Slika je simbolična.
Le še do 30. junija so možne vloge za odlog plačila ali obročno plačilo.

Zadnji dan junija prenehata veljati določbi sedmega protikoronskega zakona iz lanskega decembra, s katerima so bile določene izjeme od splošnih pravil zakona o davčnem postopku o odlogu oziroma obročnem plačevanju davčnih obveznosti.

Na podlagi teh določb je lahko Finančna uprava Republike Slovenije zavezancem, ki so se zaradi epidemije covida-19 soočili z izgubo sposobnosti pridobivanja prihodkov, za največ dve leti dovolila odlog plačila davka ali prispevkov oziroma jim dovolila plačilo davka ali prispevkov v največ 24 mesečnih obrokih.

Enako velja za tudi za akontacije davka ali davčni odtegljaj.

Poleg milejših pogojev za odobritev obročnega plačila oziroma odloga plačila obveznosti Finančni upravi Republike Slovenije na podlagi protikoronske zakonodaje velja tudi neobračunavanje obresti za čas odloga plačila oziroma obročnega plačila.

Koliko je bilo vlog za odlog in obročno plačilo?

V skladu s temi določbami so na Finančni upravi Republike Slovenije do 21. junija prejeli 14.157 vlog in odobrili odlog plačila obveznosti v skupni višini 26,9 milijona evrov.

Za obveznosti v skupnem znesku 173,2 milijona evrov pa so odobrili obročno plačilo.

Čeprav se ti ukrepi iztekajo, pa lahko zavezanci za davek v primeru težav pri izpolnjevanju davčnih obveznosti še vedno zaprosijo za odlog plačila oziroma obročno plačilo na podlagi določb zakona o davčnem postopku, so še pojasnili na Finančni upravi Republike Slovenije. Tu so sicer pogoji nekaj strožji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice