Jamranje, da so v Sloveniji plače prenizke in da se ne splača delati, je upravičeno.

Na eni strani je z minimalno plačo težko preživeti, na drugi strani pa tudi bolj izobražen kader ni dovolj plačan. Več kot delaš in več kot zaslužiš, več ti država vzame. Primerjave z drugimi državami kažejo, da so razlike med najnižjimi in najvišjimi plačami v Sloveniji majhne, glede na višino socialne pomoči pa se za minimalno plačo sploh ne splača delati. Se torej pri nas bolj splača delati ali sedeti na kavču?

Izračun plače

Izračun predloga NSi pokaže vsaj 50 evrov višjo mesečno plačo

V Sloveniji je problem previsoka davčna obremenitev dela. »Če zaslužite povprečno slovensko plačo, pomeni, da prvih 12 delovnih dni v mesecu delate le za državo,« pojasnjuje predsednik NSi Matej Tonin. Pritrjuje mu dejstvo, da smo z 61 odstotno mejno davčno stopnjo, druga najbolj obdavčena država med članicami OECD. V NSi so prepričani, da je rešitev za nizke slovenske plače prav v znižanju davkov. Zato nameravajo zmanjšati stroške delodajalcev ter s prihrankom povečati neto plače vseh zaposlenih. Izračuni kažejo, da bi njihov predlog že pri minimalni plači pomenil 50 evrov višjo mesečno plačo. »To bi zagotovo spodbudilo potrošnjo, država pa bi preko več pobranega DDV-ja v proračun dobila še več denarja,« poudarja Tonin.  

Z nižjimi davki bi se neto plače povečale, država pa bi »izgubljena« sredstva dobila nazaj preko več pobranega DDV-ja. 

Matej Tonin

Višja davčna olajšava: rešitev za minimalne plače in čezmejne delavce  

Na področju dohodnine NSi predlaga uvedbo enotne splošne olajšave v višini dobrih 8000 evrov letno, kar bi osebam z minimalno plačo zagotavljalo oprostitev plačila dohodnine, hkrati pa bi to rešilo tudi problem čezmejnih delavcev. Na drugi strani pa želi NSi s prenovljeno davčno politiko povečati konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Tako bi davčno razbremenili najbolj kreativne in produktivne ljudi. Pravi recept za rešitev te težave je predlog NSi za uvedbo razvojne kapice in znižanje najvišjega dohodninskega razreda s 50 na 41 odstotkov. 

NSi: Vsak zaposleni si zasluži pošteno plačilo za pošteno opravljeno delo.

Kaj pravijo programi strank: Glas za NSi je glas za višje plače 

Tudi v slovenski gospodarstveniki in podjetniki opozarjajo, da davčno okolje ni naklonjeno uspešnim posameznikom. Ni pošteno, da tistim, ki nadpovprečno garajo ali več znajo, država tudi več vzame. Zato ni čudno, da se vsako leto nekaj tisoč mladih ljudi izseli in priložnost za boljše življenje iščejo v tujini.

Glede na vse navedeno je skrajni čas, da se upremo požrešni državi in uresničimo rešitev v programu NSi za višje plače in prenovljeno davčno politiko. Vsak zaposleni si zasluži pošteno plačilo za pošteno opravljeno delo ter tudi nagrado, če je uspešen. Glas za NSi na volitvah bo zato glas za višje plače vseh zaposlenih.

Naročnik prispevka je stranka NSi.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
TonVak (nepreverjen)

Kako slabo gre portalu, da si privoščite pisati takšne neumnosti?

prerok (nepreverjen)

Žal v državi delo ni cenjeno, temveč samo gobcanje.

Starejše novice