Kljub temu da je bil s cepivom proti covid-19 cepljen le majhen odsotek prebivalstva, nekatere države že želijo uvajati posebna potrdila o cepljenosti za nemoteno potovanje. Prehitro, nepremišljeno in diskriminatorno?

Na zadnjem plenarnem zasedanju evropskega parlamenta, ki je potekalo od torka do četrtka, je evropska poslanka iz Slovenije Irena Joveva svoje kolege in prisotno evropsko komisarko za zdravje Stello Kyriakides opozorila, da je še preuranjeno govoriti o potrdilu o cepljenju za nemotena potovanja.

»Ta mehanizem bi diskriminiral tiste, ki bi se cepili pozneje, predvsem pa tiste, ki se ne bodo, ne morajo in zaradi zdravstevnih razlogov niso primerni za cepljenje. Če že ves čas pudarjamo solidarnost in vključenost vseh, potem moramo poskrbeti, da tudi pri morebitnem vpeljevanju takšnih, ta hip zagotovo nepremišljenih mehanizmov, nikomur ne bodo kratili človekove pravice,« je prepričana Joveva.

© Evropska unija 2021 - Vir: EP

Ali bodo pri nas veljavna tudi cepiva, ki v Evropski uniji še niso odobrena?

Evropski poslanci so se sicer strinjali, da bi morebitno potrdilo o cepljenju v eni državi moralo veljati tudi v drugi državi članici Evropske unije, tako kot je recimo tudi cepljenje v Nemčiji veljavno tudi v Grčiji.

Ob tem pa bo s skupnim evropskim pristopom potrebno rešiti tudi veljavnost cepiv, ki v Evropski uniji še niso odobrena.

»Sodelujemo z državami članicami, da bi predlagali mehanizem, s katerim bi cepiva delili tudi med tiste, ki niso v uniji, še posebej preden je mednarodna pobuda Covax popolnoma pripravljena,« je povedala evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides.

© Evropska unija 2021 - Vir: EP

Romana Tomc poziva k borbi proti dezinformacijam o cepivu

Za okrepitev zaupanja v cepivo pa se je v sporočilu za javnost zavzela tudi slovenska evroposlanka Romana Tomc.

»Moramo se boriti proti dezinformacijam o cepivih in zagovarjati znanost ter na dokazih temelječ pristop k cepljenju,« je poudarila. 

Za več transparentnosti v pogodbah o nabavi cepiv

Evropsko komisarko so poslanci pozvali k več transparentnosti pri pogodbah o nakupu cepiv proti covidu-19, ki jih je komisija sklenila s farmacevtskimi podjetji.

»Več transparentnosti lahko odpravi razširjen vtis, da dobiček postavljamo pred dobrobit ljudi, še posebej v farmacevtski industriji. Zahvaljujoč skupnemu pristopu, na primer pri dobavi cepiv, smo tako dobili močnejše pogajalsko izhodišče kot pa, če bi se vsaka država članica borila zase,« je povedala evropska poslanka Esther de Lange.

»Vaš poziv k transparentnosti sem slišala jasno in glasno,« je v razpravi v Evropskem parlamentu povedala Kiriakidesova. Poslancem je zagotovila več informacij o pogodbah o nakupu cepiv, ki jih je komisija sklenila s farmacevtskimi podjetji. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice