Za napovedanimi pritožbami nad okoljevarstveno soglasje Magni se ne skrivajo strokovni argumenti, temveč druga ozadja, je za Finance povedal predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič.

Magna še naprej ostaja vroča tema v Sloveniji. Ali bo po številnih preprekah nova Magnina tovarna stala v Sloveniji, ali pa bo odšla na Madžarsko, še ni znano, veliko pa je odvisno od morebitnih pritožb na izdano okoljevarstveno soglasje. Kot smo na Mariborinfo prvi poročali, v organizaciji Umanotera resno razmišljajo o pritožbi na izdano okoljevarstveno soglasje, ki ga je 10. avgusta izdala Agencija RS za okolje in prostor.

Po napovedanih pritožbah so sledili številni odzivi slovenske strokovne in tudi laične javnosti. Pozivi v podporo Magni so se vrstili vse od državnih in lokalnih institucij, do gospodarstva in civilne družbe.

Lipič: Ne gre za strokovne argumente

Za Finance pa se je oglasil tudi predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič, ki je bila ena izmed dvanajstih strank v postopku pridobitve okoljevarstvenega soglasja Magni. Na izdano okoljevarstveno soglasje se v Zvezi ekoloških gibanj Slovenije ne bodo pritožili, Lipič pa je kritičen do sorodnih organizacij, ki napovedujejo pritožbe.

Lipič je za Finance povedal, da pri organizacijah, ki napovedujejo pritožbe na izdano okoljevarstveno soglasje Magni, ne gre za strokovne argumente, temveč predvsem za druga ozadja. »Spremljamo odgovore drugih nevladnih organizacij, ki imajo status društva v javnem interesu. Nekateri odgovori so strokovni, večini pa, kot ugotavljamo, gre bolj za to, da so prisotni,« je za časnik Finance povedal Lipič.

»Na koncu je ostalo odprto vprašanje, kdo se bo pritožil in zakaj. Predvsem dve organizaciji se v zadnjih dneh pojavljata v medijih: fundacija Umanotera in društvo TRS. Kot predsednik ZEG menim, da niso v ospredju strokovni argumenti, lahko so sicer do neke mere, ampak so predvsem druga ozadja, na primer finančne koristi ali želja po prisotnosti v medijih, ki so lahko dolgoročno škodljiva za projekt,« je bil oster Lipič.

Umanotera želi vedno krojiti okoljsko politiko

Po njegovem mnenju bi te stvari morale biti razčiščene na razgovoru z Magno, a očitno niso bile, prav tako kot minister Počivalšek ni razčistil stvari s TRS, ki je sestavni del stranke Levica.

Poudaril je, da je Umanotera »vedno zraven pri koritu pri vseh vladah in želi krojiti okoljsko politiko.« To pravico sicer imajo, a bi po njegovem mnenju morale v primerih, kot je Magna, pridobiti status družbe v javnem interesu. Tega statusa pa ne bi smeli dobiti zasebni zavodi in zasebne fundacije, ki imajo lahko drugačne interese, kot so interesi nevladnega sektorja, zainteresirane javnosti in občanov, je za Finance še povedal Lipič.

V Zvezi ekoloških gibanj Slovenije se na okoljevarstveno soglasje ne bodo pritožili, je Karel Lipič potrdil za Finance. Njihove pripombe so bile usmerjene predvsem v porabo vode, a so v pogovoru z Magno dobili zadovoljive odgovore. Tudi glede vprašanj o delovanju lakirnice so od Magne uspeli dobiti zagotovila, da bodo določene stvari popravili.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
krmača (nepreverjen)

So ti Karlek dobri sponzorji ??
Namreč živiš (SEG) le od sponzorstva !

Franca (nepreverjen)

Glede na to, da se bodo ostale okoljevarstvene skupine pritožile, kar je edino pravilno in nujno potrebno, menim da ste g. Karel problem vi in ne zastopate tistega kar bi morali. Morda pa je ravno vas v nasprotno prepričala kakšna finanča vzpodbuda.

Starejše novice