Danes naj bi vlada odločala, katero smer bo izbrala: ali Gantarjevo popolno popolno zaprtje nenujnih gospodarskih dejavnosti ali postopno sproščanje, ki ga predlaga gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Je možen kompromis?

Na vladi bodo danes pretresali ukrepe, ki jih je sprejela za zajezitev epidemije covida-19. Kdo izmed dvojice Gantar in Počivalšek bo tokrat dosegel svoje?

V igri tudi Gantarjev odstop?

Spomnimo. Minister za zdravje Tomaž Gantar je presenetil javnost s pozivom k dodatnemu 14-dnevnemu zapiranju nenujnih gospodarskih dejavnosti, torej tudi industrije in tovarn. Temu odločno nasprotuje gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki se je postavil na stran gospodarstva in poziva k spremembi po njegovem mnenju nedelujoče strategije. 

Po oceni zdravstvenega ministra ni čas za sproščanje ukrepov, ko »nam vsakodnevno umre za en avtobus državljanov zaradi covida-19«, sproščanje pred prazniki pa bi lahko vodilo v kolaps zdravstvenega sistema. Gantar je potrdil, da bi v primeru 'zvezanih rok' razmišljal tudi o odstopu s položaja. 

Počivalšek z gospodarstvom (in NSi) na nasprotnih bregovih

Na njegovi strani je tudi vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović, ki opozarja, da epidemiološke razmere še ne terjajo sproščanja ukrepov. Spomnila je na sprejeti vladni načrt sproščanja. Počivalšek, ki meni, da »smo zašli v slepo ulico«, pa opozarja na gospodarske posledice dodatnega zaostrovanja in ima na svoji strani tudi gospodarska združenja, ki pozivajo k sproščanju ukrepov.

Gospodarska zbornica je ocenila, da že zdaj vsak teden izgubimo 60 milijonov evrov dodane vrednosti. Če bi ukrepe v 14 dneh zaostrili, bi dodatno izgubili tudi do 700 milijonov evrov dodane vrednosti.

Ob tem so združena gospodarska interesna združenja pozvala vlado k takojšnjem odprtju vseh trgovin in določenih storitvenih dejavnosti, ponovnemu zagonu javnega potniškega prometa, razmisleku o odprtju vrtcev ter osnovnih šol in k ambicioznemu, dvofaznemu testiranju s hitrimi testi.

Na stran gospodarskega ministra se je postavil tudi obrambni minister Matej Tonin, ki je dejal, da podpirajo postopno sproščanje ukrepov ob upoštevanju ukrepov in izvajanju hitrih testov.

Erjavec tipa teren

Odločitev, ki jo bodo danes sprejeli na vladi, ima lahko po mnenju analitikov tudi daljnosežne politične posledice, sploh v luči tehtanja stranke DeSUS o morebitnem izstopu iz koalicije, kar naj bi bil neuradno predlog novega predsednika Karla Erjavca.  Prvak stranke DeSUS se je sicer včeraj sestal s Počivalškom in predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem, a vsebine pogovorov niso želeli razkriti.

Erjavca se omenja sicer tudi kot potencialnega kandidata za mandatarja, vodjo koalicije ustavnega loka Jože P. Damijana pa je Šarec pred dnevi označil, da se obnaša »kot vegetarijanec na kolinah«.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice