Kmeta, ki si s kmetovanjem na zemljišču, kjer naj bi stala tovarna Magne Steyr, služita kruh, menita, da razlastitev ni pravi način. Zahtevata ustrezna nadomestna zemljišča.

Čeprav je država za uspešno vzpostavitev industrijske cone Hoče – Slivnica, kjer naj bi stala tovarna Magne Steyr, pripravljena razlastiti lastnike zemljišč, ti še vedno niso enotni, ali bi zemljišče prodali ali pa želijo ustrezno zamenjavo. Kmetoma Rado Lobniku in Benjaminu Kovačiču zemljišče na ''vročem'' območju pomeni glavni vir zaslužka, zato se z razlastitvijo nikakor ne moreta strinjati.

Celotna kmetija Lobnika, ki se sicer ukvarja z govedorejo, obsega 7,5 hektarjev, poleg tega pa ima še 5,5 hektarjev zemlje v najemu. Zaradi bojazni pred oškodovanjem njegove kmetije upa, da ne bo prišlo do razlastitve. Gre namreč za zemljo vrhunske kvalitete, zato ne more pristati na razlastitev oziroma menjavo za zemljišča veliko slabše kvalitete.

Prihodu Magne ne nasprotujeta

Kot še poudarja, nikakor ne nasprotuje prihodu Magne in prodaji zemljišča, želi le ugodne pogoje. ''Nihče ni proti prodaji zemljišč oziroma menjavi, mi želimo le primerno površino, na primerni oddaljenosti in primerne kvalitete. Tu je veliko bolj kvalitetna zemlja. Takšnih kmetijskih zemljišč je v Sloveniji zelo malo."

Tudi Benjamin Kovačič, ki skupno obdeluje 15 hektarjev zemlje, želi primerno menjavo za svoja zemljišča. ''Denar me sploh ne zanima,'' poudarja. Kot še pove, je za svojo kmetijo po petih letih prizadevanj šele pred kratkim pridobil gradbeno dovoljenje.

Kovačič ima sicer v svoji lasti le 3 hektarje, ostalih 12 namreč najema, a si želi primerna nadomestna zemljišča tudi za najeto zemljo. To za uspešno kmetovanje nujno potrebuje, saj živi od kmetijstva. Državo poziva, da kmetom zagotovi ustrezna nadomestna zemljišča, saj je na tem območju, kjer naj bi se vzpostavila industrijska cona zemlja najvišje kakovosti.

Država storila prvi korak k razlastitvi

Kot smo že poročali, je konec preteklega tedna vlada sprejela predlog zakona, s katerim bodo Magni Steyr olajšali pridobitev gradbenega dovoljenja za vzpostavitev proizvodnje na območju občine Hoče-Slivnica. Zdaj bo država vložila vse napore v odkup čim večjega dela zemljišča, tistim, ki jim je kmetijstvo osnovna dejavnost, pa želijo zagotovili nadomestna zemljišča. V skrajnem primeru bo država lahko izvedla tudi razlastitev.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice