Slika je simbolična.
Zaradi prijav na digitalna izobraževanje je nastal pravi kaos. Priča smo bili nedelujočim telefonskim linijam in spletni strani, celo prepirom in grožnjam na fizičnih lokacijah prijav. Posredovati je morala tudi policija.

Kot smo že poročali, je služba vlade za digitalno preobrazbo v začetku avgusta skladno z napovedmi objavila seznam izvajalcev izobraževanj, v katere se bodo morali brezplačno vključiti starejši od 55 let, če bodo želeli izkoristiti bone 22 za nakup računalniške opreme.

Izvajalcev po statističnih regijah je 29, zainteresirani upravičenci pa se lahko na tečaje prijavijo neposredno pri izvajalcih.

Upravičeni prebivalci Slovenije se bodo lahko subvencioniranega neformalnega izobraževanja za dvig digitalnih kompetenc udeležili do 30. novembra letos. Pogoj za brezplačno udeležbo pa sta stalno prebivališče v Sloveniji in starost 55 let ali več na dan 12. marca letos.

V Mariboru in na Ptuju zgolj po dva izvajalca izobraževanj

V Mariboru so se lahko starejši od 55 let na digitalno izobraževanje prijavili k dvema izvajalcema izobraževanj, in sicer Fundaciji za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA, ki zraven Maribora izvaja izobraževanja tudi v Kungoti, Cirkulanah, Poljčanah, Hočah in Slivnici ter izvajalcu Smart Naris, ki v podravski regiji opravlja tečaje tudi na Ptuju, v Slovenski Bistrici in Dupleku.

Na Ptuju pa je med izvajalci navedena še Ljudska univerza Ptuj, ki zraven Ptuja opravlja tečaje še v Cirkulanah, Markovcih in Zavrču.

Nastal velik kaos: »Takega poniževanja starejših nisem pričakovala«

Podjetje Smart NARIS je prijave na izobraževanja odprlo včeraj, 18. avgusta 2022. Na tečaje so se lahko starostniki prijavili preko telefona od 8. do 16. ure.

Kot so na družbenih omrežjih poročali številni uporabniki Facebooka, pa je bilo včeraj nemogoče dobiti prosto telefonsko linijo za prijavo na tečaj, zato so se mnogi odpravili na eno izmed šestih fizičnih točk podjetja, kjer so od 10. do 17. ure prav tako zbirali prijave na izobraževanja.

Ena izmed uporabnic Facebooka je zapisala, da so ljudje v Ljubljani po več ur stali na vročini in čakali na prijavo, ko pa so prišli na vrsto, so bile prijave že zapolnjene. Domov so odšli razočarani in jezni, med čakajočimi pa je večkrat prišlo tudi do trenja.

»Začeli so se prepiri, nestrpnost žaljivke grožnje s policijo,« je še zapisala in dodala: »Komaj sem čakala, da odidem kajti, takega poniževanja starejših nisem pričakovala

Do velike gneče je prihajalo praktično po celotni Sloveniji, tako tudi v Hudinji, kjer prav tako poročajo o velikem prerivanju čakajočih, kot tudi v BTC-ju v Ljubljani.

Na izmed lokacij zaradi prerivanja med upravičenci morala posredovati tudi policija, asistentke pa so morali začasno odstraniti v notranjost poslovalnice je za Žurnal24 pojasnil predstavnik podjetja Smart Naris David Mohar.

Kot je še dodal, so do 14. ure prejeli skoraj 80.000 klicev na prijavni center, čeprav so imeli kar 60 sočasnih linij in ekipo 15-ih agentov.

Tudi v Mariboru včeraj velika gneča, nedelujoča tudi spletna stran za prijave

Tudi v Mariboru so se lahko starostniki včeraj od 10. do 17. ure na tečaj prijavili na fizični točki podjetja Smart Naris, ki je bila v Big Bangu na Tržaški cesti.

Tudi tam pa se je že od jutra vila velika gneča.

Vir: Boris Satler v skupini Moj Maribor

V podjetju Smart Naris pa so včeraj zvečer, ob 19. uri, odprli tudi prijave na spletni strani, ta pa je zaradi velikega navala ljudi najprej prenehala delovati, nato pa je delovala zelo počasi.

Za celoten postopek prijave so zato starostniki porabili tudi več kot 45 minut.

Eden izmed bralcev nam je sporočil, da je bilo čakanje mučno, saj »nič ni delovalo, kot bi moralo

Sedaj na svoji spletni strani že zapisali, da so vsa mesta za digitalne tečaje že zapolnjena.

Vir: bralec Mariborinfo
Vir: bralec Mariborinfo

Fundacija PRIZMA: Razpoložljiva mesta so bila zasedena v nekaj urah

Fundacija PRIZMA pa je že naslednji dan, po uradni objavi seznama izbranih izvajalcev izobraževanj, v Mariboru odprla spletne prijave za tečaje starostnikov. Kot so pojasnili za Mariborinfo, lahko v digitalno izobraževanje sprejmejo 150 ljudi, prijav pa več ne sprejemajo.

»Interes za izobraževanje je več kot štirikrat presežen. Razpoložljiva mesta so bila zapolnjena v nekaj urah prvi dan po objavi uradnega seznama izbranih izvajalcev izobraževanj, to je 3. avgusta 2022 do 14-ih,« so pojasnili.

Še isti dan so tudi na Facebooku zapisali, da jim telefon, e-pošta, Facebook in sprejemna pisarna trenutno pregorevajo. Pri tem pa še pripisali, da imajo vse mesta žal že zasedena.

Kot so še pojasnili za uredništvo, bodo z izvajanjem tečajev pričeli 22. avgusta v Mariboru in Poljčanah. Tečaje pa bodo izvajali v skupini do 15 udeležencev.

Tudi na Ljudski univerzi Ptuj prijave zapolnjene v enem dnevu

Ljudski univerzi Ptuj pa je sklad odobril 199 mest za udeležence tečaja. Skladno z razpisom bodo v posamezno skupino vključili od 10 do 15 udeležencev.

»Prijave smo zbirali kronološko, upoštevali smo vse kanale; osebno, telefonsko, elektronsko. Zapolnjene so bile v enem dnevu,« nam je pojasnila direktorica Ljudske univerze Ptuj Mojca Volk Korošec.

Tudi sami bodo z izvajanjem digitalnih tečajev začeli konec avgusta.

Je bila uvedba digitalnega bona 22 za starejše od 55 let sploh dobra poteza?

Kot so pojasnili na Fundaciji Prizma, je bila po njihovem mnenju namera, da starejšim omogočimo brezplačno izobraževanje za pridobitev digitalnih kompetenc v lokalnem okolja dobra.

»Žal pa je zaradi omejenih sredstev to namenjeno le majhnemu deležu starejših, kar povzroča veliko nezadovoljstvo in slabo voljo, s katerimi se sedaj soočamo ponudniki izobraževanja, ki nimamo vpliva na razpisne pogoje – število razpoložljivih mest za vključitev v izobraževanje in posledično pravico do koriščenja digitalnega bona,« še dodajajo.

S tem se strinja tudi direktorica Ljudske univerze Ptuj, ki prav tako pozdravlja skrb za digitalno pismenost starejših od 55 let. Meni pa, da bi bilo potrebno zagotoviti dovolj denarja za vse udeležence, ki bi se želeli vključiti.

Digitalni bon namreč omogoča le 5000 prostih mest, upravičencev, ki izpolnjujejo pogoje za njihovo pridobitev pa je skoraj 740.000.

Iz Fundacija Prizma zato še dodajajo, da bi bilo v prihodnje smiselno nadaljevati s tovrstnimi izobraževanji za starejše, ki pa ne bi bili pogojeni s pravico do koriščenja bona.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jezni Joža (nepreverjen)

Če ne bodo s temi napravami delali vsak dan, bo to stran vržen denar kot je bil za razne računalniške tečaje in tečaje tujih jezikov. Če ne uporabljaš redno, pozabiš.

Bojan Tomc (nepreverjen)

Ali kot učitelj računalništva nad 55 let starosti dobom digitalni bon 22 brez izobraževanja? Samo vprašam

Starejše novice