FOTO: Jan Rozman
Manj kot tri tedne nas loči do lokalnih volitev na katerih bomo volivci ob županu izbirali tudi člane mestnih svetov. V Mariboru za mestni svet kandidira kar 835 kandidatov, med njimi najstarejši šteje že 96 let.

Ob rekordnih 18 županskih kandidatih se letošnjo jesen v Mariboru v boj za 45 sedežev v mestnem svetu podaja kar 835 kandidatov na skupno 26 listah. Liste kandidatov kažejo, da politika očitno mladih še vedno ne zanima v veliki meri.

Trije najstniki

Med vsemi kandidati lahko najdemo le tri najstnike. Kot prva v zgodovini lokalnih volitev v Mariboru, rojena leta 2000, se bo vpisala Nastja Krepek, ki kandidira na Listi Marjana Šarca. Na Listi župana Andreja Fištravca se nahaja 1999. leta rojena Nika Rene Reher, na Listi mladih. Povezujemo pa še 19-letni Mihael Šmirmaul.

24 starejših od 80 let, najstarejši bi v mestnem svetu dočakal stotico

Politika očitno veliko bolj zanima starejše. Tudi tiste, ki štejejo že več kot 80 let. Kandidatov za mestni svet, ki bodo na dan volitev 18. novembra šteli vsaj 80 let, je namreč v Mariboru 24. Najstarejši med njimi bo prav na dan volitev dopolnil 96 let. To pomeni, da bi v primeru izvolitve v mestni svet in morebitnega polnega mandata, kot mariborski mestni svetnik dočakal celo stotico. To je kandidat Stranke medgeneracijske solidarnosti in razvoja Janez Karlin, rojen leta 1922.

Največ »starostnikov« pri Zelenih Slovenije

Zeleni Slovenije imajo med vsemi listami največ kandidatov starejših od 80 let, in sicer pet. Franja Sel šteje 86, Ivan Šajn 85, Stanislav Kramberger 84, Dragotin Čebular 83 in Marijan Kasjak 81.

Ob omenjenem 96-letnem Karlinu ima Stranka medgeneracijske solidarnosti in razvoja še tri »starostnike«. Milena Žgank šteje 84, Romana Slodej 83 in Miha Žgank 81. Štiri kandidate, starejše od 80 let, ima še DeSUS. Helena Melkuž šteje 89, Janez Benkič 85, Marta Drozg 84 in Franc Babič 82 let.

Trije nad 80 let pri Stranki mladih

Zanimivo je, da ima Stranka mladih – Zeleni Evrope tri kandidate, starejše od 80 let. 84-letno Marijo Haler, 83-letno Jerico Nussdorfer in 81-letno Erno Slanič. Dve kandidatki za mestni svet, starejši od 80 let, ima tudi Lista Marjana Šarca. Dragana Menart šteje 87, Marija Blažič pa bo kmalu po volitvah dopolnila 83 let.

Po enega kandidata, starejšega od 80 let, imajo še Lista novinarja Bojana Požarja, kjer kandidira 82-letni Marjan Zlatko Frangež, SMC-jeva lista z 81-letnim Alojzijem Škodnikom, Lista Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka Slovenije z 87-letnim Dušanom Ludvikom Kolnikom, Lista župana Andreja Fištravca s 83-letnim Smiljanom Pušenjakom, Stranka Alenke Bratušek s 85-letnim Lavkom Zakeršnikom in Glas žensk Slovenije z 81-letnim Francem Markušem.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Bolano! Metuzalemi!, ko ste bili mladi in polni energije, ste skrbeli za svoje riti, zidali hiše in vikende na morju, saj ste stanovanja dobili od države ... zdaj nosite plenice in bi radi krojili svet za mlade ... jok, brate, odpade ... neće moći, ove noći ...

Starejše novice