Koronavirus otežil izvoz mleka, tako bi s pomočjo Pomurskih mlekarn reševali težavo.

V Italiji, ki velja za žarišče novega koronavirusa v Evropi, so zaradi preprečitve naglega širjenja koronavirusa uvedli karanteno za celotno državo. Čeprav tovorni promet na območju karantene ni prepovedan, pa razmere že povzročajo težave na področju mlekarsta pri nas, predvsem pri podjetjih, ki mleko tržijo v Italijo. 

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se je v torek sestala s predstavniki agroživilske verige zaradi vplivov koronavirusa v panogi. Ugotovljeno je bilo, tako Pivčeva, da v tem trenutku preskrba s hrano ni motena, težave pa so se začele pojavljati v mlečni industriji, saj naj bi italijanska podjetja zavračala mleko iz Slovenije

Ogrožena tretjina slovenskega mleka

Po besedah Pivčeve v Sloveniji letno proizvedemo 160 milijonov litrov mleka, kar na dnevni ravni znaša 450.000 litrov. Trenutne težave pri izvozu mleka v Italijo pa predstavljajo izpad ene tretjine te količine. Ena izmed rešitev za trenutno situacijo naj bi bila predelava tega mleka v mleko v prahu

»Kapacitete za predelavo v mleko v prahu imajo Pomurske mlekarne, ki lahko proizvedejo do 100.000 litrov mleka na dan, s čimer se lahko okrepijo blagovne rezerve in hkrati podaljša obstojnost mleka,« je pojasnila Pivčeva, ki je še pozvala k hitremu ukrepanju, da ne bo prišlo do zavrženja slovenskega mleka.

V Pomurskih mlekarnah presenečeni nad omembo

V Pomurskih mlekarnah za zdaj njihove vloge pri reševanju težav z viški mleka ne želijo komentirati, saj, da se situacija dobesedno iz ure v uro spreminja. Trenutno naj bi pridobivali informacije o količinah viškov pri posameznih zadrugah in drugih predelovalnicah. 

Potrdili pa so, da lahko z njihovimi kapacitetami dnevno predelajo sto tisoč litrov mleka v prah. Dodali pa so še, da jih je njihova omemba na tiskovni konferenci ministrstva za kmetijstvo nekoliko presenetila, saj se z njimi o tem še niso pogovarjali. 

Lahko v Sloveniji ostane pol milijona litrov mleka na dan?

Eden od večjih akterjev na področju mlekarstva je tudi Mlekarska zadruga Ptuj, pri kateri izvozijo okrog 25 odstotkov svojega mleka, to je približno milijon litrov mleka mesečno. Zaradi viškov mleka na slovenskem prostoru so zato vezani na tuje trge, eden izmed pomembnejših tujih trgov pa je tudi Italija. 

»Zaradi zapiranja Italije se srečujemo z vedno večjimi težavami, to pa vpliva na našo zmožnost predelave, na zapolnitev naših skladišč in posledično na začetek odpovedi določenega prevzema mleka,« pojasnjujejo v Ptujskih mlekarnah. 

Kot pravijo, so jim v Italiji odpovedali že dve cisterni mleka, težave pa imajo tudi drugi izvozniki. V Ptujskih mlekarnah svarijo pred najbolj črnim scenarijem, ki bi pomenil, da Sloveniji ostane pol milijona litrov mleka dnevno.

Slabša finančna slika tudi za posamezne kmetije

Predelava tega mleka v mleko v prahu se jim kratkoročno zdi dobrodošel ukrep, od ministrstva pa pričakujejo vse možne scenarije za naprej. 

»Za zdaj nastalo situacijo uspešno rešujemo, ampak to bo imelo vpliv na finančno situacijo tako zadruge kot tudi kmetij, ki so vključene v proizvodnjo mleka,« še pojasnjujejo v ptujski mlekarski zadrugi, kjer ocenjujejo, da je na pragu nova kriza in bo koronavirus zagotovil pustil negativne posledice.  

Zaradi pojava koronavirusa so sicer na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ustanovili posebno koordinacijsko skupino, ki bo spremljala stanje na področju kmetijskega in živilsko-predelovalnega sektorja ter predlagala ustrezne ukrepe. Ministrstvo je še pozvalo k podpori slovenskim proizvajalcem z nakupom lokalnih proizvodov.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dravski Delfin (nepreverjen)

tak kot ti tezko izvazas, tak drugi tezko uvaza. tak da bos vec na domacem trgu prodal, pa bos se prisparo na bencinu.
mater je to tezka matematika

zedinjena slovenija (nepreverjen)

Kam s slovenskim mlekom?
Zmanjšati uvoz in ga bo za nas ravno zadosti !!

Starejše novice