Minister za zdravje Tomaž Gantar je spregovoril o aktualnih razmerah glede koronavirusa v Sloveniji.

Minister za zdravje Tomaž Gantar ostaja zaskrbljen, a je vesel, da se je zdravstven sistem prilagodil novim razmeram in še vedno dobi vsak bolnišnično zdravljenje, ki ga potrebuje, kar je tudi sam zagotovil pred časom.

Priznava sicer, da se v zadnjem času zaradi povišanja števila obolelih za covidom zmanjšujejo redni programi v bolnišnicah.

»16. oktobra smo imeli 227 postelj za covid bolnike in 54 intenzivnih postelj, danes imamo za covid bolnike 821 postelj in še nekaj v rezervi ter 150 postelj v intenzivni terapiji. Obenem smo dali poziv, da se v naslednjih desetih dneh poveča število postelj v intenzivnih terapijah še za sto, kajti pričakujemo naraščanje števila bolnikov, kljub temu da so številke spodbudnejše,« je ponazoril zdravstveni minister in dodal, da bo pomirjen takrat, ko bo število dnevno odpuščenih iz bolnišnic večje od dnevno sprejetih zaradi covida. 

Ukrepi so še potrebni, tedensko testiranje za kritično infrastrukturo

Reprodukcijsko število, torej število, koliko oseb okuži en okuženi, je padlo na 1,14, kar je po besedah Gantarja spodbuden podatek, a podatki še zmeraj niso taki, da bi lahko razmišljali o tem, da ukrepi v bodoče niso potrebni.

Minster za zdravje se je dotaknil tudi uporabe hitrih testov, ki jih bodo kmalu začeli tudi redno uporabljati. Ob tem je, tako Gantar, množično testiranje možnost in tudi potrebno.

Strokovna skupina znotraj zdravstvenega ministra je 17 od 19 vrst hitrih testov ocenila za ustrezne in tudi opravilo poizvedbo o njihovi razpoložljivosti na tržišču. 

»Na srečo jih lahko zagotovimo v zadostnih količinah, kar nam bo odprlo dodatne možnosti, predvsem za testiranje zaposlenih na področju kritične infrastrukture, kot je zdravstvo, socialno varstveni zavodi, policija, civilna zaščita in druge. Tu bomo skušali uvesti redno tedensko ali dvakrat tedensko testiranje za pravočasno ugotavljanje morebitnih asimptomatskih okužb, ki lahko predstavljajo izdaten vir dodatnih okužb,« je napovedal Gantar in ob tem še dodal, da če smo v prvem valu imeli 16 vstopnih točk za covid, jih imamo danes že 50 in jih bodo še povečevali. 

Gantar o ukinjanju programov, opremi in gripi

V odgovorih na novinarska vprašanja je Gantar pojasnjeval situacijo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer bi lahko prišlo do odpovedi obravnav bolnikov z rakom in glede težave z opremo in razporeditvijo kadrov v bolnišnicah. Pojasnil je, da lahko pride do večjih zapletov, če je onkološki bolnik izpostavljen bolezni covid19. 

»Če se je slučajno res zgodilo v Mariboru, da koga ne morejo obravnavati, pa so tu še druge bolnišnice, ki lahko takšnega prevzamejo. Tisti, ki potrebuje nujno zdravljenje, ga bo brez dvoma tudi dobil,« je zatrdil.

Glede opreme je obrazložil, da ni problem pomanjkanje te, ampak v osebju, ki zna s to opremo ravnati. Omenil je možnost izobraževanja, ki jo ponuja Evropska komisija, število samih ventilatorjev pa je po njegovih besedah trenutno zadostno.

Tako je bilo prejšnji teden iz rezerv sproščenih dodatnih 64, v naslednjem tednu pa jih bo še 46. Možnost razporeditve kadra je v rokah direktorjev bolnišnic, Gantar pa je prepričan, da če je nekdo doma, je to z dobrim razlogom. 

»Morda, ker je bil v stiku z okuženo osebo ali sam obolel, običajno so to glavni razlogi za izpad zdravstvenih delavcev iz samega delovnega procesa. Verjamem, da vsi tisti, ki lahko delajo, vlagajo izredne napore, da bi pomagali vsem pomoči potrebnim,« je dejal.

V zadnjem obdobju se pojavlja tudi veliko vprašanj glede cepljenja zaradi gripe, saj je v Sloveniji zmanjkalo cepiva, čeprav je bilo obljubljeno, da bo to omogočeno vsem. Gantar to pojasnjuje s tem, da se cepivo naroča glede na sezono prej, tako je Slovenija lani naročila približno 100.000 več doz kot jih je uporabila v predhodnem letu, a da takrat še ni bilo covida. 

»To je glavni problem, ne samo za Slovenijo, ampak za vse države, saj se soočajo s pomanjkanjem cepiv za gripo. Proizvajalci dodatnim potrebam ne morejo slediti, zato je število cepiv, ki je na razpolago, tisto, ki je bilo lani naročeno,« je pojasnil in dodal, da lahko ob doslednem upoštevanju ukrepov pričakujemo tudi nižje število obolelih za gripo. 

Gantar opozarja, da je covid-19 težka bolezen, v kategoriji mlajših je veliko težkih bolnikov, hospitalizirani pa so tudi otroci, zato bolezni ne gre podcenjevati. V Sloveniji se sicer še vedno izvede veliko testov, delež pozitivnih pa se giblje med 25 in 30 odstotkov, zato zdravstveni minister pričakuje, da se bodo podatki ob upoštevanju ukrepov izboljšali. 

Minister za zdravje Tomaž Gantar je optimističen, a ostaja previden glede napovedi sproščanja ukrepov (Foto: Bobo).

Kaj lahko pričakujemo naslednji teden?

»Številke so optimistične, ampak to še ne pomeni, da bi lahko že v kratkem govorili o sproščanju ukrepov. Po mojem mnenju je glede na situacijo tako preuranjeno o tem govoriti. Šele, ko bomo imeli zanesljive podatke, da smo izšli iz tega drugega vala, lahko začnemo to predlagati. Treba je vedeti, da bi brez teh ukrepov ostali brez delujočega zdravstvenega sistema,« je še povedal zdravstveni minister. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Zaprte gobce laznivci

Starejše novice