Pravdni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča je opravil narok v zadevi, v kateri nekdanji mariborski župan in državni svetnik Franc Kangler, zdaj pa državni sekretar na notranjem ministrstvu, toži državo in terja skoraj 635.000 evrov odškodnine.

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler, zdaj državni sekretar na notranjem ministrstvu, odškodnino v višini skoraj 635.000 evrov terja, ker je bilo več kot dvajset kazenskih postopkov zoper njega, v katerih se je znašel v preteklih letih, že ustavljenih in po njegovem mnenju tudi nezakonitih in nepoštenih, poroča STA.

Za zdaj je odprta le še zadeva Lutkovno gledališče, ki ga po odločitvi vrhovnega sodišča obravnava ljubljansko okrožno sodišče. 

Kot piše Večer, je tudi pri tem sodišče prejšnji mesec iz sodnega spisa izločilo celo vrsto nezakonito pridobljenih dokazov, a sklep o tem še ni pravnomočen.

Ker državno odvetništvo razloga za izplačilo odškodnine ne vidi, saj je bilo po njihovem mnenju vse zakonito, sta sprti strani po pisanju Dela na četrtkovem naroku zavrnili vsakršno možnost poravnave.

O odškodninskem zahtevku Kanglerja do države bo odločalo sodišče

Kljub temu Kangler vztraja, da je žrtev političnega pregona in da so bili postopki proti njemu zrežirani, pri čemer so mu bile kršene številne pravice. Dokaze za to vidi tudi v dejstvu, da je vrhovno sodišče postopke iz mariborskega preneslo na druga sodišča, poroča STA.

Pravdo bodo nadaljevali 6. maja z zaslišanjem Kanglerja, ki tokrat ni prišel do besede. Kot poroča Dnevnik, pa bosta z odvetnikom Rokom Gerlovičem imela do takrat še precej dela, saj morata po mnenju sodnice Božene Novak podkrepiti svoje očitke, predvsem, kaj so protipravna ravnanja, zaradi katerih naj bi utrpel škodo, kdo vse naj bi ravnal protipravno in kdaj.

Kot je znano, so za Kanglerja na mariborskem sodišču najbolj sporna ravnanja preiskovalnega sodnika Janeza Žirovnika, ki je v več primerih podpisan pod odredbo mariborskim kriminalistom o uporabi prikritih preiskovalnih metod, čeprav je dokazoval, da so njuni medsebojni odnosi obremenjeni še iz časov, ko je bil sam član parlamentarne komisije za nadzor nad delom obveščevalnih služb, Žirovnik pa uslužbenec Sove.

Že dalj časa v državnem zboru okoliščine raziskuje tudi parlamentarna preiskovalna komisija za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij v primerih, ki so povezani s Kanglerjem.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Pih! Kangler kot Kangler ... neresno, kakor vse, kar pride z njega ...

Pujsek (nepreverjen)

Toti Franca ga sere ! Vedno je na hece ! Za pticjo hišico bi rad pokasiral 635 baksof ?
Še pujseki so se nasmejali in pticki zvizgajo.

Ausberg (nepreverjen)

Mislim, da če prodaš bale sena za 150.000 EUR, potem bi lahko tudi teh 635.000 dobil od bal, a ne Kangla? Mislim, glede na fantastično ekonomiko tvoje kmetije ...

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Kangler ima prav. Tako kot je on nategnil državo ni še nihče. Pa še spomenik pravosodju naj postavi na dvorišču!

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

in sedaj bo cela Slovenija delala za njegovo odškodnino

tanja flaškon (nepreverjen)

Ja ta Francelj nas je pa zjebal

In reply to by dejan svinskoglavi (nepreverjen)

febo iz limbuša (nepreverjen)

zjejebal zjebal

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Starejše novice