FOTO: Bobo
Nekdanji mariborski župan Franc Kangler se vrača v državni svet, v katerega je že bil izvoljen na vrhuncu mariborskih vstaj konec leta 2012, v njem pa je zdržal dobro leto dni, ko je bil zaradi sodnega procesa odstavljen.

Elektorji iz tretje volilne enote, ki jo sestavljajo Mestna občina Maribor, občina Hoče-Slivnica, Kungota, Pesnica, Duplek, Rače - Fram, Miklavž na Dravskem polju, Starše in Šentilj so včeraj za državnega svetnika izvolili Franca Kanglerja.

Nekdanji mariborski župan se tako vrača na stolček državnega svetnika, ki ga je že okusil na vrhuncu mariborskih vstaj konec leta 2012, na njem pa je zdržal dobro leto dni. Zaradi sodnega procesa, v katerem je bil obsojen na sedem mesecev zapora, so mu kolegi svetniki mandat odvzeli. A vrhovno sodišče je to sodbo razveljavilo.

»Odvzem mandata je bil zakonit, ampak vzrok je bila krivična obsodba. Se pravi, nekdo je to zrežiral in naštudiral dobro, dajmo ga krivično obsoditi in potem mu vzeti mandat,« razveljavljeno sodbo in dogajanje okoli odvzema mandata državnega svetnika danes komentira Kangler.

Kangler: »Čutim zaupanje ljudi«

In kako komentira ponovno izvolitev na mesto državnega svetnika? »To zaupanje že dolgo čutim. Že od takrat, od leta 2006, ko sem bil izvoljen za župana. Mariborčani in vsi, ki kakorkoli v Maribor zaidejo, poznajo moje delo in moje rezultate. Je pa to velika obveza za naprej, sem vesel tega zaupanja in imam pred sabo eno veliko odgovornost do njih,« pravi.

Se lahko zgodovina ponovi?

Nekaj sodnih procesov proti Kanglerju še teče, zato je vprašanje na mestu, ali se lahko zgodovina ponovi, če bi morebiti v katerem od teh procesov prišlo do obsodilne sodbe. Nekdanji mariborski župan pravi, da v to ne verjame: 

»Mogoče ste jim zdaj dali idejo, da ponovno z mano na tak način obračunajo. Ampak verjamem v pravno državo, v modrost nekaterih sodnikov, ki so pošteni, da se to več ne bo zgodilo.«

V vsakem primeru pa so lahko volitve v državni svet pokazatelj za lokalne volitve. Kangler na vprašanje, ali bo kandidiral na županskih volitvah prihodnje leto, ne želi dati konkretnega odgovora:

»O tem ne razmišljam, je pa to en velik pokazatelj, indikator. Na primer, mariborski gasilci so imeli enega elektorja. Od enajstih društev, ki so se dobili in se odločali, komu naj podajo svoj glas, jih je bilo deset za mene, kar pomeni, da me ljudje v Mariboru spoštujejo in poznajo moje delo ter opazijo razliko med enim in drugim lokalnim vodstvom politike.«

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Andrzej (nepreverjen)

Volijo se med seboj,

Starejše novice