Sindikalna predstavnica Marija Javornik Krečič je na današnjem predobravnavnem naroku na Okrožnem sodišču v Mariboru vztrajala pri svojih besedah glede rektorja mariborske univerze.

V začetku lanskega leta sta javnost šokirali dve pismi, naslovljeni na rektorja mariborske univerze Igorja Tičarja. Zaposlena Alen Vidonja in Petra Ujčič sta v pismu obtožila glavnega tajnika univerze Teodorja Lorenčiča mobinga in spolnega nadlegovanja. Na obtožbe se je tedaj odzval tudi sindikat. V javnosti je namreč zaokrožilo prišlo tudi pismo 40 zaposlenih na rektoratu, ki so navedbe o mobingu, spolnem nadlegovanju, šikaniranju in prostaštvu potrdili. Nato se je na pismo odzval tudi sam rektor Tičar, ki je sicer Lorenčiča s funkcije razrešil, a ob tem odprl burne razprave in boje, ki se sedaj nadaljujejo tudi na osebni ravni na mariborskem sodišču.

Predsednica sindikata: To kaže na brezno, v katerem se je znašla mariborska univerza

Od septembra 2015 naj bi Teodor Lorenčič nad zaposlenimi mariborske univerze »ponavljajoče izvajal različne oblike psihičnega trpinčenja, me ustrahoval in mi grozil ter me spolno nadlegoval,« je takrat v javnem pismu zapisala ena izmed zaposlenih. Sledil je niz dogodkov, zaradi katerega je danes na zatožno klop sedla predstavnica sindikata Marija Javornik Krečič.

»To kaže na pervertirano logiko nekaterih in globoko brezno, v katerem se je znašla mariborska univerza,« je po današnjem sojenju dejala Marija Javornik Krečič, predsednica Visokošolskega sindikata Slovenije.

Besede naj ne bi bile objektivno žaljive

Za zasebno tožbo se je namreč odločil prav rektor univerze Igor Tičar zaradi komentarjev sindikalistke v dveh člankih na Dnevniku in v Večeru, kjer naj bi ga ta osebno užalila z besedo seksist ter ga obtožila malverzacije oziroma da naj bi zaobšel zakon. Tičar je obtoženi sindikalistki na današnjem predobravnavnem naroku sicer ponudi umik tožbe, če ta prekliče svoje besede in se mu opraviči. To je tudi glavni namen vložitve tožbe, saj rektor ne zahteva denarne odškodnine.

Javornik Krečičeva zavrača osebno razžalitev, saj pravi, da besede, ki sem jih izrekla niso objektivno žaljive: »Izrečene so bile kot kritika dela rektorja in ne njega osebno.« Užaljeni rektor je predlagal preklic besed in javno opravičilo sindikalistke, a ta se opravičiti ne želi: »Besede sem izrekla kot predsednica sindikata.«

Rektor brez komentarja

Rektor odločitve Javornik Krečičeve ne želi komentirati, je pa toliko bolj zgovoren njegov odvetnik Janko Jerman. Kot pravi slednji, je pričakoval, da ne bo sprejela ponudbe: »Je pa treba upoštevati, da kadar se nekomu očita osebni seksizem, kadar se mu očita malverzacije, ubit zakon, medtem ko noben očitek en drži, je to podlaga za osebno tožbo in kaznivo dejanje razžalitve.«

»Zakaj je na sodišču tisti, ki opozarja na nepravilnosti, kršitve in nezakonitosti, ki univerzo stanejo pet milijonov, drugi pa prosto hodijo okrog,« pa se ob tem še sprašuje predsednica Visokošolskega sindikata Slovenije.

Sojenje se nadaljuje 5. junija. V primeru, da bo sodišče ugodilo rektorju, Javornik Krečičevi grozi denarna kazen ali do šest mesecev zapora.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice