Tretji val kroji angleška različica seva, takoj po koncu zaprtja države pa še ne bo jasno, ali je bilo zaprtje uspešno ali ne.

Leon Cizelj iz Instituta Jožef Stefan je pojasnil razlike med drugim in tretjim valom, ob tem pa predstavil, kaj nas čaka v prihodnosti.

Trenutno okrog 4000 ali 5000 okuženih dnevno

Strokovnjaki predvidevajo, da bo od včeraj 1335 potrjenih okuženih približno 85 potrebovalo bolnišnično zdravljenje, »okoli 20 jih bo končalo na intenzivnih oddelkih, 10 do 15 pa jih bo verjetno tudi umrlo,« pravi Cizelj.

»Predvidevamo, da sta na vsakega potrjenega še dva do trije okuženi, ki tega ne vedo, kar pomeni, da imamo trenutno okrog 4000 ali 5000 okuženih dnevno,« dodaja Cizelj.

Vir: Vlada Republike Slovenije

Še nekaj časa ne bo jasno, ali je bilo zaprtje uspešno

Kot še pojasnjuje Cizelj iz Instituta Jožef Stefan, je v drugem valu rast hospitalizacij bila izjemno hitra, če takrat ne bi bilo ukrepov, bi bile te številke bistveno višje, kar kaže na njihovo ustreznost.

Število okužb se je v letošnjem letu začelo zelo zmanjševati, tretji val pri nas generira izključno angleški sev, ki je 60 - 70 odstotkov bolj kužen.

»Takoj po zaprtju se sicer še ne bo dalo reči, ali smo bili z zaprtjem uspešni, to se bo pokazalo šele kasneje,« je še jasen Cizelj.

Po besedah Cizlja nam samozaščitno obnašanje v trenutni situaciji prinaša približno polovico zavornega učinka pri zmanjševanju reprodukcijskega števila, prekuženost tretjino, precepljenost deset odstotkov, a kužnost angleškega seva preprečuje, da bi ti ukrepi zadoščali.

Vir: Vlada Republike Slovenije

»Konec tretjega vala lahko pričakujemo konec junija, ključna bosta precepljenost in prekuženost, z ukrepi oziroma zaprtjem pa lahko bistveno vplivamo na zmanjšanje pritiska na bolnišnice,« je jasen Cizelj.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jopis (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Nobenega vala vec ne bo konec. Dekajo na tem, da se striktno dela po zapisanem scenariju, ki je ze v naprej dolocen do konca maja naslednjo leto.

dd (nepreverjen)

KDAJ SE JE SPLOH DRUGI VAL KONČAL??? TO JE PERMANENTNO STANJE IN NOBEN "VAL", DOKLER SE BO DELALO KUGO IZ VIROZE Z 0,5% SMRTNOSTJO TAKO DOLGO BOJO "VALOVI", CEPIVA TAKO NE DELUJEJO TO JE ŽE SEDAJ EVIDENTNO, POLNO CEPLJENIH Z DRUGIM ODMERKOM JE V BOLNICAH

Brako57 (nepreverjen)

Ne zavajaj.

In reply to by dd (nepreverjen)

2021 (nepreverjen)

Tak dolgo vas bodo nategovali, dokler boste rit drzali.

Default (nepreverjen)

Ko bo potrebno nosit eure v ustasolandijo cez poletje bo vse OK jeseni pa se bo virus spet vrnil

Dtt (nepreverjen)

Res je - ko bo "treba" na Hrvaško virusa ne bo. Se bo pa čudežno pojavil spet 25. avgusta, ko bo treba v šolo.

In reply to by Default (nepreverjen)

Jebite si mater (nepreverjen)

Mater vam jebem zaj ze na pamet govorite kolko jih je kao bolanih... Zaklat vse

viola (nepreverjen)

Kroži 1. aprilska, da bo virus izginil, ko bo dd-a srečala pamet. To pomeni virus bo ostal z nami za zmeraj. Dobra he, he,...

dd (nepreverjen)

imaš prav virus bo z nami za zmeraj ker je tako v načrtu p(l)andemije, kdo pa bi potem si izplačeval mastne covid dodatke v zdravstvu in politike če bi se epidemija končala debilčina

In reply to by viola (nepreverjen)

pohorskisvizec (nepreverjen)

dd...ti imaš še kakšen sev, če ne vse...Drugače, pa ste vsi kvazi dr....

dd (nepreverjen)

za to da ugotoviš da NATEGUJEJO LJUDI in da ta nahod NI NEVAREN za 99,9% svetovne populacije nerabiš biti doktor, milijon okužb v sloveniji od marca 2020 in 4000 smrti "s covidom", PREHLAD PAČ, če bi šlo za nevarno zadevo bi bila ena ničla več na koncu.

In reply to by pohorskisvizec (nepreverjen)

Zikollino (nepreverjen)

Naj ti plenico zamenjajo ... drek ti v možgane leze ...

In reply to by dd (nepreverjen)

Koncajte novin… (nepreverjen)

Brez znanstvenikov vemo da bomo poleti vsi zdravi, takoj jeseni pa nas bodo spet zaprli. Vse bo tako kot lani, cepljeni ali ne. Hude bolezni pridejo same, to pa iščemo in ni vrag da koga ne najdemo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice