Ministra Aleksandra Pivec in Boštjan Koritnik sta predstavila ključne ukrepe, ki jih prinaša nova zakonodaja.

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je kot ključni ukrep izpostavila solidarnostni dodatek za kmetice in kmete starejše od 65 let v višini 150 evrov in dvig zneska za opravljanje sezonskega dela v kmetijstvu iz 200 na 400 evrov.

Sezonsko delo boste poiskali na portalu

Ob tem je dejala, da je še 19 iskalcev sezonskega dela, ostali pa so že izpolnili kvote. Največ pomoči iščejo kmetje predvsem v hmeljarstvu, pri obiranju jagod, špargljev in na zelenjadarskih kmetijah. Na ministrstvu pripravljajo tudi portal za sezonske iskalca dela.

Iz naslova Programa razvoja podeželja je trenutno odprtih pet razpisov v skupni višini skoraj 19 milijonov evrov, napovedana pa je tudi sprememba programa, da bi ciljno podprli investicije, ki so v teh razmerah ključne za zagotovitev nemotene oskrbe s hrano in samooskrbo. V pripravi so tudi predpisi, ki bodo naslovili upravičence za izpad dohodka v prireji govejega mesa in v proizvodnji vina ter upravičence za izpad dohodka v dopolnilni dejavnosti na kmetiji in v gozdarstvu. Pivčeva je še spomnila, da bodo prihodnji teden vsi upokojenci s pokojnino do 700 evrov dobili izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka.
 

Dvig povprečnin, krizni dodatek v javnem sektorju

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je dejal, da so uspeli umestiti dvig povprečnin občin na 623,96 evra, ki velja tudi za nazaj od 1. januarja 2020. V novem protikorona paketu je tudi možnost delne ali celotne oprostitve plačila najemnine za poslovne prostore, ki so v lasti države ali občine.  Za javne uslužbence bo možna izraba lanskega dopusta do konca leta 2020, določen pa je tudi obseg sredstev za dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije. O dejanski višina posameznega dodatka za posameznega zaposlenega bo odločil predstojnik, pri tem pa bo moral upoštevati nevarnost oziroma prekomerno obremenitev, predvsem pa omejitev dodeljenih sredstev, je dejal minister.

Vlada je sicer določila obseg sredstev v skupni mesečna oceni finančnega učinka na 39,2 milijona evrov. Največ bo šlo za zdravstvo, sledi pa socialna varnost in izpostavljeni poklici, tu predvsem izstopa Policija in Uprava RS za zaščito in reševanje.

Od 28. aprila bo ponovno omogočeno izvajanje porok, Kacin pa je na isti konferenci potrdil, da bo omogočena možnost prisotnosti partnerjev ob porodu še pred prvomajskimi prazniki, torej že v naslednjem tednu, ob strogem upoštevanju ukrepov posamezne porodnišnice.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice