Ameriški finančnik slovenskega rodu James Lukežič ni edini lastnik Vinaga, saj so varščino za mariborski Vinag plačali tudi nekateri Slovenci.

Vinag, ki ima v lasti vinsko klet v središču mesta, 55 hektarjev vinogradov ter več drugih nepremičnin je v stečaju od leta 2014. Kot smo že poročali, je upravitelju Simonu Prelogarju po skoraj dveh letih uspelo najti novega lastnika, ki je Vinag kot poslovno celoto kupil za skoraj dva milijona evrov.

Vinag naj bi kupil James Lukežič, Američan s slovenskimi koreninami, vendar kot poroča Siol.net, naj ne bi bil edini, ki je prispeval za varščino, ampak so svoj delež prispevali tudi nekateri poslovneži iz Slovenije. Nekateri izmed njih so pred leti imeli pomembno vlogo pri ustanavljanju Družbe za upravljanje terjatev bank, danes pa imajo dober dostop do informacij o poslih.

Stečajni upravitelj Prelogar je že trikrat neuspešno želel prodati Vinag kot celoto, zato je razmišljal o tem, da bi v četrto poizkušal mariborsko podjetje prodati po delih. Za Vinag so se zanimali tudi kitajski vlagatelji, ki so kupili mariborsko letališče in televizijo RTS. Zato se je Prelogar prejšni mesec odločil za razpis dražbe in obvestil upnike, med njimi tudi DUTB.

Varščina za Vinag iz rok treh Slovencev

Le nekaj dni po objavi razpisa za dražbo, se je prvič pojavil James Lukežič, ki je prvič slišal za Vinag, ko je prišel v Maribor na obisk k prijatelju. Lukežič je napovedal, da bo sodeloval na dražbi. Za to je moral Lukežič plačati varščino v vrednosti desetih odstotkov izklicne cene, kar je znašalo 180.000 evrov. Stečajni upravitelj je denar dobil v predpisanem roku, a Lukežič po podatkih Siol.net za varščino ni prispeval niti evra

Denar za varščino naj bi prispevali Janko Jenko, nekdanji izvršni direktor Državljanske liste, ki je za Lukežiča prek podjetja PCX Invest založil 120.000 evrov; Aleša Ahčana, lastnika svetovalnega podjetja Incertus, ki je tudi predavatelj na ljubljanski ekonomski fakulteti ter od Stanislave Šmon, ki je vodja zagotavljanja kakovosti v letalskih operacijah misije Organizacije združenih narodov.

Na dražbo s sposojenim podjetjem

Lukežič je na dražbo prišel v družbi odvetnice Katje Peček, ki je še pred nekaj meseci delala za DUTB, ločitvenega upnika Vinaga. Lani je prejela za 54.000 evrov plačil s strani DUTB. Leta 2015 pa je Pečkova, takrat zaposlena še v Odvetniški družbi Fatur, za DUTB delala pri neuspelem zasegu delnic Save Turizma. V tej zadevi je sodelovala z uslužbenko slabe banke Mojco Perhavc, skrbnico primera Sava Turizem, ki danes očitno pomaga Lukežiču. Perhavčeva je končna lastnica podjetja Zag 2008, ki je uradni kupec Vinaga. Povedala je, da je podjetje le »posodila« Lukežiču, saj naj bi dan pred dražbo ugotovil, da ga potrebuje za udeležbo, poroča Siol.net. Kot kaže je Lukežič na dražbo odšel brez lastnega podjetja ter brez denarja za varščino.

Lukežič je povedal, da tesno sodeluje s slovenskimi vlagatelji, ki jih imensko ni želel razkriti. Kot kaže, v njegovem taboru, delujeta uslužbenka ter nekdanja odvetnica DUTB, kar bi lahko bilo problematično zaradi uhajanja notranjih informacij. Na DUTB so poudarili, da Pečkova nikoli ni delala na primeru Vinag, saj ga je DUTB prevzela februarja lani, ko se je pripojila Factor banka. Pojasnili so tudi, da zadolžitve Perhavčeve niso bile povezane s primerom Vinag, bodo pa vseeno v skladu z notranjimi pravili sprožili ustrezne postopke, še poroča Siol.net.

Stojana Nikolića, partnerja Mojce Perhavc in člana poslovodstva Holdinga Slovenskih elektrarn, se je pred leti omenjalo kot možnega akterji pri odkupovanju slabega premoženja v Sloveniji. Siol.net je zato na DUTB poslal vprašanje, če je kdo od vodilnih v zadnjih dveh letih v stikih z Nikolićev. Nekaj trenutkov kasneje so dobili klic Nikolića, ki je pojasnil, da nima ne on, ne njegova partnerka nobene vloge v zgodbi o Vinagu.

»Moja partnerica bo Vinag v prihodnjih dneh tudi uradno prodala novemu lastniku. Povrnil ji bo le osnovni kapital 7.500 evrov. Z vodilnimi na DUTB nimam stikov,« je za Siol.net pojasnil Nikolić. »Izvršni direktorji s Stojanom Nikolićem nimajo poslovnih stikov. Ker je slovenska poslovna skupnost razmeroma majhna, priložnosti za naključna srečanja seveda vedno obstajajo,« pa so nam odgovorili na DUTB. 

Povezava Perhavčeve in Lukežiča

V imenu Lukežiča naj bi z Perhavčevo v stik stopil Aleš Ahčan, ki ima v lasti podjetje Incertus in sodeluje s HSE, kjer je zaposlen Nikolić. Podjetje je pred mesecem prejelo skoraj 5.000 evrov za najem specializirane programske rešitve za potrebe službe upravljanja tveganj. Leta 2015 pa je bilo podizvajalec pri načrtu finančnega in poslovnega prestrukturiranja Termoelektrarne Šoštanj, ki ga je za HSE izdelala družba KF Finance. Za to danes dela Katja Peček.

Lukežič – propadli vinogradnik?

Lukežič na poslovnih družbenih omrežjih hvali z uspešno kariero v bankah in drugih finančnih podjetjih, sodni spisi iz Kanade razkrivajo drugo plat. Lukežič se je v preteklosti že ukvarjal z uvozom butičnega vina, leta 2005 pa podedoval vinograd v kanadskem Ontariu, s katerim je imel velike načrte, a so hitro splavali po vodi. V okviru bankrota njegovega podjetja Walker Hall Winery, so mu v jeseni 2011 zaslegli vinarno in njeno premoženje, ter s tem poskušali poplačati glavnega upnika, ki je bila banka Royal bank of Canada.

Tagi

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice