Ker se letos lahko nadejamo višjega regresa, smo se odločili pozanimali, kolikšnega so ali pa še nameravajo izplačati nekatera mariborska podjetja.

Kot smo poročali v začetku maja, bodo delavci z nedavno uveljavitvijo novel zakonov od letos prejemali višji regres. Novela zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju namreč določa, da regresa za letni dopust v višini do sto odstotkov povprečne plače – ki znaša 1714 evrov bruto, od letos ne bo treba obračunati davkov in prispevkov za socialno varnost, v skladu z novelo zakona o dohodnini pa se regres do te višine ne bo všteval v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

Doslej je bilo treba od celotnega regresa obračunati dohodnine, prispevke za socialno varnost pa takrat, kadar je bil višji od 70 odstotkov povprečne plače.

O višini regresa bodo delodajalci sicer odločali samostojno, v okviru svojih zmožnosti, vendar pa ta po zakonu o delovnih razmerjih ne sme biti nižji od minimalne plače, ki trenutno znaša 887 evrov.

Pri nekaterih uspešnih mariborskih delodajalcih smo se zato odločili preveriti, koliko regresa nameravajo letos izplačati svojim zaposlenim in kdaj bodo ti prejeli nakazila. 

Koliko regresa bodo izplačali mariborski delodajalci?

Na vprašanji o višini regresa in mesecu nakazila so odgovorili komunalno podjetje Snaga, javno podjetje Marprom, Zavarovalnica Sava, Dravske elektrarne Maribor in Elektro Maribor, Pošta Slovenije, podjetje z laboratorijsko opremo Mikro+Polo, inženiring podjetje Lumar, komunalno podjetje Nigrad in banka Nova KBM

Odgovorov pa do danes nismo prejeli le od gradbenega podjetja Marles.

Snaga: 1.268,91 evrov, februar

Letos so pri podjetju Snaga regres že izplačali, in sicer februarja, ta pa je bil za 3,17 odstotkov višji od lanskega – »razlog povišanja pa je povišanje povprečne plače v Sloveniji«, so utemeljili. 

»Regres je bil izplačan v skladu s podjetniško kolektivno pogodbo v višini zgornjega zneska, določenega z Uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštejejo v davčno osnovo. Torej v višini 70 odstotkov povprečne plače v RS za predpretekli mesec. Višina regresa za leto 2019 je na zaposlenega znašala 1.268,91 evrov bruto.«

Marprom: 900 evrov, junij

Pri Marpromu zagotavljajo, da bodo njihovi zaposleni dobili regres v višini 900 evrov, in sicer do konca junija. 

»Ta bo za nekaj evrov višji od lanskega, bodo pa zaposleni v primerjavi z letom prej dobili izplačan občutno viši regres, saj ta letos ne bo obdavčen«, so pri javnem podjetju utemeljili višino.

Zavarovalnica Sava: 1500 evrov, februar in junij

Pri Zavarovalnici Sava so zaposleni regres prejeli v dveh delih – v mesecu februarju in juniju, skupaj pa je znašal 1.500 evrov.

Dravske elektrarne Maribor: 1899 evrov, maj

Pri hidroenergetski družbi in proizvajalcu električne energije Dravske elektrarne Maribor so izplačali »v skladu s priporočili in pričakovanji Slovenskega državnega holdinga, sprejetimi marca 2018«.

Tega so »234 zaposlenim v skupni višini 444.387,11 izplačali 17. maja«, kar pomeni, da je posameznik prejel 1.899 evrov regresa. 

Elektro Maribor: ? evrov, junij

Precej kratki so bili pri mariborskem distributerju električne energije Elektro Maribor, kjer so zgolj pojasnili, da bo letošnji regres za letni dopust »izplačan v juniju, v višini, ki je določena v podjetniški kolektivni pogodbi družbe Elektro Maribor d. d.«.

Pošta Slovenije: 1.030 evrov, maj

Pošta Slovenije je zaposlenim letos že izplačala regres, in sicer 15. maja, tega pa so v višini 1.030,00 evrov neto določili »v skladu s spremembo zakonodaje«.

Medtem ko je regres za lanski letni dopust – za delovno mesto pismonoša in uslužbenec na okencu, odvisno od stopnje dohodnine – »znašal 947,24 evrov bruto oziroma približno 690,00 evrov neto na zaposlenega«, so še pojasnili.

Mikro+Polo: ? evrov, maj

Pri podjetju za laboratorijsko opremo Mikro+Polo pa so bili glede regresa precej skrivnostni. Tako pojasnjujejo, da »je znesek interne narave« in »ga zaradi varovanja osebnih podatkov zaposlenih« ne smejo navesti.

Izdali so le, da bo izplačan do konca junija in bo višji od lanskega.

Lumar: 1.300 evrov, junij

Pri inženiring podjetju Lumar bodo junija izplačali regres v višini 1.300 evrov, medtem ko so za lanski letni dopust izplačali 1.165 evrov bruto.

Nigrad: 1.200 evrov, junij

Pri komunalnem podjetju Nigrad so odgovorili, da so letošnji regres že izplačala, in sicer 3. junija v višini 1.200 evrov neto. Tako je bil letošnji višji za 30,52 evrov, ki je znašal 1.169,48 (neto).

Nova KBM: 1,884,27 evrov bruto

Še krajši pa so bili pri banki Nova KBM, kjer so navedli le, da je regres, ki znaša 1.884,27 evrov bruto, višji od lani. »Ta od prihoda tujega lastnika raste.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice