Slika je simbolična.
Besedilo predloga zakona o spremembah in dopolnitvah kazenskega zakonika z redefinicijo posilstva, ki ga je državnemu zboru v obravnavo poslala vlada, je razhudil Inštitut 8. marec.

Pri Inštitutu 8. marec, ki se trenutno zavzema za gibanje Samo JA pomeni JA, so se opoldne odzvali na vladno redefinicijo opredelitve v prvih odstavkih 170. in 171. člena kazenskega zakonika, ki določata kaznivo dejanje posilstva in nasilja spolne narave.

Kar je razhudilo Inštitut 8. marec, je po njihovih besedah brezbrižnost in zahrbtnost vlade, kjer je - kot menijo - v ospredju bila le želja prehiteti rok, saj je bilo besedilo s predlogom novele vloženo deset minut do polnoči, in se hkrati izogniti dodatnemu oziroma kakršnemu koli pojasnevanju, o čem sploh zakon govori.

Po mnenju Nike Kovač iz Inštituta 8. marec, ki je podala izjavo za 24ur.com, gre za nenavadno in nizkotno potezo, ker je vlada ravno na dan, ko je bilo zbranih 5000 podpisov prostovoljcev in volivcev, storila preobrat in po njihovih ocenah že tako nedorečen zakon celo ni uvrstila med gradivo vladne seje.

Svoja mnejnja je Inštitut 8. marec strnil v kratko in jedernato misel, da je pomembno zgolj sprejetje zakona, vseeno iz katere politične smeri prihaja, ki bo nudil maksimalno zaščito žrtev.

Vsi prisotni so bili sicer šokirani nad glasovanjem stranske DeSUS, ki je inštitutu in celotnemu gibanju nudila podporo in v tem vidiku delovala kot opozicija, glasovali pa so vendarle kot koalicijska stranka. 

Zapleti tudi pri podpisih

»Razlog počasne obravnave podpisov na upravnih enotah naj bi bilo tamkajšnje pomanjkanje kadra, ampak glede na to, da minister, pristojen za zagotavljanje tega kadra, prihaja iz isti vladne stranke kot ministrica za pravosodje, ki je Inštitut 8. marec z vložitvijo svojega predloga zakona prehitela, prihaja do dvomov o resničnosti teh razlogov,« ša je še dodala Maja Koražija, članica programskega odbora Inštituta 8. marec.

Po preobratu pa nov preobrat ...

Kot so sporočili iz Inštututa 8. marec, pa so prejeli informacijo, da so vladi zaradi pomankljivosti njihov predlog zakona umaknili iz obravnave.

»Ugotovimo, da bo naš zakon, ki je bil vložen tri minute kasneje, zato vseeno obravnan prvi,« so še zapisali na družbenem omrežju Facebook.

Podpora iz vseh strani

V zadnjih mesecih so se gibanju Samo JA pomeni JA in njihovem zbiranju podpisov pridružile številne nevladne organizacije, vse od Amnesty international, študentskih organizacij in SOS telefona, do Društva za nenasilno komunikacijo, tekmovalk za Miss Slovenije in številnih drugih.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
NoriČak (nepreverjen)

Princ teme ne razume kaj pomeni : NE je NE , ko ti ljudstvo ne zaupa .IZGINI .

janban

Če,mu ne bi zaupali ne bi bil PV.Dobil več glasov kot druga in tretja stranka skupaj.Če,mu ti ne zaupaš ne pomeni,da mu tudi drugi ne.

In reply to by NoriČak (nepreverjen)

zvodnik milan (nepreverjen)

za osmi marec sov času Juge padale kao smreke

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

moj ded Suljo Buzerantovšek se hvali, da jih je enkrat za osmi marec podrl kar 4 komade
Veste on je pravi podiralec

In reply to by zvodnik milan (nepreverjen)

Starejše novice