Mandatno-volilna komisija DZ se bo danes opredelila do predloga sklepa o sestavi in imenovanju članov preiskovalne komisije.

Ta naj bi ugotavljala politično odgovornost vpletenih v kazenski pregon nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja. Usoda komisije je negotova, saj je bilo iz nekaterih strank slišati, da v komisiji ne bodo sodelovali, poroča STA. 

Ustanovitev preiskovalne komisije skušajo preprečiti

DZ je preiskavo odredil na zahtevo državnega sveta, o čemer poslanci niso glasovali in tako niso imeli vzvodov, da bi odreditev preiskave preprečili. Drugače pa je v naslednji fazi, torej določitvi sestave preiskovalne komisije, saj je bilo iz vrst koalicije in Levice slišati napovedi, da v komisiji ne bodo sodelovali, poroča STA. 

Po zadnjih informacijah v komisiji zagotovo ne bo poslancev DeSUS in Levice, v drugih poslanskih skupinah pa se še niso odločili. Kandidate za člane komisije so po drugi strani predlagali v SDS, NSi in SNS, komisijo pa naj bi po predlogu vodil poslanec SDS Žan Mahnič.

Ustanovitev preiskovalne komisije poskuša preprečiti vrhovno državno tožilstvo, ki je na ustavno sodišče podalo pobudo za oceno ustavnosti s predlogom za začasno odredbo. Da se bodo obrnili na ustavno sodišče, so napovedali tudi v Sodnem svetu, še poroča STA. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice