Mariborske javne institucija in gospodarski akterji so ponovno strnili vrste in že drugič v tem letu pripravili Karierni sejem poklicev in izobraževanja, ki bo v petek v Dvorani Tabor.

Kam po končanem izobraževanju v osnovni ali srednji šoli, še posebej v času, ko Maribor postaja zanimiv za tuje vlagatelje z novimi zaposlitvenimi možnostmi? Na ta in podobna vprašanja bo znova odgovarjal Karierni sejem - sejem poklicev in izobraževanja.

Sejem poklicev in izobraževanja je v prvi vrsti namenjen informiranju mladih iz osnovnih šol v Mariboru in drugih krajev v Podravju, ki se odločajo za nadaljnjo poklicno kariero oziroma za nadaljevanje izobraževanja na srednjih šolah v Mariboru. Mladi obiskovalci, učitelji, šolski svetovalci in tudi njihovi starši bodo seznanjeni s posameznimi izobraževalnimi programi na srednjih šolah v Mariboru, kjer bo poudarek na tehniških poklicih, ki jih nujno potrebuje gospodarstvo v podravski regiji. Sejem bo po ocenah obiskalo več kot 2000 osnovnošolcev, ki se odločajo za posamezne srednje šole.

Mlade pritegniti v poklice, v katerih v regiji manjka kadra

Podjetja bodo predstavila posamezne deficitarne poklice in druge aktualne in nujno potrebne poklice v živo z lastnimi zaposlenimi, kot so na primer strojni tehnik, elektrotehnik, mehatronik operater, upravljavec CNC stroja, varilec, izdelovalec kovinskih konstrukcij, oblikovalec kovin, elektrikar, zidar, mizar, gozdar, avtokaroserist, turistični tehnik, kuhar in mnogi drugi poklici.

»S tem bodo mladi spoznali posamezne poklice, se morda znebili predsodkov do posameznih poklicev v gospodarstvu in se hkrati seznanili s potencialnimi delodajalci in možnostmi prvih zaposlitev ali opravljanja praks. Prav tako se bodo lahko dijaki mariborskih srednjih šol seznanili z možnostmi posameznih študijskih programov na posameznih fakultetah Univerze v Mariboru in širše,« ocenjujejo v Štajerski gospodarski zbornici.

Direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik.

Po letošnjem januarju, ko so partnerji prvič pripravili Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja, tega  zaradi dobrega odziva že letos ponavljajo. V regiji se odpirajo nove poslovne priložnosti, podjetja pa ne najdejo ustreznega kadra, opažajo v Območni obrtno-podjetniški zbornici Maribor. 

Karierni sejem prireja Mestna občina Maribor v sodelovanju z Območno obrtno-podjetniško zbornico Maribor, Štajersko gospodarsko zbornico, Univerzo v Mariboru in Zavodom RS za zaposlovanje. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice