Lokalne volitve so že lep čas za nami, Saša Arsenovič pa že skoraj polne štiri mesece županuje Mariboru. A šele zdaj so začeli pritekati podatki o stroških volilnih kampanj ter varčnosti in potratnosti kandidatov.

Stroški lanskoletnih državnozborskih volitev so znani že nekaj časa. Revizijsko poročilo Računskega sodišča Republike Slovenije je pokazalo, da je med strankami, ki so na lanskih državnozborskih volitvah presegle en odstotek glasov, največ denarja za kampanja porabila SDS.

Volilni boj jo je namreč stal kar 441.052 evrov. Najmanj so po drugi strani odšteli v Piratski stranki Slovenije – 21.886 evrov.

Med strankami, ki so porabile največ, je bila še SLS, ki pa se ji ni uspelo uvrstiti v DZ, sicer pa nobena od strank ni presegla zakonsko dovoljene meje 685.750 evrov.

Koliko so porabili kandidati za mariborske župane?

Zdaj pa so znani tudi finančni zneski, ki so zaznamovali zadnje lokalne volitve. Rok za oddajo poročil o financiranju volilne kampanje se je namreč iztekel 2. aprila, odprt ostaja le še rok za drugi krog županskih volitev.

Tako je zdaj znano, koliko so v kampanji porabili kandidati za mariborskega župana.

Organizatorji kampanj Andreja Šiška, Igorja Jurišiča, Igorja Domanjka, Aleksandra Kamenika in Andreja Fištravca še niso oddali zaključnega poročila oziroma poročila še niso javno dostopna.

Največ porabil Arsenovič

Izkazalo se je, da je bila finančno najtežja kampanja končnega zmagovalca volitev in novega župana Saša Arsenoviča, ki je porabil vseh 34.076,08 evrov. Vso kampanjo je financirala stranka SMC z lastnimi sredstvi.

Poraženec v drugem krogu lokalnih volitev Franc Kangler je za svojo kampanjo zbral 25.576,07 evrov. Od tega je bilo 17.776,07 evrov denarnih prispevkov, 7.800 evrov pa lastnih sredstev organizatorja. Sam Kangler je za svojo kampanjo prispeval štiri tisočake. V kampanji je porabil vsa zbrana sredstva in nima neplačanih obveznosti.

Kampanjo Divjak Mirnikove v celoti financiral mož

Tretjo najdražjo kampanjo je imel kandidat Nove Slovenije Zdravko Luketič, ki je za kampanjo zbral 14.203,13 evrov, vse pa so bila lastna sredstva organizatorje, torej stranke NSi. V volilni kampanji je porabil vsa sredstva in nima neplačanih obveznosti.

Melita Petelin je za županjo kandidirala s svojo listo, za župansko mesto pa se je borila z 10.202,14 evrov težko volilno kampanjo. Zbrala je 5.150 evrov denarnih prispevkov, 5.052,14 evrov pa je prispeval organizator volilne kampanje. V kampanji je porabila 10.173,12 evrov, tako da je ostalo 29,02 evrov, ki jih je namenila v humanitarne namene.

Proračun volilne kampanje Lidije Divjak Mirnik je znašal 7.681,25 evrov. Zanimivo, vsa sredstva je vplačal njen mož Aleš Mirnik, ki je bil tudi organizator volilne kampanje. Porabljenih je bilo 7.630,35 evrov, tako da je Divjak Mirnikova 50,91 evrov namenila v humanitarne namene.

Matjašič ni porabil niti evra

Maribor je imel županskega kandidata, ki za volilno kampanjo ni porabil niti evra. To je bil kandidat Liste Mladih. Povezujemo Matic Matjašič, ki v stroške kampanje ni vpisal niti stroškov odprtja in zaprtja računa.

Tako je namreč kandidat Stranke slovenskega naroda Zdenko Vinkov, ki je na volitvah dobil najmanj glasov Mariborčanov, za kampanjo porabil šest evrov, ki so pokrili stroške odprtja, vodenja in zaprtja posebnega transakcijskega računa.

Med najbolj varčnimi je bila tudi kampanja Boruta Ambrožiča, ki je v volilni kampanji porabil 67,50 evrov.

Uredništvu Mariborinfo se je po objavi članka oglasil Matic Matjašič, ki je pojasnil, da je za realno sliko njegove županske kampanje treba gledati stroške njihove liste za volitve v mestni svet.

»Pri nas je bila namreč situacija, ko smo kampanjo osredotočili na slednje. Tako smo vsa plakatna mesta, ves material, facebook objave in podobno izkoristili za promoviranje liste za mestni svet, tudi zato je strošek kampanje za župana 0 evrov, kot navajate. Poseben TRR za kampanjo je bil skupen za obe kampanji, stroški pa so pripisani kampanji za mestni svet,« je pojasnil.

Prikl več kot pet tisočakov

Kandidat stranke DeSUS Uroš Prikl je za volilno kampanjo zbral 5.251,36 evrov. Od tega je bilo 1.380 evrov denarnih prispevkov, 3.871,36 pa sredstev organizatorja kampanje. Porabljena so bila vsa sredstva.

Alenka Iskra iz Socialnih demokratov je v volilni kampanji porabila toliko, kolikor je zbrala - 2.103,49 evrov. Večina je prišla iz naslova sredstev organizatorja, 1.262,09 evrov, 841,40 evrov pa je bilo denarnih prispevkov.

Kandidat stranke Zeleni Slovenije Rok Zalar je imel 852,58 evrov težko volilno kampanjo. Ves znesek je prispevala njegova stranka, porabljenih pa je bilo dobrih 850 evrov, tako da je na koncu 2,23 evra s posebnega transakcijskega računa romalo v dobrodelne namene.

Josip Rotar iz Liste kolesarjev in pešcev je za svojo župansko kandidaturo porabil 610,90 evrov, ki jih je za to namenila njegova lista. Ves znesek je bil porabljen, neplačanih obveznosti ni.

Volilna kampanja kandidata Levice Vladimirja Šege je znašala 380,56 evrov Vsa sredstva je prispevala politična stranka, ki je organizator kampanje, in vsa sredstva so bila tekom kampanje porabljena.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zakaj goljuf (nepreverjen)

Kangler ni v zaporu? Daje slab zgled mladini in politiki ... .

zedinjena slovenija (nepreverjen)

Koliko je pa porabil Šiško, saj smo ga sedem (7) mesecev hranili davkoplačevalci in sedaj bo še kak mesec plačan od nas, kot je navedel na pred obravnavnem naroku !!

In reply to by Zakaj goljuf (nepreverjen)

Katja7 (nepreverjen)

Pokvarjenci,pravi arsenovic hlapci..a ste v Severni Koreji,da cenzurirate,kar vam ne sede?Post z vprasanjem o Kanglerju ni sporen,moj pa?Torej...kdaj gre arsenovic v zapor?

Navijac (nepreverjen)

Ko ce bo obsojen.....

In reply to by Katja7 (nepreverjen)

Starejše novice