Ob bližajočemu se koncu mandata aktualne sestave državnega zbora smo preverili, kako aktivni so bili mariborski poslanci v svojem mandatu. Kako so se odrezali?

Decembra 2016 je inštitut Danes je nov dan zagnal spletno orodje Parlameter, ki z analizo glasovanj in transkriptov lajša spremljanje dogajanja v državnem zboru. Od takrat smo na Mariborinfo dvakrat pripravili pregled aktivnosti mariborskih poslancev. Ob iztekajočem se mandatu aktualne sestave državnega zbora smo znova preverili, kako aktivni so v državnem zboru mariborski poslanci.

Mariborski poslanci v aktualni sestavi državnega zbora so Bojan Krajnc, Branislav Rajić, Franc Trček, Ivan Prelog, Jasna Murgel, Ksenija Korenjak Kramar in Uroš Prikl. Ponujamo pregled aktivnosti vsakega poslanca posebej.

Bojan Krajnc

Bojan Krajnc je član stranke SMC, ki je bil za poslanca izvoljen z 3087 glasovi v okrajih Maribor III in Maribor IV. Za 46-letnika je to prvi mandat, v njem pa je bil nadpovprečno prisoten na sejah državnega zbora, na njih pa ni bil pretirano dejaven. V vsem svojem mandatu je namreč podal le šest poslanskih vprašanj in pobud.

Branislav Rajić

Tudi Branislav Rajić zastopa barve SMC, za poslanca pa je bil izvoljen v volilnem okraju Maribor VII z 2778 glasovi. Tudi zanj je to prvi mandat, 55-letni arhitekt pa v državnem zboru najpogosteje uporabi besedo – arhitekt. Prav tako kot Krajnc tudi Rajić spada med bolj redkobesedne poslance.

Franc Trček

Franc Trček je tretji najbolj gostobeseden poslanec v aktualni sestavi državnega zbora. Član Levice je bil za poslanca izvoljen v okraju Maribor IV, kjer je prejel 560 glasov. Trček ne slovi po najboljši prisotnosti na sejah, je pa na njih zelo aktiven. Poleg tega, da je tretji poslanec po številu izgovorjenih besed, je v svojem mandatu podal kar 355 poslanskih vprašanj in pobud.

Ivan Prelog

Najstarejši poslanec med mariborskimi poslanci šteje 70 let, v državni zbor pa je bil izvoljen z 3764 glasovi v volilnem okraju Maribor I. Ivan Prelog je eden izmed najmanj zgovornimi poslanci, med tistimi, ki v državnem zboru sedijo že skoraj polna štiri leta pa najmanj zgovoren med vsemi. 

Jasna Murgel

Nekdanja sodnica je kot članica SMC v državni zbor prišla s 3118 glasovi v volilnem okraju Maribor V. Prisotna je bila kar na 98 odstotkih sej državnega zbora, na katerih je podala 10 poslanskih vprašanj in pobud.

Ksenija Korenjak Kramar

Samostojna podjetnica je v volilnem okraju Maribor II dobila 3943 glasov, v njenem prvem poslanskem mandatu pa je podala le štiri poslanska vprašanja in pobude. 42-letna Ksenija Korenjak Kramar je v državnem zboru največkrat uporabila krajšavo za rimskokatoliško cerkev »RKC«.

Uroš Prikl

Poslanec DeSUS je poslanski mandat dobil s 1245 glasovi v volilnem okraju Maribor VII. Bivši direktor doma za upokojence je bil prisoten na 98 odstotkih vseh sej, na njih pa je podal 25 poslanskih vprašanj in pobud. Prikl velja za drugega najbolj zgovornega mariborskega poslanca in enega najbolj gostobesednih v državnem zboru. 

Primerjava aktivnosti mariborskih poslancev, kateri izmed njih največkrat nasprotuje svoji stranki?

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
škodo (nepreverjen)

naj ostanejo brezposelni ... samo škodo so delali

KrTak (nepreverjen)

Trček je "lapal" kot navit...toda same kozlarije.

Starejše novice