Knjiga o nekdanjem mariborskem županu dviguje prah, saj pred dnevi prepovedali njeno prodajo na Pohorski tržnici, ta teden pa je Kangler po osmih letih znova s praznim kazenskim spisom. Kaj pravi o kandidaturi za župana Maribora?

Za Francem Kanglerjem so pestri dnevi. Ne le, da so na Pohorski tržnici nekdanjemu kriminalistu Zoranu Šariču prepovedali prodajo njegove knjige Županov boj, v torek je njegov odvetnik dobil sodbo Vrhovnega sodišča, po kateri je Kanglerjev kazenski spis znova prazen. Zato so govorice o jesenski kandidaturi Kanglerja za župana Maribora spet vse glasnejše.

Prepovedali prodajo knjige, ki govori o Kanglerju

Nekdanji kriminalist Zoran Šarič je pred tedni javnosti predstavil knjigo Županov boj, s podnaslovom Zakulisje osebne in politične apokalipse nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja. Pred dnevi pa je prišlo do neljubega dogodka pri prodaji te knjige. Na Pohorski tržnici je ponujal strankam svojo knjigo, iz hoške občine pa so se hitro odzvali in Šariču prepovedali prodajo knjige na tržnici, saj ponudniki smejo prodajati le domače izdelke.

Franc Kangler kljub temu meni, da gre za novo gonjo proti njemu.

»To je sramota in žalostno za se tiste, ki so urgirali, da je potrebno knjige sneti iz polic. To je odraz družbe, v kaki družbi živimo sredi Evrope. Verjetno bi nekateri prepovedali mojo knjigo. Knjiga je zanimiva, saj pove drugo plat resnice v zvezi z nekaterimi sodnimi in policijskimi postopki,« pripoveduje Kangler.

Na hoški občini se z njegovim mnenjem ne strinjajo, saj razlog za umaknitev knjige s prodajnih polic tiči drugje. Zoran Šarić je namreč imel soglasje le za prodajo čilija, marmelade, mazil in izdelkov iz lesa. Med te štiri pa knjiga Županov boj ne spada.

Kanglerjeva kazenska evidenca prazna

Knjiga Županov boj govori tudi o osmih letih sodnih procesov zoper nekdanjega mariborskega župana, ki potrdi, da je njegova kazenska evidenca - kot je sam napovedoval - spet prazna. Odločitve Vrhovnega sodišča sam še ni prejel, ga je pa njegovo odvetnik v torek dopoldne obvestil, da jo je prejel on. Kot trdi, je pričakoval tako odločitev, znova pa je izstrelil več puščic zoper mariborskim sodnikom.

»Mariborski sodniki so bili gluhi, slepi, niso želeli slišati, niso želeli videti, ravno nasprotno politično so obračunavali z mano,« je prepričan Kangler.

Psihično je trpel

»Življenje se mi je bistveno spremenilo. Ne na bolje, ampak na slabše. Kvaliteta življenja je zelo slaba, zato ker psihično trpiš ob teh sodnih postopkih, ob tem preganjanju, čeprav v srcu čutiš, da veš da nisi kriv, da si delal dobro za Maribor,« dodaja Kangler.

Kako močno ga mika mariborski županski stolček?

Prav zaradi prazne kazenske evidence številni menijo, da bi to znalo nekdanjega mariborskega župana, ki ga je odstavila ulica, spodbuditi k novi kandidaturi. Ali se bo na jesenskih lokalnih volitvah res znova potegoval za županski mandat je za zdaj še skrivnosten, a njegove besede kljub temu razkrivajo veliko.

»V tem trenutku ne razmišljam o neki politični funkciji, jaz imam politično funkcijo, saj sem državni svetnik. Kaj pa bo prinesla jesen, kako bo drugače pa v tem danem trenutku še ne znam odgovoriti. Želim pa si, da bi Maribor zagledal luč sveta in Evrope, ne samo Kitajske,« je aktualno mariborsko oblast zbodel Kangler.

Odneslo ga je ljudstvo, brazgotine ostajajo

Franca Kanglerja, za katerim je spodleteli poskus preboja v državni zbor, so že pred časom k vrnitvi na županski stolček pozivali plakati po Mariboru. Kljub temu, se še kako dobro spomni, da ga je iz županskega stolčka odneslo ljudstvo.

»Marsikatera globoka rana mi je bila povzročena. Danes so rane več ali manj zaceljene, brazgotine pa bodo ostale večno v meni. Te brazgotine so vidne,« pristavi Kangler.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
styria (nepreverjen)

Če poštenost izkazuješ z izločanjem dokazov potem si bolj bogi poštenjak ....

vse ovadbe (nepreverjen)
styria (nepreverjen)

Če poštenost izkazuješ z izločanjem dokazov potem si bolj bogi poštenjak ....

oba v (nepreverjen)

ZAPOR !

Friderik 1950 (nepreverjen)

'Jebenti Franca tak kak vbrneš kapo dol, da si se vun zmazo. Je pa smejšno, da so opozicijski svetniki tri mejsce pod novim županom že govorili, da je bil Franca bolši. Ja, pa če boš kandidiro, bi mel novi oranžni obesek za kluče'.

Starejše novice