ali je po prevladi na parlamentarnih volitvah upravičila svoj obstoj tudi na lokalni ravni.

V prvem krogu županskih volitev so od 212 občin župane izvolili v 165 občinah, kažejo trenutni, delni in neuradni izidi.

Med znanimi zmagovalci so 103 kandidirali s podpisi volivk in volivcev, kar je 62 odstotkov. Ta delež je v zgodovini samostojne Slovenije ves čas naraščal, nazadnje je bil 58-odstoten.

Veliko je govora o tem, da imajo politične stranke na županskih volitvah vse manjšo moč.

Največjo med njimi pa je imela tudi letos SLS, ki na primer sploh ni zastopana v državnem zboru, saj je koalicija Povežimo Slovenijo, katere del je bila, dobila samo 3,4 odstotka glasov.

Kakšno moč na lokalni ravni pa bo imela stranka Gibanje Svoboda, ki je zmagala na letošnjih državnozborskih volitvah in je kot prva v zgodovini samostojne Slovenije osvojila 41 poslanskih mest?

Uspeh ali neuspeh Gibanja Svoboda?

Gibanje Svoboda je politična stranka, ki se opredeljuje kot sredinska do levosredinska in zastopa ideje zelene politike ter liberalizma. Ustanovljena je bila 26. januarja 2022 kot naslednica Stranke zelenih dejanj (Z.DEJ).

Na januarskem kongresu je bil kot prvi predsednik nove stranke v nastanku izvoljeni Robert Golob, ki je stranki nadel novo identiteto in ime Gibanje Svoboda.

Stranka je zmagala na prvih državnozborskih volitvah po ustanovitvi, aprila 2022, ko so osvojili 41 poslanskih mest, kar je rekord v zgodovini samostojne Slovenije. Predsednik stranke Robert Golob pa je od predsednika republike nato prejel mandat za sestavo 15. vlade Republike Slovenije, ki je prisegla 1. junija 2022.

Kako uspešna pa je bila stranka Gibanje Svoboda na lokalnih volitvah? Lahko bi rekli, da delno. V stranki so namreč v slovenskih občinah predlagali 51 županskih kandidatov, a je bil izvoljen le eden.

Na drugi strani pa jim je velik met uspel v občinskih oziroma mestnih svetih, kjer so prejeli 402 mandatov.

Gibanje Svoboda slavila le v eni občini

Gibanje Svoboda je za zdaj, potekal bo še drugi krog, od 51 predlaganih županskih kandidatov slavila le v Osilnici, ki je s 330 prebivalci najmanjša slovenska občina.

Tam je slavila njihova kandidatka Alenka Kovač.

Na drugi strani je v nedeljskem prvem krogu županskih volitev največji uspeh uspel stranki SLS, ki je od 62 predlaganih kandidatov slavila v 13 občinah. SLS po številu županskih mest sledita SDS in NSI, ki si sta si priborili 11 županskih mest, ter SD z desetimi županskimi mesti. 

Gibanje Svoboda za stransko SDS po številu mandatov

Večji uspeh je Gibanju Svoboda uspel na volitvah v občinske oziroma mestne svete. Po delnih neuradnih rezultatih za vse občine še ni podatka za vse preštete glasovnice, je največ mandatov v občinskih in mestnih svetih prejeli v SDS, in sicer 494.

Na drugo mesto pa se je uvrstilo Gibanje Svoboda, ki je prejelo 402 mandata. Več kot sto mandatov manj je prejela stranka SD, in sicer 270, na četrtem mestu sledi NSi s 193 mandati ter SLS s 168 mandati.

V Gibanju Svoboda zadovoljni z rezultati

A so v Gibanju Svoboda po delnih neuradnih rezultatih lokalnih volitev zadovoljni z dosežkom stranke, manj pa z volilno udeležbo.

»V kratkem času nam je uspelo izjemno veliko in vsi uspehi, ki smo jih zgradili na tej poti, nas bodo samo navdajali še z večjim entuziazmom, da gradimo pravilno politiko,« ocenjuje podpredsednica Urška Klakočar Zupančič.

Vodja volilnega štaba stranke Peter Majerle pa je izpostavil skupni rezultat levosredinskih strank tako po številu županov kot tudi mestnih svetnikov. Sicer pa je prepričan, da je tudi Gibanje Svoboda na pravi poti.

»Verjamemo, da lahko v prihodnje z vsemi našimi odbori, več kot 122 ekipami na terenu, nadaljujemo ta trend, in verjamemo, da so ljudje v nas prepoznali tisto upanje, da lahko nekaj spremenimo tudi v sami lokalni politiki,« je dejal.

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Jebi kucanov klan

KUČAN MILEK (nepreverjen)

Ki so tisti dobri stari časi ko so te za taki gobec odpeljali na otok.

In reply to by Default (nepreverjen)

orožnik (nepreverjen)

Na občinskih volitvah ljudje večinoma volijo "obraze" in se jim gladko j...e za pripadnost stranki.....

Ali je Slivnik… (nepreverjen)

novice.svet24/clanek/zanimivosti/61d2aea1b98aa/10-obletnica-smrti-danila-slivnika-sestega-januarja-2012-si-je-sodil-sam-s-pistolo-makarov-njegova-smrt-pa-se-vedno-buri-duhove

In reply to by orožnik (nepreverjen)

Pohorčan (nepreverjen)

Tote flisek je kuj brez karizme, palko, jecljač, brezobi, čobek......spyder in kangla sta ga zlahko pohrustala. Flisek uredi si zobe in ne serji ga preveč.

pohorskisvizec

Flis se je osramotil, golobček ga je potegnil v svojo greznico!

Pohorčan (nepreverjen)

Tote flisek je pičkin dim!!!! Skorpucalo - maskota!!!!

In reply to by pohorskisvizec

Surfeiter (nepreverjen)

Kdo je greznica, so pokazale volitve, ... Flisko je daleč pred Kalohom ... greznica ste, Svizni, vi ... sekta velikega napizduna ...

In reply to by pohorskisvizec

SZ morilci (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

novice.svet24/clanek/novice/crna-kronika/637bc394a705f/drazen-je-zaradi-koronskih-ukrepov-nacrtoval-likvidacije-politikov

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

pohorskisvizec

Kaj omenjaš fliska brez zob surfek. Saj je sam povedal, da je razočaran! Ni prišel v 2 krog. Pika.

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Kaj? A razočaran je rekel, da je? Laže, pujs ... on je svojo nalogo opravil, sedaj bo ponovno direktor UKC - MB ... župan tak ni hotel biti ... lep dan ti želim ...

In reply to by pohorskisvizec

Rola (nepreverjen)

V globoki greznici ste že dolgo vi in za zmeraj boste ostali. Paše vam podoben vonj.

In reply to by pohorskisvizec

Policijska mafija (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

zurnal24/slovenija/mama-mladostnika-ki-so-ga-pretepli-policisti-nas-je-poklicala-in-povedala-

Mbb (nepreverjen)

SVOBODA z dr.Flisom so glasovali predvsem starejši ,ki so zaupali da bo za njih življenje boljše kot do sedaj . Flis bi v drugem krogu zmagal .

Surfeiter (nepreverjen)

Citiram zapis Mitje Kunstlja, Mikstone blog:
"Bolj kot polom vladajoče stranke mi ne gre v račun nekaj drugega. Radenci in Maribor. Za prve sem verjel, da so bili pred 4 leti naivni in so padli na lepe besede diplomiranega prevaranta, tatu in malikovalca ustaštva Romana Leljaka. Nak. Izvolili so ga še enkrat. V prvem krogu je premagal kandidata Gibanja Svoboda. Radensko si lahko nekam vtaknete zaradi mene. Sramota.

Maribor!? Marija pomagaj. V drugi krog se je prepričljivo uvrstil Franc Kangler. Prav tisti Kangler, zaradi katerega so se nekoč začeli protesti po vsej državi. V zadnji Janševi vladi je bil državni sekretar pri Alešu Hojsu, njegova desna roka pri obračunu s protestniki. Če Franca zmaga! Vse kar je blond in 20 let mlajšega od njega, si lahko obeta položaje in nepremičnine, če je pripravljeno leči pod štajerskega prasca. Maribor, smo na zvezi? Kaj tako hudega dogaja v mestu pod Pohorjem, da je lopov Franca spet sprejemljiv? Pa ja ne boste zaradi jeze nad naduto uvoženo Makedonko, za »kontro« ustoličili potrjeno desničarsko barabo? Čudne stvari se dogajajo v državi, da Kangler, Rupar in podobi sploh lahko kandidirajo."

POGLED IZ LJUBLJANE ...

POGLED IZ PREO… (nepreverjen)

Hvala bogu, da je v Ljubljani zmagal PRVIČ PO DOLGEM ČASU ČLOVEKOLJUB, ZAGOVORNIK PRAVIC VSEH ZATIRANIH IN NAJVEČJI BOREC PROTI KORUPCIJI. SAMO TAKO NAPREJ...
K U LUBLJAN SE CEDI MJED DJE. Lepo si ga mejte anede

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Lucijan (nepreverjen)

Zastupljevalca so dali za kandidata, kaj pa so pričekovali ?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice