Kandidat za mariborskega župana Igor Domanjko, ki kandidira s podporo Liste novinarja Bojana Požarja, je pripravil 18 točk za Maribor, s katerim bi v prihodnjem mandatu izboljšal življenje v mestu ob Dravi.

V intervjuju se je Igor Domanjko dotaknil pomembnosti preprečevanja bega možganov v tujino, stanovanjske problematike, oživitve mestnega središča in Pohorja, pojasnil pa je tudi, kaj bi bila prva stvar, ki bi jo storil kot župan Maribora.

Številni Mariborčani zapuščajo domače mesto in iščejo priložnosti v tujini. Med njimi je tudi najbolj izobražen kader, ki ga oblikuje Univerza v Mariboru. Kako bi kot župan poskrbeli, da bi mladi svoje znanje udejanjali doma in ne bežali v tujino? 

Strategija razvoja Maribora mora biti usklajena s strategijo razvoja Slovenije, ki je bila sprejeta 7. decembra 2017

Brez usklajevanja lokalnega razvoja z nacionalno vizijo Slovenije, razvoj Maribora ni mogoč. Iskati bo potrebno tiste stične točke (makro in mikro nivo), za katere ima Maribor in njegovo gospodarstvo trde temelje in konkurenčne prednosti, ki jih lahko izkoristi in si na ta način zagotovi podporo tudi s strani vlade- Slovenije. Gre za skladnost politik.

Zagotoviti moramo, da razvoj v sedanjosti v nobeni točki ne bo ogrozil pogoje za boljši razvoj generacijam v prihodnosti. 

Mesto Maribor se tako mora razvijati po principu Pametnega mesta. Za to je potrebno skrbno načrtovanje upravljanja mesta, saj se morajo v področje mesta smiselno umestiti, tako politika razvoja, kot kapital. 

Gospodarstva ne more usmerjati občina.

Usmerjajo ga trendi iz katerih sledijo poslovne priložnosti. Če bomo znali in vedele pokazati kam gre Maribor (in bomo po tej poti dejansko tudi krenili) verjamem, da ljudem, ki imajo znanje, cilje in vizije, a jih tu ne razumemo, ne bo potrebno odhajati drugam, da jih uresničijo. Še kako pa manjka vertikalno povezovanje na primer z Univerzo, kjer ima Maribor veliko rezerve. Kdo bo vedel bolje od njih kakšno znanje je potrebno danes, da lahko razvijamo prihodnost za jutri? Seveda ne moremo niti mimo povezovanja panog med seboj, če omenim samo turizem in na primer gostinstvo. Da generacijskega povezovanja sploh ne omenjam.

Maribor pesti stanovanjska problematika, številne mlade družine se ne morejo osamosvojiti, najti svoje stanovanje je prava nočna mora. Kako bi kot župan rešili stanovanjsko problematiko?

Deložacij socialno ogroženih ne bomo dopustili. Socialno ogrožene bomo preko javnih del in socialnega podjetništva vrnili del dostojanstva in jim zagotovili brezplačen oziroma subvencioniran prevoz z javnimi sredstvi. Izgradili bomo 500 občinskih stanovanj, ki bodo prvenstveno namenjeni mladim in socialno ogroženim. Z NVO bomo pripravili več projektov socialnega podjetništva. Občina bo skupaj s svojimi službami servis mladim z idejami, da bodo le te lahko predstavili investitorjem in si zagotovili zanje tudi sredstva. 

Kako bi poskrbeli za oživitev mestnega središča?

Vse prazne lokale v lasti občine bomo za simbolno najemnino 1 evro dali v najem za 2 leti tistim, ki bodo imeli najboljše predloge vsebin. Tako je zapisano tudi v programu. Centru je potrebno vdahniti raznolike vsebine, ga oživiti, urediti pročelja hiš, da ne naštevam naprej in ga razvijati po prioritetah. Najprej mora biti Maribor prijazen do pešcev, nato kolesarjev, sredstev javnega prevoza in šele na zadnjem mestu so avtomobili.

Zadnja leta je v Mariboru vroča tema pogovorov zaprtje mestnega središča za promet. Kaj bi kot župan storili s Koroško cesto in Lentom? Kako bi rešili prometno situacijo?

Dejstvo je, da vse več modernih mest zapira mestna jedra. Temu trendu se v Mariboru ne bomo mogli izogni. A to zahteva prilagoditve in spremenjen prometni režim. Uresničil bom želje mnogih in uredil mestno plažo na Lentu. Zapiranje, tudi Lenta, mora potekati premišljeno s prilagajanjem prometnih tokov (do)gradnje infrastrukture, ki bo omogočila zaprtje Glavnega trga, Koroške, Lenta za ves promet – tunel od začetka Koroške do Melja, - razvojem javnega prevoza ter novim namenom javnih (parkirnih) površin, drugače lahko pride do infarkta.

Pohorje je ponos vsakega Mariborčana. Kakšna je vaša vizija za razvoj Pohorja?

Ena pomembnih točk programa je sprejem Zakona o financiranju Pohorja, ki je po naši oceni vreden 50 milijonov evrov in povezati vse ponudnike v celovito ponudbo. Pa saj nismo tako veliki da se turist ne bi mogel najprej z ladjico na električni pogon zapeljati po Dravi in nato zvečer uživati v nočni smuki, nato pa se v termah sprostiti v bazenu. Mesto se mora, po vzoru gledališča, povezati z drugimi mesti iz okolice. Turistu, ki pride v Maribor mora biti v njem omogočena vrhunska nočitev z raznoliko ponudbo. A hkrati tudi obiski drugih mest , ki jih obiščeš iz Maribora kot povezovalne točke. 
 
Kaj bi bila prva stvar, ki bi jo naredili kot župan Maribora?

Pogovor s sodelavci in sestava trdne koalicije.

18 točk za Maribor

1.    V prihodnjih štirih letih bomo zgradili 500 novih stanovanj za mlade mariborske družine
2.    Lokali za 1 evro: vse prazne lokale v lasti mestne občine bomo oddali podjetnikom z najboljšimi programi – za 1 evro mesečne najemnine za obdobje dveh let
3.    Ne bomo dopustili, da bi bili mladi Mariborčani, ki imajo dobre poslovne ideje, prisiljeni odhajati v druge občine ali celo Avstrijo, ker mariborska uprava nima posluha zanje, kot se je dogajalo doslej
4.    Uvedli bomo brezplačne prevoze z mestnimi avtobusi – za upokojence 24 ur na dan, za vse druge pa med 6. in 8. uro zjutraj in med 15. in 17. uro popoldne
5.    Zaprli bomo promet na Lentu in uredili mestno plažo pri Mariboxu
6.    Ne bomo dopustili deložacij socialno ogroženih Mariborčanov iz njihovih domov – nikomur ne bo treba zapustiti hiše ali stanovanja, če ne bo zmogel plačati položnice
7.    Uvedli bomo brezplačno smučanje na Pohorju za vse mariborske osnovnošolce
8.    Začeli bomo postopke za uvedbo tradicionalnih slovenskih dežel
9.    Noben migrantski center v Mariboru ne bo odprt brez soglasja lokalne skupnosti
10.    Mariborskim vrtičkarjem bomo vrnili občinsko zemljo v brezplačno uporabo, kar jim je odvzel sedanji župan Andrej Fištravec
11.    Dosegli bomo, da se v Maribor preselijo sedeži ministrstva za kmetijstvo, Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Holdinga Slovenske elektrarne in še najmanj 3 sedeži državnih agencij
12.    Naredili bomo vse, da bosta v Mariboru ostala sedež Pošte Slovenije in sedež Zavarovalnice Sava in da bodo Pošto Slovenije in Zavarovalnico Sava še naprej vodili ljudje iz Maribora
13.    Zagotovili bomo zakon o Pohorju
14.    Javna podjetja, ki so v lasti Mestne občine Maribor, bomo združili v koncern javnih podjetij ter tako racionalizirali poslovanje in zagotovili sinergijo javnih servisov
15.    Vzpostavili bomo transparentno in pošteno gospodarjenje Mestne občine Maribor
16.    Obnovili, posodobili in prenovili bomo ceste, ulice, Mariborski otok, mestne trge, žičniške naprave na Pohorju in dvorano Tabor. 
17.    Nova mariborska knjižnica bo stala na Rotovžu
18.    V središču mesta bomo postavili sodobne sanitarne prostore za invalide, na Lentu, pred sodiščem in povsod po pločnikih bomo uredili klančine s pravilnim naklonom, na stadionu v Ljudskem vrtu postavili novo dvigalo za invalide, pod Pohorjem pa uredili več parkirišč, namenjenih invalidom.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mbcan (nepreverjen)

Če bi se malo s Požarjem pozanimala bi hitro ugotovila, da so vsi občinski lokali oddani po višji ceni kot bi in kasiral. Potem takem bi gospod postavil nižjo najemnino in priprakrajs občino za finančna sredstva. Obcina ima tako in tako prenizko ceno najemov prostorov, problem so privatni prostori, ki pa se oddajajo predrago, ampak obcina na to nima vpliva.

Predlagam, da se držiš kravjih vim, psov in mačk, vodenje občine pa pusti sposobnejšim.

Mi pa je smešno, da ima glede na to da ima zadaj Požarja tako slabe informacije jenpa res da so Požarjeve informacije vedno kr nekaj...

Damir1337 (nepreverjen)

Naredili bodo vse, da bo sedež Zavarovalnice Sava ostal v Mariboru in bo vodena s strani Mariborčanov? Ja kako bodo pa to naredili, glede na to, da Mestna občina Maribor ni (so)lastnica Zavarovalnice Sava?

Zgleda, gospodje še vedno živijo v Jugi, ko je bilo vse javno..

Starejše novice